Pasta spruitjes & pancetta



Dit recept voor pasta spruitjes, een aanpassing op een recept van Donna Hay, is al járen een hit bij ons thuis. En al helemaal bij onze dochter. Al vanaf dat ze klein meisje is eet ze deze pasta mee en er wordt – letterlijk – in de keuken gedanst als ik het klaarmaak.

Dit pastarecept met spruitjes is overigens razendsnel. Want in de 10 minuten dat de pasta kookt maak je dit gerecht al klaar. Hoe bedoel je fast food! Maar dan wel gezond, want zoals je misschien wel weet zitten in spruitjes echt alleen maar goede vitaminen. Zo zitten er meer vitamine C in dan in sinaasappels. Reden genoeg dus om ze gauw weer een keer te maken.

Pasta spruitjes voor vier personen
750g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200g pancetta (of gebruik gewone spekblokjes)
2tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
Citroensap, naar smaak
200ml slagroom, ongezoet
Versgemalen zwarte peper
Héél klein beetje zeezout
Geraspte Parmezaanse kaas
Orechiette pasta (of gebruik schelpjes)

Pasta spruitjes

Het meeste werk is het schoonmaken van de spruitjes, maar voor de rest is dit een super snelle pasta. Verhit een droge koekenpan en bak daarin de spekjes uit. Als je kunt probeer echt pancetta te krijgen. Het maakt uit voor de smaak. Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig in plakjes bij de voorverpakte vleeswaren. Als je dit gebruikt, bak ze dan goudbruin in een hete pan en verkruimel ze aan het eind erover heen.

Als de spekblokjes lekker kleuren pers je het teentje knoflook erbij uit en laat je het, op lager vuur, een minuutje meebakken. Dan de oregano erbij en even mee om bakken. Nu mogen de schoongemaakte spruitjes erbij. Doe er eventueel nog klein scheutje olie bij. Bak in max vijf minuten lekker gaar. Proef of ze beetgaar zijn na een minuut of vier. Ze moeten iets een ‘bite‘ overhouden.

Lekkerste spruitjesrecept

Breng nu op smaak met het citroensap. Ik doe er eerst het sap van een halve citroen bij en de room en proef dan even. Je kunt er altijd nog een beetje meer citroensap bij doen. Peper en matig zout erover en je pasta is klaar. Op tafel, natuurlijk!, nog met geraspte kaas bestrooien.

Gepubliceerd op 9 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.