Ricotta en citroen pancakes
Luchtige en frisse ricotta en citroenpannenkoekjes zijn het perfecte begin van ieder weekendontbijt! Deze pancakes wil je gemaakt hebben. Geloof me!
Eigenlijk zijn dit officieel kaaspannenkoekjes, aangezien Ricotta een Italiaanse kaassoort is. Maar door de textuur van Ricotta en de geklopte eiwitten zijn dit waanzinnig luchtige pannenkoekjes.
De citroen maakt ze ook nog eens lekker fris. En ja, het kloppen van eiwitten is even wat extra werk, maar hé het is weekend, je hebt alle tijd!
Verwen jezelf, je liefie, je kind(eren) met dit lekkere ontbijtrecept. Ook een perfect recept voor de feestdagen trouwens. Want hé, wanneer zijn pancakes eigenlijk níet een goed idee…
Kom gauw de keuken in en aan de slag!
Voor ongeveer 15 pancakes
- 100g bloem
- 1el suiker
- 1tl bakpoeder
- snuf zout
- 1 doosje Ricotta (á 250g)
- 175 melk
- 3 eieren, gesplitst
- 1 tl vanille extract
- Rasp en sap van een kleine citroen
Ricotta en citroen pancakes
Begin voor je pancakes met het splitsen van de eieren en het stijfkloppen van de eiwitten. Dit heeft de meeste tijd nodig. Je wilt pieken in je eiwit hebben, maar ze moeten niet super stijf zijn.
Daarna meng je in één kom de bloem met suiker, bakpoeder, zout. In een andere kom meng je met een garde de ricotta, citroen (rasp en sap) melk, vanille en eidooiers tot alles goed gemengd is. Doe daar nu de droge ingrediënten bij en meng goed (gebruik een garde of mixer). Als laatste spatel je de geklopte eiwitten door het beslag tot alles is opgenomen. Niet te veel kloppen, je wilt de luchtigheid erin behouden.
De lekkerste en luchtigste pancakes
Je hebt niet veel beslag per pannenkoekje nodig. Dit zijn tenslotte ontbijtpannenkoekjes. Een juslepel is ruim voldoende. Verwarm een koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie. Schep je beslag erin. Bak ze om en om goudbruin.
Als de bovenkant belletjes vertoont en wat droger wordt kun je ze omdraaien. Dit gebeurt, afhankelijk van hoe goed je je pan hebt verwarmt, na ongeveer twee minuten.
Serveer je ricotta en citroen pancakes met wat vers fruit, maar eigenlijk is alleen wat poedersuiker al genoeg om heerlijk te smullen.
Gepubliceerd op 30 september 2021