Verschil champagne cava en proseccoIn de wereld van bubbels is voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

In de aflevering van Smaakmakers, de podcast over eten & drinken die ik samen met Zegert van der Linde maak, over bubbels  hadden we het over de verschillen in bubbels met de heren van N.O.T.K. uit Rotterdam. Lukas werd vlak na de uitzending gekroond tot beste sommelier van Nederland. Dan weet je dus dat het qua kennis wel goed zit.

Omdat ik merk dat er best nog wel eens vragen zijn over mijn favoriete drankje dacht ik, laat ik die verschillen en overeenkomsten tussen champagne, cava en prosecco eens op een rijtje zetten. Bovendien ontdekte ik onlangs hoe fantastisch crémant is, ook een mousserende wijn. Dus die neem ik in dit verhaal ook voor je mee!

Verschillen champagne en crémant

Want er zijn volop verschillen tussen champagne, cava en prosecco. Zoals er ook verschillen zijn tussen champagne en crémant. Maar daarover later meer. Eerst maar eens kijken naar hoe champagne, cava en prosecco overeenkomsten hebben, maar ook totaal verschillend zijn van elkaar. Oh en ik ga niet volledig de diepte in, maar pak de belangrijkste informatie zodat jij weet wat de verschillen zijn en daarna je eigen keuze kunt maken.

Waar wordt champagne, cava en prosecco gemaakt

Hier is al het eerste en belangrijkste verschil tussen de drie bubbels; de plek waar het gemaakt wordt.

  • Champagne wordt in Frankrijk gemaakt, maar altijd in een vastomlijnd gebied genaamd de Champagnestreek.
  • Cava komt uit Spanje, de meeste cava komt uit de provincie Penedès in Catalonië.
  • En tot slot Prosecco, die wordt in Italië gemaakt en dan met name in de regio Veneto

Overeenkomsten champagne en cava

Er zijn dus verschillen tussen deze drie mousserende wijnen, er zijn echter ook overeenkomsten. De manier waarop ze gemaakt worden. Champagne kent de Methode Traditionelle, dit betekent dat er van de druiven wijn wordt gemaakt, en er daarna een tweede gisting in de fles komt waardoor er bubbels in de wijn ontstaan. (ik bespaar je even het theoretische verhaal hierover)

Cava wordt ook volgens de methode gemaakt. Prosecco is hierop de uitzondering. Die wordt eigenlijk altijd in tanks gemaakt, en kent dus een andere manier van zijn bubbels te krijgen.

rondleiding Reims

Waarom is champagne zo duur

Dit verklaart ook waarom champagne zo kostbaar is. Er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat je champagne klaar is om gedronken te worden. Die bubbels krijgen kan ook door er koolzuur in te spuiten, zoals bij prosecco gebeurt. Maar dan mag het dus ook geen methode traditionelle heten. Het verklaart wel meteen ook waarom prosecco aanzienlijk goedkoper is.

Nog een andere reden voor de prijs van champagne is het aanbod. Omdat champagne in een beperkt gebied gemaakt wordt is er ook maar een beperkte opbrengst aan druiven.

En tot slot, niet geheel onbelangrijk, de merknaam champagne betekent vaak automatisch een duurdere fles mousserende wijn. Kijk, en dat is waar de crémant om de hoek komt kijken…

Verschil champagne en crémant

Hoewel zowel champagne als crémant uit Frankrijk komen is er een belangrijk verschil. Waar champagne áltijd uit de Champagnestreek komt, komt crémant wel uit Frankrijk maar uit een ander gebied. Veelal uit het Zuiden van Frankrijk (Limoux), maar ook nog wel eens uit andere delen van Frankrijk, zoals de Elzas en Bourgogne.

Dat is ook de reden dat crémant geen champagne mag heten, ondanks dat die op identieke wijze wordt gemaakt (Methode Traditionelle) als champagne.

Verschil in druiven tussen champagne en crémant

Een ander belangrijk verschil tussen champagne en crémant is dat champagne wordt gemaakt van pinot noir, pinot meunier en/of chardonnay druiven. Dat is bij crémant minder streng, waardoor er met regelmaat ook andere druivensoorten worden gebruikt, zoals riesling.

Nog een verschil, hoewel we dan toch wat dieper op de materie ingaan, is dat de grondsoort van de Champagnestreek nadrukkelijk anders is. Dat noemen ze in de wijnwereld Terroir, en dat heeft invloed op de druiven en dus uiteindelijk op de smaak van de wijn.

Reims proeverij Mumm

Crémant is betaalbare champagne

Als je het even heel droog bekijkt is crémant  eigenlijk het betaalbare zusje van champagne. De manier waarop het gemaakt wordt is identiek, en ook is er net zo veel variatie in de smaken. Dus je hebt zowel brut, demi-sec, als rosé crémants.

Ik had altijd een beetje een vooringenomen mening over crémant, maar heb die na een proeverij van tientallen crémants echt moeten bijstellen. Steeds vaker koop ik dus ook een mooie crémant, als ik een feestelijke fles bubbels zoek of cadeau wil geven.

Bubbels voor iedereen

Dat is meteen ook wat ik je met dit artikel wil meegeven. Laat je niet gek maken door de naam champagne. Ja, er zijn echt heel veel prachtige flessen échte champagne (ik geef je onder aan dit artikel een aantal van mijn favorieten), maar er zijn minstens zoveel bubbels die niet champagne zijn, maar wel echt heerlijk zijn. Zoals dus cava, prosecco en crémant.

Bepaal op basis van prijs en smaak welke type bubbels jouw voorkeur heeft. En hopelijk heb ik je met deze informatie een beetje op weg geholpen om een keuze te maken.

gobillard
Gobbilard & Fils in Hautvillers, de opstelling van hun champagnes

Favoriete bubbels

Ga je op zoek naar je favoriete bubbels, dan help ik je graag op weg met een aantal van mijn favorieten. Variërend in prijs van € 9,- de fles tot € 65,- en alles daartussen. Benieuwd ook naar jouw favorieten, laat je ze onder dit artikel weten?

Favoriete Crémants

Veuve Ambal, een crémant uit de Bourgogne die ik in de Franse Carrefour ontdekte. Wij kochten deze in een Blanc de Blanc variant, maar ook in een rosé cuvee. Nog geen € 9,- per fles. Waanzinnig lekker!

Louis Bouillot, ook een crémant uit de Bourgogne. Deze is er ook in meerdere varianten. Kies of je brut of rosé lekkerder vindt. Mijn antwoord weet je denk ik wel… Rond de € 12,- per fles.

Favoriete Champagnes

Gobillard & Fils, een wijnhuis uit Hautvillers in de Champagnestreek. We komen hier al járen en naast dat hun Brut gewoonweg top is, is onze favoriet de rosé cuvee. Prijs vanaf ongeveer € 19,95 per fles

Piper Heidseck, een bekendere naam in Nederland waarvan ik de rosé het allerlekkerst vindt. Te koop in meerdere slijterijen en online. Prijs vanaf € 49,-

Mumm, ook een grote naam in de Champagnestreek. En ja, ook hier is de rosé variant mijn favoriet. En dan al helemaal de RVRS Fajita. Maar gezien de prijs (ruim € 65,- per fles) is dit er eentje voor de liefhebbers.

bubbels uit Rueda

Favoriete cava

Pere Ventura is al jaren mijn favoriete cava. Bij Gall & Gall te koop (vanaf € 11,25) en ook in een rosé variant te koop (hoewel ik die nog nooit gedronken hebben). Echt een top mousserende wijn, voor een hele fijne prijs.

Bornos, een cava op basis van Verdejo druiven uit Rueda. Niet heel makkelijk in Nederland te vinden, maar de moeite waard om op te zoeken. Ook hier geldt weer, perfecte prijs/kwaliteitsverhouding.

Favoriete prosecco

Voor mij is prosecco een beetje het ondergeschoven kindje qua mousserende wijnen. Ik heb eigenlijk geen favoriet. Ook omdat ik prosecco veelal gebruik voor een mix met Aperol. Sorry Italiaanse vrienden 😉

Gepubliceerd op 28 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.