Ricotta en citroen pancakes



Luchtige en frisse ricotta en citroenpannenkoekjes zijn het perfecte begin van ieder weekendontbijt! Deze pancakes wil je gemaakt hebben. Geloof me!

Eigenlijk zijn dit officieel kaaspannenkoekjes, aangezien Ricotta een Italiaanse kaassoort is. Maar door de textuur van Ricotta en de geklopte eiwitten zijn dit waanzinnig luchtige pannenkoekjes.

De citroen maakt ze ook nog eens lekker fris. En ja, het kloppen van eiwitten is even wat extra werk, maar hé het is weekend, je hebt alle tijd!

Verwen jezelf, je liefie, je kind(eren) met dit lekkere ontbijtrecept. Ook een perfect recept voor de feestdagen trouwens. Want hé, wanneer zijn pancakes eigenlijk níet een goed idee…

Kom gauw de keuken in en aan de slag!

Voor ongeveer 15 pancakes

  • 100g bloem
  • 1el suiker
  • 1tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 doosje Ricotta (á 250g)
  • 175 melk
  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 tl vanille extract
  • Rasp en sap van een kleine citroen

luchtige pancakes

Ricotta en citroen pancakes

Begin voor je pancakes met het splitsen van de eieren en het stijfkloppen van de eiwitten. Dit heeft de meeste tijd nodig. Je wilt pieken in je eiwit hebben, maar ze moeten niet super stijf zijn.

Daarna meng je in één kom de bloem met suiker, bakpoeder, zout. In een andere kom meng je met een garde de ricotta, citroen (rasp en sap) melk, vanille en eidooiers tot alles goed gemengd is. Doe daar nu de droge ingrediënten bij en meng goed (gebruik een garde of mixer). Als laatste spatel je de geklopte eiwitten door het beslag tot alles is opgenomen. Niet te veel kloppen, je wilt de luchtigheid erin behouden.

De lekkerste en luchtigste pancakes

Je hebt niet veel beslag per pannenkoekje nodig. Dit zijn tenslotte ontbijtpannenkoekjes. Een juslepel is ruim voldoende.  Verwarm een koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie. Schep je beslag erin. Bak ze om en om goudbruin.

Als de bovenkant belletjes vertoont en wat droger wordt kun je ze omdraaien. Dit gebeurt, afhankelijk van hoe goed je je pan hebt verwarmt, na ongeveer twee minuten.

Serveer je ricotta en citroen pancakes met wat vers fruit, maar eigenlijk is alleen wat poedersuiker al genoeg om heerlijk te smullen.

Gepubliceerd op 30 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 oktober 2024
pasta kaas beemster
 
Mac & Cheese deluxe

Echt genieten doe je met deze deluxe Mac & Cheese, die zo gemaakt is. Want echt genieten met Beemster kaas, is zo simpel als dit pastarecept.
21 oktober 2024
 
Hummus bowl met harissa tomaatjes

Deze hummus bowl is niet alleen heel gezond, maar super makkelijk voor te bereiden. Hét bewijs dat lekker en gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn.
18 oktober 2024
nacho's beemster
 
Loaded cheesy Beemster nacho’s

Is er íets lekkerder dan loaded nacho’s? Ja hoor, loaded nacho’s van de barbecue met héél veel gesmolten Beemster kaas.
17 oktober 2024
Spaanse soep Smulpaapje
 
Spaanse soep met bonen, chorizo & cavolo nero

Makkelijke en goedgevulde Spaanse maaltijdsoep met bonen, chorizo en cavolo nero. Zo lekker heb je een soep met bonen nog nooit gegeten.
16 oktober 2024
pumpkin spice cake
 
Pumpkin spice cake

Uit Zoete Zooi. van Eefje Friedhoff komt het recept voor deze geurige pumpkin spice cake. Die wil je bakken. Geloof me!
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!