4x ontbijten met havermout



4x ontbijten met havermout

Omdat ik wat meer variatie in mijn ontbijt wilde én wat minder snel weer trek wil in de ochtend ben ik weer gestart met ontbijten met havermout. Maar puur havermout vind ik in de categorie behangplaksel, dus ik ben wat gaan variëren. Naar aanleiding van een aantal vragen hierbij de vier varianten van warme havermout die ik de afgelopen dagen at.

Basisrecept warme havermout

40-50g havermout (fijn of grof, net wat je lekkerder vindt)
250ml (plantaardige) melk (of gewoon water, kan ook)
snufje zout

Meng dit de avond van tevoren en laat een nacht staan. 

Variant 1 – Havermout met Winter Wonder Blend

basisrecept havermout
halve theelepel Winter Wonder Blend van Green Gipsy spices
1 eetlepel yoghurt (lekkerste is natuurlijk Griekse, ik gebruikte magere)
1 eetlepel noten (ik had nog een mix staan van hazelnoten en amandel) 
verse frambozen (of ander zacht & zoet fruit)

Dit is een wat hartige versie, door de kruidenmix. Daar moet je dus net van houden. Voeg de kruiden toe aan je basisrecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Wil je het iets zoeter doe er dan een kneepje honing door. Doe in een kom, schep daar wat yoghurt op en garneer met de noten & het fruit.

Variant 2 – Havermout met chocola & espresso

basisrecept havermout
halve theelepel Choco Loco van Green Gipsy spices (of gebruik cacao)
2 eetlepels vers gezette espresso
1 eetlepel yoghurt (lekkerste is natuurlijk Griekse, ik gebruikte magere)
1 eetlepel gekarameliseerde pecannoten (maar gewone noten is ook prima), grofgehakt 
verse frambozen (of ander zacht & zoet fruit)

Voeg de smaakmakers toe aan je basisrecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Voeg halverwege de espresso toe. Wil je het iets zoeter doe er dan aan het eind nog een kneepje honing door. Doe in een kom, schep daar wat yoghurt op en garneer met de noten & het fruit.

Variant 3 – Havermout met kaneel & crunchy topping

basisrecept havermout
halve theelepel Choco Loco van Green Gipsy spices (of gebruik cacao)
halve theelepel gemalen kaneel
2 eetlepels vers gezette espresso (optioneel)
1 eetlepel yoghurt (lekkerste is natuurlijk Griekse, ik gebruikte magere)
1 eetlepel krokante havermout of granola
verse frambozen (of ander zacht & zoet fruit)

Voeg de smaakmakers toe aan je basisrecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Voeg halverwege de espresso toe. Wil je het iets zoeter doe er dan aan het eind nog een kneepje honing door. Doe in een kom, schep daar wat yoghurt op en garneer met de crunchy havermout & het fruit.

Variant 4 – havermout met banaan & pindakaas

basisrecept havermout
1 geprakte banaan 
halve theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel pindakaas
optioneel: paar plakjes banaan en geroosterde kokos

Voeg de geprakte banaan en kaneel toe aan je basirecept en kook 10 minuten op zacht vuur, tot je havermout gaar en lekker dik is. Roer dan de pindakaas erdoor. Garneer als je wilt met nog wat extra plakjes banaan en wil je het nog lekkerder voeg dan wat noten of geroosterde kokos toe.

Gepubliceerd op 14 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.