Verschil champagne cava en prosecco
In de wereld van bubbels is voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
In de aflevering van Smaakmakers, de podcast over eten & drinken die ik samen met Zegert van der Linde maak, over bubbels hadden we het over de verschillen in bubbels met de heren van N.O.T.K. uit Rotterdam. Lukas werd vlak na de uitzending gekroond tot beste sommelier van Nederland. Dan weet je dus dat het qua kennis wel goed zit.
Omdat ik merk dat er best nog wel eens vragen zijn over mijn favoriete drankje dacht ik, laat ik die verschillen en overeenkomsten tussen champagne, cava en prosecco eens op een rijtje zetten. Bovendien ontdekte ik onlangs hoe fantastisch crémant is, ook een mousserende wijn. Dus die neem ik in dit verhaal ook voor je mee!
Verschillen champagne en crémant
Want er zijn volop verschillen tussen champagne, cava en prosecco. Zoals er ook verschillen zijn tussen champagne en crémant. Maar daarover later meer. Eerst maar eens kijken naar hoe champagne, cava en prosecco overeenkomsten hebben, maar ook totaal verschillend zijn van elkaar. Oh en ik ga niet volledig de diepte in, maar pak de belangrijkste informatie zodat jij weet wat de verschillen zijn en daarna je eigen keuze kunt maken.
Waar wordt champagne, cava en prosecco gemaakt
Hier is al het eerste en belangrijkste verschil tussen de drie bubbels; de plek waar het gemaakt wordt.
- Champagne wordt in Frankrijk gemaakt, maar altijd in een vastomlijnd gebied genaamd de Champagnestreek.
- Cava komt uit Spanje, de meeste cava komt uit de provincie Penedès in Catalonië.
- En tot slot Prosecco, die wordt in Italië gemaakt en dan met name in de regio Veneto
Overeenkomsten champagne en cava
Er zijn dus verschillen tussen deze drie mousserende wijnen, er zijn echter ook overeenkomsten. De manier waarop ze gemaakt worden. Champagne kent de Methode Traditionelle, dit betekent dat er van de druiven wijn wordt gemaakt, en er daarna een tweede gisting in de fles komt waardoor er bubbels in de wijn ontstaan. (ik bespaar je even het theoretische verhaal hierover)
Cava wordt ook volgens de methode gemaakt. Prosecco is hierop de uitzondering. Die wordt eigenlijk altijd in tanks gemaakt, en kent dus een andere manier van zijn bubbels te krijgen.
Waarom is champagne zo duur
Dit verklaart ook waarom champagne zo kostbaar is. Er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat je champagne klaar is om gedronken te worden. Die bubbels krijgen kan ook door er koolzuur in te spuiten, zoals bij prosecco gebeurt. Maar dan mag het dus ook geen methode traditionelle heten. Het verklaart wel meteen ook waarom prosecco aanzienlijk goedkoper is.
Nog een andere reden voor de prijs van champagne is het aanbod. Omdat champagne in een beperkt gebied gemaakt wordt is er ook maar een beperkte opbrengst aan druiven.
En tot slot, niet geheel onbelangrijk, de merknaam champagne betekent vaak automatisch een duurdere fles mousserende wijn. Kijk, en dat is waar de crémant om de hoek komt kijken…
Verschil champagne en crémant
Hoewel zowel champagne als crémant uit Frankrijk komen is er een belangrijk verschil. Waar champagne áltijd uit de Champagnestreek komt, komt crémant wel uit Frankrijk maar uit een ander gebied. Veelal uit het Zuiden van Frankrijk (Limoux), maar ook nog wel eens uit andere delen van Frankrijk, zoals de Elzas en Bourgogne.
Dat is ook de reden dat crémant geen champagne mag heten, ondanks dat die op identieke wijze wordt gemaakt (Methode Traditionelle) als champagne.
Verschil in druiven tussen champagne en crémant
Een ander belangrijk verschil tussen champagne en crémant is dat champagne wordt gemaakt van pinot noir, pinot meunier en/of chardonnay druiven. Dat is bij crémant minder streng, waardoor er met regelmaat ook andere druivensoorten worden gebruikt, zoals riesling.
Nog een verschil, hoewel we dan toch wat dieper op de materie ingaan, is dat de grondsoort van de Champagnestreek nadrukkelijk anders is. Dat noemen ze in de wijnwereld Terroir, en dat heeft invloed op de druiven en dus uiteindelijk op de smaak van de wijn.
Crémant is betaalbare champagne
Als je het even heel droog bekijkt is crémant eigenlijk het betaalbare zusje van champagne. De manier waarop het gemaakt wordt is identiek, en ook is er net zo veel variatie in de smaken. Dus je hebt zowel brut, demi-sec, als rosé crémants.
Ik had altijd een beetje een vooringenomen mening over crémant, maar heb die na een proeverij van tientallen crémants echt moeten bijstellen. Steeds vaker koop ik dus ook een mooie crémant, als ik een feestelijke fles bubbels zoek of cadeau wil geven.
Bubbels voor iedereen
Dat is meteen ook wat ik je met dit artikel wil meegeven. Laat je niet gek maken door de naam champagne. Ja, er zijn echt heel veel prachtige flessen échte champagne (ik geef je onder aan dit artikel een aantal van mijn favorieten), maar er zijn minstens zoveel bubbels die niet champagne zijn, maar wel echt heerlijk zijn. Zoals dus cava, prosecco en crémant.
Bepaal op basis van prijs en smaak welke type bubbels jouw voorkeur heeft. En hopelijk heb ik je met deze informatie een beetje op weg geholpen om een keuze te maken.
Gobbilard & Fils in Hautvillers, de opstelling van hun champagnes
Favoriete bubbels
Ga je op zoek naar je favoriete bubbels, dan help ik je graag op weg met een aantal van mijn favorieten. Variërend in prijs van € 9,- de fles tot € 65,- en alles daartussen. Benieuwd ook naar jouw favorieten, laat je ze onder dit artikel weten?
Favoriete Crémants
Veuve Ambal, een crémant uit de Bourgogne die ik in de Franse Carrefour ontdekte. Wij kochten deze in een Blanc de Blanc variant, maar ook in een rosé cuvee. Nog geen € 9,- per fles. Waanzinnig lekker!
Louis Bouillot, ook een crémant uit de Bourgogne. Deze is er ook in meerdere varianten. Kies of je brut of rosé lekkerder vindt. Mijn antwoord weet je denk ik wel… Rond de € 12,- per fles.
Favoriete Champagnes
Gobillard & Fils, een wijnhuis uit Hautvillers in de Champagnestreek. We komen hier al járen en naast dat hun Brut gewoonweg top is, is onze favoriet de rosé cuvee. Prijs vanaf ongeveer € 19,95 per fles
Piper Heidseck, een bekendere naam in Nederland waarvan ik de rosé het allerlekkerst vindt. Te koop in meerdere slijterijen en online. Prijs vanaf € 49,-
Mumm, ook een grote naam in de Champagnestreek. En ja, ook hier is de rosé variant mijn favoriet. En dan al helemaal de RVRS Fajita. Maar gezien de prijs (ruim € 65,- per fles) is dit er eentje voor de liefhebbers.
Favoriete cava
Pere Ventura is al jaren mijn favoriete cava. Bij Gall & Gall te koop (vanaf € 11,25) en ook in een rosé variant te koop (hoewel ik die nog nooit gedronken hebben). Echt een top mousserende wijn, voor een hele fijne prijs.
Bornos, een cava op basis van Verdejo druiven uit Rueda. Niet heel makkelijk in Nederland te vinden, maar de moeite waard om op te zoeken. Ook hier geldt weer, perfecte prijs/kwaliteitsverhouding.
Favoriete prosecco
Voor mij is prosecco een beetje het ondergeschoven kindje qua mousserende wijnen. Ik heb eigenlijk geen favoriet. Ook omdat ik prosecco veelal gebruik voor een mix met Aperol. Sorry Italiaanse vrienden 😉
Gepubliceerd op 28 april 2024