Couscousbowl met gemarineerde zalm



Een kommetje vol heerlijke (gestoomd) couscous, broccoli en gemarineerde zalm. Dit is wel een van mijn lekkerste couscousrecepten.

De ingrediënten van deze couscousbowl kun je natuurlijk ook prima gewoon op een bord leggen, het wordt er op zich niet minder lekker van. Maar eten uit een kommetje heeft iets extra lekkers, geen idee hoe dat kan. Hoe je het ook eet, maak het zeker een keer. Want het was hier in no time op. Ik geef je een snelle en een iets mindere snelle versie. Kies jij hoeveel tijd je hebt en voor welke versie je gaat.

En voor de gemarineerde zalm koop je natuurlijk de meest verse zalm, liefst bij de visboer. Samen met de couscous en de andere ingrediënten maken ze de lekkerste couscousmaaltijd die je je kunt voorstellen. Toch couscous over? Ik geef je twee top tips om die op te maken, in plaats van weg te gooien.

Ingrediënten voor vier personen

  • 2 rijpe avocado’s, gemengd met limoensap (naar smaak), zout en peper (chiliflakes optioneel)
  • 4 stukjes zalmfilet, met huid (á 125g)

kruiden voor de dry rub

  • 1el rietsuiker
  • ½ tl zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • rasp van 1 (schoongeboende) citroen

verder nodig:

  • 1 pak volkoren couscous (Nadia & Merijn, AH)
  • 1el olijfolie
  • 1el fruitazijn, ik gebruikte granaatappelazijn (via Foodelicious)
  • ½ tl Maldon zoutflakes
  • 2 stronken broccoli, in roosjes
  • 2 snackkomkommers, in kwarten
  • handje kleine tomaatjes
  • ½ zak edemame (Bonduelle), gekookt

courscous met zalm

Couscousbowl met gemarineerde zalm

Meng  voor de gemarineerde zalm eerst de kruiden voor de zalm en wrijf je zalmfilets er mee in. Laat die even staan terwijl je de avocado’s prakt met de limoen, zout, peper en evt. chiliflakes. Nu komt het aan op hoeveel tijd je hebt. De couscous van Nadia & Merijn kun je namelijk heel makkelijk stomen. Dat is écht veel lekkerder dan wanneer je ‘welt. Ik koos voor de snelle versie van stomen, dat kost je tien minuten. De nog lekkerdere versie kost een half uurtje. Kijk op de verpakking hoe het moet, het is echt heel makkelijk!  Ik koos er ook voor om de broccoli te stomen. Reken op 10-15 minuten daarvoor.

Geen zin in of minder tijd; wel dan couscous en kook de broccoli in 5 minuten beetgaar. In de laatste 2 minuten voeg je de edemame boontjes toe.

Couscous bowl

Hierna is het een kwestie van de couscous op smaak brengen met een eetlepel extra vierge olijfolie en wat zout. Ik deed er ook nog een eetlepel granaatappelazijn doorheen, voor extra smaak. Maar dat kan ook met een andere, lekkere fruitazijn. Doe couscous in een kommetje (of op een bord), zoveel als je wilt. Daarbij gaat de gestoomde broccoli, de snackkomkommer, tomaatjes, edemames en geprakte avocado. Als je het lekker vindt kun je er nog een beetje lekkere olijfolie over heen sprenkelen.

Gemarineerde zalm

Als laatste bak je nu de gemarineerde zalm. In een hete koekenpan doe je een scheutje neutrale olie. Bak de zalm eerst op de huid, 2 – 2 ½ minuut. Draai om en bak nog 2-3 minuten. Je zalm is dan mooi rosé. Leg in de kom en garneer met sesamzaadjes. Aan tafel en genieten maar!

Restjes couscous?

Heb je nog couscous over? Heel mooi! Dan heb je nu een basis voor bijvoorbeeld gevulde paprika’s of maak er een couscoussalade mee!

  

Gepubliceerd op 28 augustus 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
15 januari 2021
flammkuchen lunch
 
Weekmenu 2021 – week 3

Lekker en gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Kies voor seizoensgroente en je kunt ook met een klein budget vers eten. Check dit weekmenu maar!
15 januari 2021
vegan maaltijd
 
Mexicaanse bonenschotel (vegan)

Als je een snelle Mexicaanse maaltijd op tafel wilt zetten en graag vegan eet (of wilt proberen) dan is deze bonenschotel voor jou. In 20 minuten op tafel!
14 januari 2021
vegan curry
 
Snelle groente curry (vegan)

Een curry is de perfecte manier om groente te eten. Niet alleen kun je er restjes groente mee op maken maar je zit ook nog eens zó aan tafel!
14 januari 2021
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
13 januari 2021
spitskool roerbak
 
Noodles met spitskool en homemade roerbaksaus

Super snelle roerbak met heel veel groente, zoals spitskool. Je maakt het compleet met je zelfgemaakte roerbaksaus. Heerlijke budgetmaaltijd!
12 januari 2021
wafels met kaneelsuiker
 
Churros wafels

Deze wafels doen denken aan churros, die lekkere gefrituurde stengels met kaneelsuiker. Ik maakte er wafels van. Voor een top begin van je dag!