Pasta spruitjes & pancetta

Dit recept voor pasta spruitjes, een aanpassing op een recept van Donna Hay, is al járen een hit bij ons thuis. En al helemaal bij onze dochter. Al vanaf dat ze klein meisje is eet ze deze pasta mee en er wordt – letterlijk – in de keuken gedanst als ik het klaarmaak.
Dit pastarecept met spruitjes is overigens razendsnel. Want in de 10 minuten dat de pasta kookt maak je dit gerecht al klaar. Hoe bedoel je fast food! Maar dan wel gezond, want zoals je misschien wel weet zitten in spruitjes echt alleen maar goede vitaminen. Zo zitten er meer vitamine C in dan in sinaasappels. Reden genoeg dus om ze gauw weer een keer te maken.
Pasta spruitjes voor vier personen
750g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200g pancetta (of gebruik gewone spekblokjes)
2tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
Citroensap, naar smaak
200ml slagroom, ongezoet
Versgemalen zwarte peper
Héél klein beetje zeezout
Geraspte Parmezaanse kaas
Orechiette pasta (of gebruik schelpjes)
Pasta spruitjes
Het meeste werk is het schoonmaken van de spruitjes, maar voor de rest is dit een super snelle pasta. Verhit een droge koekenpan en bak daarin de spekjes uit. Als je kunt probeer echt pancetta te krijgen. Het maakt uit voor de smaak. Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig in plakjes bij de voorverpakte vleeswaren. Als je dit gebruikt, bak ze dan goudbruin in een hete pan en verkruimel ze aan het eind erover heen.
Als de spekblokjes lekker kleuren pers je het teentje knoflook erbij uit en laat je het, op lager vuur, een minuutje meebakken. Dan de oregano erbij en even mee om bakken. Nu mogen de schoongemaakte spruitjes erbij. Doe er eventueel nog klein scheutje olie bij. Bak in max vijf minuten lekker gaar. Proef of ze beetgaar zijn na een minuut of vier. Ze moeten iets een ‘bite‘ overhouden.
Lekkerste spruitjesrecept
Breng nu op smaak met het citroensap. Ik doe er eerst het sap van een halve citroen bij en de room en proef dan even. Je kunt er altijd nog een beetje meer citroensap bij doen. Peper en matig zout erover en je pasta is klaar. Op tafel, natuurlijk!, nog met geraspte kaas bestrooien.
Gepubliceerd op 9 oktober 2014