Mijn ultieme basisvoorraad



Met een goede basisvoorraad heb je áltijd iets in huis om te koken. Ik geef je daarnaast ook tips wat je allemaal voor een lekkers uit de voorraadkast kunt maken.

Want wat is de ultieme voorraad om altijd in huis te hebben? Dat hangt deels natuurlijk af van de ruimte die je hebt om voorraad op te slaan. Wij hebben een redelijk belachelijk grote voorraadkast, dus die is wat voller dan gemiddeld. Maar je kunt ook prima met een kleiner kastje een fijne voorraad aanleggen.

Je hebt namelijk maar een paar basis ingrediënten nodig om een lekkere maaltijd te maken. Het is soms ook even een kwestie van creatief zijn. Daar ga ik je mee op weg helpen!

Mijn ultieme basisvoorraad

Mijn ultieme basisvoorraad heb ik onderverdeeld in vijf onderdelen.

  • De droge ingrediënten. Lang houdbaar. Zijn ze in de aanbieding, koop dan wat extra. Gecombineerd met verse ingrediënten maak je van sommige van die blikken bijvoorbeeld in no time een makkelijke maaltijd.
  • De bevroren ingrediënten. Ook handig om in huis te hebben. Zeker als het gaat om diepvries groente en fruit.
  • De kruiden. Want een of twee smaakmakers maken van je tomaten in blik een pastasaus. Zo simpel kan koken soms zijn.
  • De koelkast. Ook hier liggen altijd een aantal vaste componenten in die wat mij betreft onmisbaar zijn.
  • Groente en fruit, want ook dat is er eigenlijk altijd wel standaard in huis

Voorraadkast

  • Bakpoeder & baking soda – zeker als je regelmatig iets wilt bakken een must
  • Chocolade – minimaal 70% om mee te bakken, Om zo te snoepen vind ik die van Lindt en Tony’s (hazelnoot!) het lekkerst
  • Couscous – tegenwoordig stoom ik couscous het liefst, maar er kan nog veel meer mee. Liefst heb ik die van Souq in huis
  • Crackers – zowel om als ontbijt te eten als in kleinere vorm voorbij de borrel
  • Cornichons – kleine augurkjes. Ook lekker om zo uit het vuistje te eten
  • Gedroogd fruit, zoals rozijnen en/of abrikozen
  • Havermout- wat mij betreft het lekkerst in een bananenbrood maar er zijn ook volop ontbijtjes mee te maken
  • Hagelslag, chocopasta en muisjes – voor de zoetekauwen in mijn gezin
  • Honing – zowel vloeibare, als iets stevigere. Kies voor een goede kwaliteit, dat verschil proef je!
  • Eieren, maat L bijvoorbeeld om eimuffins mee te maken, voor een ontbijtwrap of als chinese groenteomelet
  • Kappertjes – lekker door de pollo tonato maar ook om een tonijnsalade mee te pimpen of borrelhapje mee te maken
  • Kikkererwten (in blik of gedroogd) – omdat kikkererwten de basis zijn voor menig heerlijk gerecht en bomvol vezels zitten
  • Kokosmelk – onontbeerlijk voor een lekkere curry
  • Ongezouten noten (walnoten, hazelnoten en/of amandelschaafsel) – door je granola of in je bananenbrood
  • Pasta, gedroogd – want pasta is áltijd een goed idee
  • Pindakaas – het allerliefst die van Pip & Nut, maar helaas is die in NL niet meer goed verkrijgbaar (dus die kopen we in bulk in Engeland)
  • Rijst – ik vind de kant & klare rijst van Tilda echt een uitkomst, maar heb ook altijd zilvervliesrijst en sushirijst in huis. Zoveel lekkere recepten met rijst!
  • Suiker – in ieder geval kristalsuiker, liefst ook donkere en lichte basterdsuiker om mee te bakken.
  • Stazakken van HAK – eigenlijk heb ik altijd de Mexicaanse en Chili zakken in huis om bijvoorbeeld deze Mexicaanse roerbak of taco’s mee te maken
  • Tarwebloem, patentbloem en 00-bloem – die laatste voor o.a. verse pasta
  • Tomaten in blik – ik zweer bij de verschillende tomaten in blik van Mutti. Er is zóveel dat je er mee kunt maken.
  • Tonijn in blik, op water  – voor een budget pastagerecht of lunch  Ik heb eigenlijk altijd de blikjes van Fish Tales in huis
  • Vanille-extract (géén essence) – voor alles wat je wilt bakken
  • Zelfrijzend bakmeel

Susan Aretz

Kruidenkast

Azijn – mijn favoriet zijn de azijnen van Foodelicious, waarbij ik eigenlijk altijd wel een fruitazijn heb staan, een rode wijnazijn en de tomaten/olijvenazijn
Balsamicoazijn – hoe ouder hoe lekkerder
Gedroogde kruiden – en dat zijn er behoorlijk wat maar in ieder geval (gerookt) paprikapoeder, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, gemalen komijn, uipoeder, knoflookpoeder, oregano, basilicum
Gerookt zeezout – ik heb ‘m van Maldon, heerlijk over een gekookt eitje
Keukenzout (fijn) – ik heb altijd een bus Baleine zout staan
Maldon zoutvlokken – als finishing touch voor een gerecht
Olijfolie, neutraal – om in te bakken, meestal heb ik een fles van AH staan
Olijfolie, extra vierge – de lekkerste die je kunt betalen. Mijn favorieten komen veelal viaFoodelicous
Panko – gedroogde broodkruimels, verkrijgbaar bij de toko of bij de grotere supermarkt
Sojasaus – ik zweer bij de sojasaus van Tomasu, zeker als je ‘m als echte smaakmaker gebruikt
Sesamolie – koop bij de toko de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven. Dat verschil proef je echt
Zonnebloemolie – een ideale neutrale olie die je vaak ook als vervanger voor boter kunt gebruiken.

Susan Aretz

Koelkast

Amandelmelk –  voor havermout of door een smoothie (liefst die van Rude Health)
Bubbels – voor je het weet heb je iets te vieren dus je kunt maar beter een flesje koud hebben liggen 😉
(Belegen) kaas naar keuze – aan het stuk en geraspt
Cola Zero – een van de weinige ‘guilty pleasures’ maar hij staat altijd koud
Feta – ik heb liefst die van Dodoni en gebruik het echt voor van alles
Flammkuchen deeg – er ligt eigenlijk altijd wel een rol vers deeg. Ideaal als snelle maaltijd
Jam – het allerliefste de jam van Tip Tree (uit Engeland) of ik maak ‘m zelf
Karnemelk – aangezien ik geen gewone melk drink is er voor mij altijd karnemelk
Optimel yoghurt drink – voor dochterlief hebben we Optimel in huis
Parmezaanse kaas aan een stuk
Mayonaise – wij hebben standaard The Mayo Sisters (naturel en aioli) in huis en de Yuzu mayonaise van Eyserhalte
Melk, halfvol  – van Arla, omdat die ook goed schuimt voor cappuccino
Mosterd, – Dijon, maar ook Zaanse grove mosterd
Ricotta – voor allerlei lekkere gerechten, zoals pastasaus of onze lievelingspancakes
Roomboter – ongezouten om mee te bakken, maar ook gezouten voor op brood (die staat niet in de koelkast)
Spekblokjes – liefst pancetta of gerookt spek om onze lievelingspasta of gnocchi mee te maken bijvoorbeeld
Spuitwater – liefst Pelligriono of anders een fles Spa Marie Henriette of Spa met een smaakje
Vegetarische schijf – iedere week liefst een andere maar de favorieten zijn de Aufwiederschnitzel van de Vegetarische Slager en de Spinazie/kaas van Garden Gourmet
Wijn – standaard ligt er een fles wit koud en in de zomer graag ook nog een rosé
Yoghurt – eigenlijk vooral de halfvolle en soms ook een vanilleyoghurt of Griekse yoghurt

Vriezer

Brood – vers van de bakker ingevroren.
Bagels – ik koop ze vers, halveer ze dan en vries ze in en we eten ze lekker als lunch
Dim Sum – bij de toko koop ik meestal wat verschillende soorten. Heerlijk als makkelijke maaltijd
Edemame – sojaboontjes, top ook om een couscousbowl mee aan te vullen
Fruit, in ieder geval bosbessen (voor blueberry pancakes natuurlijk!) en liefst ook mango stukjes
Frietjes – ovenfrietjes in ons geval. De lekkerste vind ik de Cruncho venfriet van Aviko
Groenten – in ieder geval erwtjes en spinazie. Vaak ook rode kool in de wintermaanden
Kip, van goede komaf. – Zó veelzijdig in gebruik
Roomboterbladerdeeg (tegenwoordig ook vaak gekoeld op rol in de koelkast) – voor bijvoorbeeld een snel gebakje of een hartige taart
Vis, liefst vers van de visboer en daarna ingevroren, bijvoorbeeld zalm en/of schelvis – zoveel visrecepten om mee te maken
Vlees, altijd van de slager – meestal hebben we iets van bavette, biefstukpuntjes en/of gehakt in huis.

Groente en fruit

Aardappels – want met aardappels kun je echt álle kanten op
Appels – zo uit het vuistje al lekker, maar ook om mee te bakken
Bananen  – meer dan alleen een tussendoortje als je de hoeveelheid recepten ziet
Broccoli – een van de lievelingsgroente van onze dochter en multi inzetbaar
Citroenen – ook lekker om mee te bakken of als smaakmaker in bijvoorbeeld marinades
Kiwi – een van mijn lievelingssoorten fruit dus hebben we altijd
Knoflook – gedroogd of vers
Verse kruiden – zoals platte peterselie, munt en bieslook – en de restjes gebruik je hiervoor
Paprika, geel en rood – om rauw te snoepen of gebruik het in gerechten
Uien en sjalotjes – ik heb eigenlijk altijd wel gewone en rode ui maar ook sjalotjes in huis
Tomaten, gewone en cherrytomaten – zo veelzijdig te gebruiken

Wat is jouw ultieme voorraad

Wat heb jij áltijd in huis. Waar kun je niet zonder? En wat is dan jouw ‘go to’ recept uit de voorraadkast? Deel je het met ons?

 

Gepubliceerd op 4 januari 2021


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
11 mei 2021
strandhuisje Roompot
 
Vakantie in strandhuisje

Als je overweegt om tijdens een vakantie een strandhuisje te huren ga ik je vertellen waarom je dat absoluut wil!
10 mei 2021
streek van verrassingen
 
Streek van verrassingen

Als je erop uit wilt biedt de Streek van Verrassingen meerdere locaties, waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt. Ik vertel je er meer over!
29 april 2021
fino sherry
 
Wat je moet weten over sherry

Sherry is toe aan een revival en dus is er een heuse (Europese) campagne om sherry terug in het glas te brengen. Dit moet je zéker weten over sherry.
26 april 2021
margarita cocktal
 
Margarita cocktail recepten

Waarom ik tot nu toe niet eerder Margarita’s heb gemaakt is me een raadsel. Met het basisrecept voor deze klassieke cocktail kun je geweldig variëren.
31 maart 2021
 
Magic Drops Collistar

Een zelfbruiner is altijd best een dingetje, want werkt het goed en zo ja hoe handig is het in het gebruik. Ik testte de Magic Drops van Collistar voor je.
10 februari 2021
zelf chai latte maken
 
Zelf chai latte maken

Ik was vergeten hoe ontzettend makkelijk het is om zelf chai latte te maken. Met dit chai latte recept kan het simpelweg niet mislukken.