Pasta spruitjes & pancetta



Dit recept voor pasta spruitjes, een aanpassing op een recept van Donna Hay, is al járen een hit bij ons thuis. En al helemaal bij onze dochter. Al vanaf dat ze klein meisje is eet ze deze pasta mee en er wordt – letterlijk – in de keuken gedanst als ik het klaarmaak.

Dit pastarecept met spruitjes is overigens razendsnel. Want in de 10 minuten dat de pasta kookt maak je dit gerecht al klaar. Hoe bedoel je fast food! Maar dan wel gezond, want zoals je misschien wel weet zitten in spruitjes echt alleen maar goede vitaminen. Zo zitten er meer vitamine C in dan in sinaasappels. Reden genoeg dus om ze gauw weer een keer te maken.

Pasta spruitjes voor vier personen
750g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200g pancetta (of gebruik gewone spekblokjes)
2tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
Citroensap, naar smaak
200ml slagroom, ongezoet
Versgemalen zwarte peper
Héél klein beetje zeezout
Geraspte Parmezaanse kaas
Orechiette pasta (of gebruik schelpjes)

Pasta spruitjes

Het meeste werk is het schoonmaken van de spruitjes, maar voor de rest is dit een super snelle pasta. Verhit een droge koekenpan en bak daarin de spekjes uit. Als je kunt probeer echt pancetta te krijgen. Het maakt uit voor de smaak. Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig in plakjes bij de voorverpakte vleeswaren. Als je dit gebruikt, bak ze dan goudbruin in een hete pan en verkruimel ze aan het eind erover heen.

Als de spekblokjes lekker kleuren pers je het teentje knoflook erbij uit en laat je het, op lager vuur, een minuutje meebakken. Dan de oregano erbij en even mee om bakken. Nu mogen de schoongemaakte spruitjes erbij. Doe er eventueel nog klein scheutje olie bij. Bak in max vijf minuten lekker gaar. Proef of ze beetgaar zijn na een minuut of vier. Ze moeten iets een ‘bite‘ overhouden.

Lekkerste spruitjesrecept

Breng nu op smaak met het citroensap. Ik doe er eerst het sap van een halve citroen bij en de room en proef dan even. Je kunt er altijd nog een beetje meer citroensap bij doen. Peper en matig zout erover en je pasta is klaar. Op tafel, natuurlijk!, nog met geraspte kaas bestrooien.

Gepubliceerd op 9 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.