Pasta spruitjes & pancetta



Dit recept voor pasta spruitjes, een aanpassing op een recept van Donna Hay, is al járen een hit bij ons thuis. En al helemaal bij onze dochter. Al vanaf dat ze klein meisje is eet ze deze pasta mee en er wordt – letterlijk – in de keuken gedanst als ik het klaarmaak.

Dit pastarecept met spruitjes is overigens razendsnel. Want in de 10 minuten dat de pasta kookt maak je dit gerecht al klaar. Hoe bedoel je fast food! Maar dan wel gezond, want zoals je misschien wel weet zitten in spruitjes echt alleen maar goede vitaminen. Zo zitten er meer vitamine C in dan in sinaasappels. Reden genoeg dus om ze gauw weer een keer te maken.

Pasta spruitjes voor vier personen
750g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200g pancetta (of gebruik gewone spekblokjes)
2tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
Citroensap, naar smaak
200ml slagroom, ongezoet
Versgemalen zwarte peper
Héél klein beetje zeezout
Geraspte Parmezaanse kaas
Orechiette pasta (of gebruik schelpjes)

Pasta spruitjes

Het meeste werk is het schoonmaken van de spruitjes, maar voor de rest is dit een super snelle pasta. Verhit een droge koekenpan en bak daarin de spekjes uit. Als je kunt probeer echt pancetta te krijgen. Het maakt uit voor de smaak. Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig in plakjes bij de voorverpakte vleeswaren. Als je dit gebruikt, bak ze dan goudbruin in een hete pan en verkruimel ze aan het eind erover heen.

Als de spekblokjes lekker kleuren pers je het teentje knoflook erbij uit en laat je het, op lager vuur, een minuutje meebakken. Dan de oregano erbij en even mee om bakken. Nu mogen de schoongemaakte spruitjes erbij. Doe er eventueel nog klein scheutje olie bij. Bak in max vijf minuten lekker gaar. Proef of ze beetgaar zijn na een minuut of vier. Ze moeten iets een ‘bite‘ overhouden.

Lekkerste spruitjesrecept

Breng nu op smaak met het citroensap. Ik doe er eerst het sap van een halve citroen bij en de room en proef dan even. Je kunt er altijd nog een beetje meer citroensap bij doen. Peper en matig zout erover en je pasta is klaar. Op tafel, natuurlijk!, nog met geraspte kaas bestrooien.

Gepubliceerd op 9 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.