Couscousbowl met gemarineerde zalm



Een kommetje vol heerlijke (gestoomd) couscous, broccoli en gemarineerde zalm. Dit is wel een van mijn lekkerste couscousrecepten.

De ingrediënten van deze couscousbowl kun je natuurlijk ook prima gewoon op een bord leggen, het wordt er op zich niet minder lekker van. Maar eten uit een kommetje heeft iets extra lekkers, geen idee hoe dat kan. Hoe je het ook eet, maak het zeker een keer. Want het was hier in no time op. Ik geef je een snelle en een iets mindere snelle versie. Kies jij hoeveel tijd je hebt en voor welke versie je gaat.

En voor de gemarineerde zalm koop je natuurlijk de meest verse zalm, liefst bij de visboer. Samen met de couscous en de andere ingrediënten maken ze de lekkerste couscousmaaltijd die je je kunt voorstellen. Toch couscous over? Ik geef je twee top tips om die op te maken, in plaats van weg te gooien.

Ingrediënten voor vier personen

  • 2 rijpe avocado’s, gemengd met limoensap (naar smaak), zout en peper (chiliflakes optioneel)
  • 4 stukjes zalmfilet, met huid (á 125g)

kruiden voor de dry rub

  • 1el rietsuiker
  • ½ tl zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • rasp van 1 (schoongeboende) citroen

verder nodig:

  • 1 pak volkoren couscous (Nadia & Merijn, AH)
  • 1el olijfolie
  • 1el fruitazijn, ik gebruikte granaatappelazijn (via Foodelicious)
  • ½ tl Maldon zoutflakes
  • 2 stronken broccoli, in roosjes
  • 2 snackkomkommers, in kwarten
  • handje kleine tomaatjes
  • ½ zak edemame (Bonduelle), gekookt

courscous met zalm

Couscousbowl met gemarineerde zalm

Meng  voor de gemarineerde zalm eerst de kruiden voor de zalm en wrijf je zalmfilets er mee in. Laat die even staan terwijl je de avocado’s prakt met de limoen, zout, peper en evt. chiliflakes. Nu komt het aan op hoeveel tijd je hebt. De couscous van Nadia & Merijn kun je namelijk heel makkelijk stomen. Dat is écht veel lekkerder dan wanneer je ‘welt. Ik koos voor de snelle versie van stomen, dat kost je tien minuten. De nog lekkerdere versie kost een half uurtje. Kijk op de verpakking hoe het moet, het is echt heel makkelijk!  Ik koos er ook voor om de broccoli te stomen. Reken op 10-15 minuten daarvoor.

Geen zin in of minder tijd; wel dan couscous en kook de broccoli in 5 minuten beetgaar. In de laatste 2 minuten voeg je de edemame boontjes toe.

Couscous bowl

Hierna is het een kwestie van de couscous op smaak brengen met een eetlepel extra vierge olijfolie en wat zout. Ik deed er ook nog een eetlepel granaatappelazijn doorheen, voor extra smaak. Maar dat kan ook met een andere, lekkere fruitazijn. Doe couscous in een kommetje (of op een bord), zoveel als je wilt. Daarbij gaat de gestoomde broccoli, de snackkomkommer, tomaatjes, edemames en geprakte avocado. Als je het lekker vindt kun je er nog een beetje lekkere olijfolie over heen sprenkelen.

Gemarineerde zalm

Als laatste bak je nu de gemarineerde zalm. In een hete koekenpan doe je een scheutje neutrale olie. Bak de zalm eerst op de huid, 2 – 2 ½ minuut. Draai om en bak nog 2-3 minuten. Je zalm is dan mooi rosé. Leg in de kom en garneer met sesamzaadjes. Aan tafel en genieten maar!

Restjes couscous?

Heb je nog couscous over? Heel mooi! Dan heb je nu een basis voor bijvoorbeeld gevulde paprika’s of maak er een couscoussalade mee!

  

Gepubliceerd op 28 augustus 2019


2 reacties

  1. Hester schreef:

    Ik maak wel eens van restjes couscous of rijst een pannenkoek als toetje. Met een ei, beetje melk, beetje meel, gele rozijnen, kardemompoeder, gemberpoeder, kaneel en kurkuma. Mixen, bakken en beetje suiker erop. De kinderen vinden het heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!