Pasta spruitjes & pancetta



Dit recept voor pasta spruitjes, een aanpassing op een recept van Donna Hay, is al járen een hit bij ons thuis. En al helemaal bij onze dochter. Al vanaf dat ze klein meisje is eet ze deze pasta mee en er wordt – letterlijk – in de keuken gedanst als ik het klaarmaak.

Dit pastarecept met spruitjes is overigens razendsnel. Want in de 10 minuten dat de pasta kookt maak je dit gerecht al klaar. Hoe bedoel je fast food! Maar dan wel gezond, want zoals je misschien wel weet zitten in spruitjes echt alleen maar goede vitaminen. Zo zitten er meer vitamine C in dan in sinaasappels. Reden genoeg dus om ze gauw weer een keer te maken.

Pasta spruitjes voor vier personen
750g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200g pancetta (of gebruik gewone spekblokjes)
2tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
Citroensap, naar smaak
200ml slagroom, ongezoet
Versgemalen zwarte peper
Héél klein beetje zeezout
Geraspte Parmezaanse kaas
Orechiette pasta (of gebruik schelpjes)

Pasta spruitjes

Het meeste werk is het schoonmaken van de spruitjes, maar voor de rest is dit een super snelle pasta. Verhit een droge koekenpan en bak daarin de spekjes uit. Als je kunt probeer echt pancetta te krijgen. Het maakt uit voor de smaak. Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig in plakjes bij de voorverpakte vleeswaren. Als je dit gebruikt, bak ze dan goudbruin in een hete pan en verkruimel ze aan het eind erover heen.

Als de spekblokjes lekker kleuren pers je het teentje knoflook erbij uit en laat je het, op lager vuur, een minuutje meebakken. Dan de oregano erbij en even mee om bakken. Nu mogen de schoongemaakte spruitjes erbij. Doe er eventueel nog klein scheutje olie bij. Bak in max vijf minuten lekker gaar. Proef of ze beetgaar zijn na een minuut of vier. Ze moeten iets een ‘bite‘ overhouden.

Lekkerste spruitjesrecept

Breng nu op smaak met het citroensap. Ik doe er eerst het sap van een halve citroen bij en de room en proef dan even. Je kunt er altijd nog een beetje meer citroensap bij doen. Peper en matig zout erover en je pasta is klaar. Op tafel, natuurlijk!, nog met geraspte kaas bestrooien.

Gepubliceerd op 9 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.