4x ontbijten met havermout


4x ontbijten met havermout
Omdat ik wat meer variatie in mijn ontbijt wilde én wat minder snel weer trek wil in de ochtend ben ik weer gestart met ontbijten met havermout. Maar puur havermout vind ik in de categorie behangplaksel, dus ik ben wat gaan variëren. Naar aanleiding van een aantal vragen hierbij de vier varianten van warme havermout die ik de afgelopen dagen at.
Basisrecept warme havermout
40-50g havermout (fijn of grof, net wat je lekkerder vindt)
250ml (plantaardige) melk (of gewoon water, kan ook)
snufje zout
Meng dit de avond van tevoren en laat een nacht staan.
Variant 1 – Havermout met Winter Wonder Blend
basisrecept havermout
halve theelepel Winter Wonder Blend van Green Gipsy spices
1 eetlepel yoghurt (lekkerste is natuurlijk Griekse, ik gebruikte magere)
1 eetlepel noten (ik had nog een mix staan van hazelnoten en amandel)
verse frambozen (of ander zacht & zoet fruit)
Dit is een wat hartige versie, door de kruidenmix. Daar moet je dus net van houden. Voeg de kruiden toe aan je basisrecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Wil je het iets zoeter doe er dan een kneepje honing door. Doe in een kom, schep daar wat yoghurt op en garneer met de noten & het fruit.
Variant 2 – Havermout met chocola & espresso
basisrecept havermout
halve theelepel Choco Loco van Green Gipsy spices (of gebruik cacao)
2 eetlepels vers gezette espresso
1 eetlepel yoghurt (lekkerste is natuurlijk Griekse, ik gebruikte magere)
1 eetlepel gekarameliseerde pecannoten (maar gewone noten is ook prima), grofgehakt
verse frambozen (of ander zacht & zoet fruit)
Voeg de smaakmakers toe aan je basisrecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Voeg halverwege de espresso toe. Wil je het iets zoeter doe er dan aan het eind nog een kneepje honing door. Doe in een kom, schep daar wat yoghurt op en garneer met de noten & het fruit.
Variant 3 – Havermout met kaneel & crunchy topping
basisrecept havermout
halve theelepel Choco Loco van Green Gipsy spices (of gebruik cacao)
halve theelepel gemalen kaneel
2 eetlepels vers gezette espresso (optioneel)
1 eetlepel yoghurt (lekkerste is natuurlijk Griekse, ik gebruikte magere)
1 eetlepel krokante havermout of granola
verse frambozen (of ander zacht & zoet fruit)
Voeg de smaakmakers toe aan je basisrecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Voeg halverwege de espresso toe. Wil je het iets zoeter doe er dan aan het eind nog een kneepje honing door. Doe in een kom, schep daar wat yoghurt op en garneer met de crunchy havermout & het fruit.
Variant 4 – havermout met banaan & pindakaas
basisrecept havermout
1 geprakte banaan
halve theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel pindakaas
optioneel: paar plakjes banaan en geroosterde kokos
Voeg de geprakte banaan en kaneel toe aan je basirecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Roer dan de pindakaas erdoor. Garneer als je wilt met nog wat extra plakjes banaan en wil je het nog lekkerder voeg dan wat noten of geroosterde kokos toe.

Gepubliceerd op 14 januari 2020