Terugblik 2023Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het afgelopen jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!

De afgelopen jaren waren pittig. Zakelijk, privé maar ook qua staat van de wereld. En was 2022 het jaar van twee boeken tegelijk maken, 2023 zou het jaar worden van meer rust. BBQ tijd was bijna af, dus die hoefde “alleen maar” gelanceerd te worden. Zonder wereldrecord, of andere fratsen. We weten allemaal hoe goed mijn voornemens tot rustiger aan doen meestal aflopen en die gingen ook dit jaar volledig aan gort. Dit keer overigens niet eens door mijn eigen – bewuste – toedoen…

Januari – droomopdracht en zon vakantie

Want aan het eind van 2022 word ik gevraagd om mee te werken aan een van de tofste projecten denkbaar; ontwikkeling van het nieuwe borrelassortiment van Albert Heijn. Hoe kun je daar nou nee tegen zeggen. Niet dus. Dus stond januari grotendeels in het teken van dit project. Daarover later meer.

Want inmiddels is januari ook de maand geworden dat ik een weekje naar de zon ga. Dus ging ik ook dit jaar in mijn eentje naar Curaçao, om te verblijven bij vrienden én om een aantal hele toffe interviews te doen voor Food Inspiration.

Susan Aretz Curacao

Dat betekende aan tafel met Jonnie & Thèrése Boer over Brass Boer Curaçao, maar ook te gast zijn bij het prachtige Baoase. Er was gelukkig ook volop ruimte om te genieten van al het moois dat Curaçao te bieden heeft, zoals een dagtripje naar Klein Curaçao en een Caribische kookworkshop. Wat een goed begin van het jaar!

Februari – stedentrip

De opdracht voor Albert Heijn was natuurlijk niet in één maand geklaard. Want naast het ontwikkelen van een nieuwe missie en visie gingen we ook aan de slag met het bedenken van nieuwe producten, waar natuurlijk briefings voor geschreven moesten worden. Onwijs tof om te doen en inmiddels liggen de eerste vernieuwde borrelproducten in de winkel.

activiteiten Antwerpen

Met onze tiener ging ik heerlijk op stedentrip naar het prachtige Antwerpen. Twee dagen quality time en we hebben we meer ontdekt in Antwerpen dan we al kenden. Wat een heerlijke stad toch ook!

Maart – persreis naar de Filipijnen en workshops borrelen

Dit jaar is ook het jaar van de vette reizen, want in maart mag ik – samen met Don Papa – een week naar de Filipijnen, waar de rum van Don Papa vandaan komt. Het is mijn eerste keer Azië en vanaf de seconde dat we landen ben ik onder de indruk. Van het land, de mensen, maar ook van het eten en het heerlijke klimaat. Het is een onvergetelijke reis!

Dit is ook de maand dat ik mijn eerste workshop borrelen geef. En de mensen van Albert Heijn hebben de primeur. Hoe maak je eenvoudig een mooie plank met zelfgemaakte borrelhapjes, maar er zijn ook cocktails van Don Papa. Te leuk!

Lancering BBQ-tijd

Je zou bijna vergeten dat ik in 2022 twee boeken heb gemaakt. Altijd Borreltijd werd in september ’22 gelanceerd. Die eer heeft BBQ tijd in maart 2023.

Howard Komproe bbq tijd

Mijn allereerste barbecueboek, waar zo veel liefde, tijd en energie in zit ziet eindelijk het daglicht. We lanceren BBQ tijd bij Helling 7, onder het genot van gerechten uit het boek en de heerlijke cocktails van Don Papa. Een waardige lancering!

April – PR BBQ tijd en voorjaarsvakantie

Een boek lancering is één ding, daarna wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen weten dat het boek er is. Dus staat april in het teken van publiciteit voor het boek. Super leuk ook dat we daarvoor een aantal filmpjes opnemen in mijn gloednieuwe buitenkeuken. Onder andere de Telegraaf en Omroep West staan met een camera in de tuin.

En dan is het tijd om even met het gezin eruit te zijn. Met z’n drietjes naar Engeland. Waar we een aantal dagen in de countryside doorbrengen en een paar dagen bij onze vrienden in Londen. Ondanks het slechte weer is het heerlijk om er even uit te zijn!

Reims proeverij Mumm

Mei – naar de Champagnestreek en Portugal

Ik zei het al, dit jaar mag ik op de mooiste tripjes mee. Zo ook in mei. Dat begint met twee dagen Reims, op uitnodiging van het champagnemerk Mumm. Op weg naar Reims toe stoppen we in Parijs “even” voor de lunch, waarna we ’s avonds aanschuiven in het prachtige Maison Mumm.

rui paula

En nog geen twee dagen later vlieg ik naar Porto, om met Michelin vier dagen te reizen door een van mijn favoriete gebieden in Portugal. Want niet alleen verblijven we 2 nachten in het prachtige Porto, we reizen daarna door richting de Douro terwijl we genieten van de mooiste restaurants, uitzichten en wijnen. En hoewel vier dagen een strak programma behoorlijk slopend is, bedenk ik me alleen maar dat ik dit werk mag noemen…

Doelstellingen 2023

Zoals ieder jaar heb ik ook voor dit jaar een aantal doelen geformuleerd. Ze helpen me bij het nadenken over welke kant ik op wil en waar ik dit jaar voor wil gaan. De eerste helft van het jaar mocht ik schrijven voor Food Inspiration.

Nadat die samenwerking eindigt doet zich de kans voor om te gaan schrijven voor print, en wel voor BCBG magazine. Laat “schrijven voor print en/of een eigen column” nu één van die doelstellingen voor 2023 zijn… Mijn verhaal over Portugal wordt het eerste artikel dat ik schrijf en dat bevalt wederzijds zó goed, dat er meerdere artikelen nog volgen.

Juni – borrelen en Pink in concert

In juni borrelen we nog even verder, onder meer met workshops maar ook met een borreltour voor Albert Heijn die ik mocht organiseren. Zo ontzettend leuk!

En naast alle werkzaamheden is er ook tijd om met een vriendinnetje naar België te gaan voor het concert van Pink. Een van de beste concerten in tijden!

Juli – time out

Omdat het een pittiger half jaar was dan bedacht en ik met behoorlijk wat fysieke klachten loop heb ik de zomer voor het eerst in tijden vrij gepland. In de hoop dat onder andere mijn schouder even wat rust krijgt. Dat ik vlak voor de vakantie van de trap val maakt de noodzaak tot rustig aan doen alleen maar groter.

Umbria hidden gems

We reizen met z’n drietjes naar  Umbrië, in Italië en genieten, ondanks alle klachten, enorm van het land, het eten en elkaar.

Augustus – Ibiza, migraine en podcast

Na een korte persreis naar Ibiza in het begin van de maand is er het onverwachte “genoegen” van een dikke vette migraine. Eind juli heb ik die voor het eerst, maar deze maand duurt het maar liefst tien dagen voor we de juiste medicatie hebben gevonden om het de kop in de te drukken. Dat was wel effe schrikken kan ik je vertellen, want téring wat is migraine ongelofelijk k#t. Helaas blijkt het niet de laatste keer dit jaar, dat kon er ook nog wel bij…

La Cantina Canalla San Antonio

Wat wel de eerste keer is is dat ik nu vaste co-host ben van de foodie podcast ‘Smaakmakers‘. Samen met Zegert van der Linde komen we 2x per maand op je speaker. Soms met gasten, soms met z’n tweetjes en onze gezamenlijke liefde voor eten. Mijn leukste nieuwe hobby allertijden!

September – Texel, verlies en ziekenhuisbezoek

Een van de leukste eilanden van Nederland is toch wel Texel en iedere september is daar Texel Culinair. Ik had de eer om dit jaar, nota bene in mijn verjaardagsweekend, jurylid te zijn. Dus togen we met z’n drietje naar Texel om te genieten van het lekkers dat daar te vinden is. Heerlijk!

Helaas is dit ook de maand dat een vriendinnetje het leven los moet laten en we afscheid van haar nemen tijdens een zeer indrukwekkende uitvaart.

En vlak daarna begint het traject voor mijn schouder met een intake bij de orthopeed. Het is het begin van klaarmaken voor een operatie later in het jaar. Ik wist dat het niet goed was met mijn schouder, maar dit is toch wel even slikken.

De maand sluit ik gelukkig met wel een hoogtepunt af, want ik teken voor mijn 7e boek dat in 2025 zal verschijnen. Zo tof!

Oktober – BBQ workshops, herfstvakantie en een laatste persreis

Oktober staat in het teken van het afronden van heel veel werk. Ik weet inmiddels dat ik begin november geopereerd ga worden, maar het werk moet voor die tijd wel af.

Ik verzorg twee uitverkochte BBQ workshops samen met The Bastard en Don Papa rum. Wat een feest om anderen recepten uit jouw boek te zien maken. Iedereen blij, magen goed gevuld en ik kan niet wachten om dit volgend jaar weer te doen.

De herfstvakantie gaan we met het gezin een weekje naar ons geliefde Engeland. Eerst weer een paar dagen bij vrienden. We pakken een dagje Londen mee en ik combineer dat met een interview dat ik er houd voor BCBG magazine. Win win!

Daarna brengen we nog een aantal dagen door op het platteland, waar we lekker cocoonen aangezien het non stop regent. Maar het is heerlijk om even niks te hoeven. We lunchen in pubs, kijken films en hoewel ik inmiddels nog amper slaap van de pijn in mijn schouders is het een super relaxte week.

Wild van de Achterhoek

De laatste week van oktober alweer en samen met Sabine reis ik naar de Achterhoek voor de laatste persreis van dit jaar. We dompelen ons onder in de wereld van wild en genieten ons 3 slagen in de rondte. Ook dit artikel verschijnt in BCBG magazine, dus na afloop heel snel aan de slag om alle indrukken te verwerken.

wild in de achterhoek

Het allerlaatste artikel van dit jaar waar ik aan werk verschijnt in januari in een special van Libelle. Ik mag 8 pagina’s schrijven over de Blue Zones en het effect ervan. Echt onwijs interessant en leuk om te doen.

November – uit eten en het grote niks

November begint met heel veel etentjes. Met vrienden in Amsterdam, ik reis naar Maastricht voor de opening van Bar Beurre en met mijn lieffies ga ik nog een laatste keer lunchen bij Bistrot Frére. Dat ik dit alles in één week prop heeft te maken met de operatie van deze maand.

8 november ga ik onder het mes voor de klachten in mijn schouder die inmiddels bijna een jaar duren en onhoudbaar zijn geworden. Letterlijk op het tandvlees, want wat heeft dit een boel energie gezogen dit jaar.

De operatie blijkt ingrijpender dan verwacht en als ik uit de narcose wakker wordt waarschuwt de orthopeed dat me een zware tijd staat te wachten. Eigenlijk de enige schouderoperatie die heftiger is, is een schouderprothese. Kortom, ik kan mijn borst natmaken.

De eerste twee weken zijn afschuwelijk. Ik verrek van de pijn. Slaap niet en kan letterlijk niks zonder hulp. Ik wist dat het pittig zou worden, maar heb het alsnog enorm onderschat. En waar het in eerste instantie lijkt dat het minuscule vooruitgang is, gaat het daarna bergafwaarts.

Er komt een complicatie in mijn schouder bij en als kers op de taart start eind van de maand een reeks van migraine aanvallen die zijn weerga niet kennen. When it rains, it pours zullen we maar zeggen.. Gelukkig is daar Smokey, die non stop bij me ligt als het niet gaat. We dopen hem om tot ‘emotional support animal’ 🙂

December – niet om over naar huis te schrijven en lichtpuntjes

December is meer van dit. De ene na de andere migraine aanval. Een verlengde periode van niks met mijn schouder mogen en afwachten tot ik begin volgend jaar terug naar de orthopeed moet om te bespreken hoe verder. Het is behoorlijk veel, alles bij elkaar.

Als toetje krijg ik vlak voor Kerst ook nog Corona, voor het eerst ever, waardoor we alle plannen kunnen cancellen. Niet te geloven. De bingokaart zit officieel vol…

Toch zijn er ook nu kleine lichtpuntjes. Ik ben overstelpt met kaartjes, berichtjes, bloemen en liefs uit werkelijk álle hoeken denkbaar. Zo fijn en het heeft me er echt doorheen geholpen.

Ook het groene licht van de orthopeed dat ik in januari gewoon naar Curaçao mag helpt. Hoewel ik daar niks zal mogen, betekent het wel even uit de dagelijkse sleur van al wéken thuiszitten. Of zoals de orthopeed zei “je kunt beter daar niks mogen/doen, dan in Nederland”. En daar ga ik me dan ook even heel hard op verheugen en hopen dat er niks is dat roet in het eten gooit. Want mijn hemeltje lief, wat was dit een jaar

2024

Wat 2024 brengt? Voor het eerst heb ik echt géén idee. Mijn herstel gaat nog wel even duren, dus daar ligt voor nu de focus op. Ik hoop vooral dat ik op enig moment minder pijn ga hebben en kan gaan bijtanken, want de batterij is inmiddels wel in het rood beland.

Daarna hoop ik vooral dat ik weer lekker aan het werk kan. Dat heb ik de afgelopen maanden oprecht gemist, hoe lekker het ook is dat er even geen druk op de ketel staat. Maar ik heb gewoon de leukste baan op aarde en ik kan niet wachten om weer aan de slag te kunnen. En dan gewoon op mijn manier, en niet zoals met dit artikel in honderd stukjes opgeknipt en 5 minuten per dag iets kunnen doen.

Fijne dagen!

Ik wens jou, je naasten en iedereen die je lief is fijne dagen. Hoe je deze ook viert. Denk daarbij ajb ook even aan iedereen die het minder heeft dan jij. Want mijn hemel, wat is het een teringzooi op aarde…

Dankjewel voor nu en ik zie je heel graag in 2024 weer!

Liefs Susan

Gepubliceerd op 23 december 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. En veel, héél veel prijzen weg te geven!
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]