Ricotta en citroen pancakes



Luchtige en frisse ricotta en citroenpannenkoekjes zijn het perfecte begin van ieder weekendontbijt! Deze pancakes wil je gemaakt hebben. Geloof me!

Eigenlijk zijn dit officieel kaaspannenkoekjes, aangezien Ricotta een Italiaanse kaassoort is. Maar door de textuur van Ricotta en de geklopte eiwitten zijn dit waanzinnig luchtige pannenkoekjes.

De citroen maakt ze ook nog eens lekker fris. En ja, het kloppen van eiwitten is even wat extra werk, maar hé het is weekend, je hebt alle tijd!

Verwen jezelf, je liefie, je kind(eren) met dit lekkere ontbijtrecept. Ook een perfect recept voor de feestdagen trouwens. Want hé, wanneer zijn pancakes eigenlijk níet een goed idee…

Kom gauw de keuken in en aan de slag!

Voor ongeveer 15 pancakes

  • 100g bloem
  • 1el suiker
  • 1tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 doosje Ricotta (á 250g)
  • 175 melk
  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 tl vanille extract
  • Rasp en sap van een kleine citroen

luchtige pancakes

Ricotta en citroen pancakes

Begin voor je pancakes met het splitsen van de eieren en het stijfkloppen van de eiwitten. Dit heeft de meeste tijd nodig. Je wilt pieken in je eiwit hebben, maar ze moeten niet super stijf zijn.

Daarna meng je in één kom de bloem met suiker, bakpoeder, zout. In een andere kom meng je met een garde de ricotta, citroen (rasp en sap) melk, vanille en eidooiers tot alles goed gemengd is. Doe daar nu de droge ingrediënten bij en meng goed (gebruik een garde of mixer). Als laatste spatel je de geklopte eiwitten door het beslag tot alles is opgenomen. Niet te veel kloppen, je wilt de luchtigheid erin behouden.

De lekkerste en luchtigste pancakes

Je hebt niet veel beslag per pannenkoekje nodig. Dit zijn tenslotte ontbijtpannenkoekjes. Een juslepel is ruim voldoende.  Verwarm een koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie. Schep je beslag erin. Bak ze om en om goudbruin.

Als de bovenkant belletjes vertoont en wat droger wordt kun je ze omdraaien. Dit gebeurt, afhankelijk van hoe goed je je pan hebt verwarmt, na ongeveer twee minuten.

Serveer je ricotta en citroen pancakes met wat vers fruit, maar eigenlijk is alleen wat poedersuiker al genoeg om heerlijk te smullen.

Gepubliceerd op 30 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!