Couscousbowl met gemarineerde zalm



Een kommetje vol heerlijke (gestoomd) couscous, broccoli en gemarineerde zalm. Dit is wel een van mijn lekkerste couscousrecepten.

De ingrediënten van deze couscousbowl kun je natuurlijk ook prima gewoon op een bord leggen, het wordt er op zich niet minder lekker van. Maar eten uit een kommetje heeft iets extra lekkers, geen idee hoe dat kan. Hoe je het ook eet, maak het zeker een keer. Want het was hier in no time op. Ik geef je een snelle en een iets mindere snelle versie. Kies jij hoeveel tijd je hebt en voor welke versie je gaat.

En voor de gemarineerde zalm koop je natuurlijk de meest verse zalm, liefst bij de visboer. Samen met de couscous en de andere ingrediënten maken ze de lekkerste couscousmaaltijd die je je kunt voorstellen. Toch couscous over? Ik geef je twee top tips om die op te maken, in plaats van weg te gooien.

Ingrediënten voor vier personen

  • 2 rijpe avocado’s, gemengd met limoensap (naar smaak), zout en peper (chiliflakes optioneel)
  • 4 stukjes zalmfilet, met huid (á 125g)

kruiden voor de dry rub

  • 1el rietsuiker
  • ½ tl zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • rasp van 1 (schoongeboende) citroen

verder nodig:

  • 1 pak volkoren couscous (Nadia & Merijn, AH)
  • 1el olijfolie
  • 1el fruitazijn, ik gebruikte granaatappelazijn (via Foodelicious)
  • ½ tl Maldon zoutflakes
  • 2 stronken broccoli, in roosjes
  • 2 snackkomkommers, in kwarten
  • handje kleine tomaatjes
  • ½ zak edemame (Bonduelle), gekookt

courscous met zalm

Couscousbowl met gemarineerde zalm

Meng  voor de gemarineerde zalm eerst de kruiden voor de zalm en wrijf je zalmfilets er mee in. Laat die even staan terwijl je de avocado’s prakt met de limoen, zout, peper en evt. chiliflakes. Nu komt het aan op hoeveel tijd je hebt. De couscous van Nadia & Merijn kun je namelijk heel makkelijk stomen. Dat is écht veel lekkerder dan wanneer je ‘welt. Ik koos voor de snelle versie van stomen, dat kost je tien minuten. De nog lekkerdere versie kost een half uurtje. Kijk op de verpakking hoe het moet, het is echt heel makkelijk!  Ik koos er ook voor om de broccoli te stomen. Reken op 10-15 minuten daarvoor.

Geen zin in of minder tijd; wel dan couscous en kook de broccoli in 5 minuten beetgaar. In de laatste 2 minuten voeg je de edemame boontjes toe.

Couscous bowl

Hierna is het een kwestie van de couscous op smaak brengen met een eetlepel extra vierge olijfolie en wat zout. Ik deed er ook nog een eetlepel granaatappelazijn doorheen, voor extra smaak. Maar dat kan ook met een andere, lekkere fruitazijn. Doe couscous in een kommetje (of op een bord), zoveel als je wilt. Daarbij gaat de gestoomde broccoli, de snackkomkommer, tomaatjes, edemames en geprakte avocado. Als je het lekker vindt kun je er nog een beetje lekkere olijfolie over heen sprenkelen.

Gemarineerde zalm

Als laatste bak je nu de gemarineerde zalm. In een hete koekenpan doe je een scheutje neutrale olie. Bak de zalm eerst op de huid, 2 – 2 ½ minuut. Draai om en bak nog 2-3 minuten. Je zalm is dan mooi rosé. Leg in de kom en garneer met sesamzaadjes. Aan tafel en genieten maar!

Restjes couscous?

Heb je nog couscous over? Heel mooi! Dan heb je nu een basis voor bijvoorbeeld gevulde paprika’s of maak er een couscoussalade mee!

  

Gepubliceerd op 28 augustus 2019


2 reacties

  1. Hester schreef:

    Ik maak wel eens van restjes couscous of rijst een pannenkoek als toetje. Met een ei, beetje melk, beetje meel, gele rozijnen, kardemompoeder, gemberpoeder, kaneel en kurkuma. Mixen, bakken en beetje suiker erop. De kinderen vinden het heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.