Ricotta en citroen pancakes



Luchtige en frisse ricotta en citroenpannenkoekjes zijn het perfecte begin van ieder weekendontbijt! Deze pancakes wil je gemaakt hebben. Geloof me!

Eigenlijk zijn dit officieel kaaspannenkoekjes, aangezien Ricotta een Italiaanse kaassoort is. Maar door de textuur van Ricotta en de geklopte eiwitten zijn dit waanzinnig luchtige pannenkoekjes.

De citroen maakt ze ook nog eens lekker fris. En ja, het kloppen van eiwitten is even wat extra werk, maar hé het is weekend, je hebt alle tijd!

Verwen jezelf, je liefie, je kind(eren) met dit lekkere ontbijtrecept. Ook een perfect recept voor de feestdagen trouwens. Want hé, wanneer zijn pancakes eigenlijk níet een goed idee…

Kom gauw de keuken in en aan de slag!

Voor ongeveer 15 pancakes

  • 100g bloem
  • 1el suiker
  • 1tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 doosje Ricotta (á 250g)
  • 175 melk
  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 tl vanille extract
  • Rasp en sap van een kleine citroen

luchtige pancakes

Ricotta en citroen pancakes

Begin voor je pancakes met het splitsen van de eieren en het stijfkloppen van de eiwitten. Dit heeft de meeste tijd nodig. Je wilt pieken in je eiwit hebben, maar ze moeten niet super stijf zijn.

Daarna meng je in één kom de bloem met suiker, bakpoeder, zout. In een andere kom meng je met een garde de ricotta, citroen (rasp en sap) melk, vanille en eidooiers tot alles goed gemengd is. Doe daar nu de droge ingrediënten bij en meng goed (gebruik een garde of mixer). Als laatste spatel je de geklopte eiwitten door het beslag tot alles is opgenomen. Niet te veel kloppen, je wilt de luchtigheid erin behouden.

De lekkerste en luchtigste pancakes

Je hebt niet veel beslag per pannenkoekje nodig. Dit zijn tenslotte ontbijtpannenkoekjes. Een juslepel is ruim voldoende.  Verwarm een koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie. Schep je beslag erin. Bak ze om en om goudbruin.

Als de bovenkant belletjes vertoont en wat droger wordt kun je ze omdraaien. Dit gebeurt, afhankelijk van hoe goed je je pan hebt verwarmt, na ongeveer twee minuten.

Serveer je ricotta en citroen pancakes met wat vers fruit, maar eigenlijk is alleen wat poedersuiker al genoeg om heerlijk te smullen.

Gepubliceerd op 30 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.