La table des Chefs van Champagnehuis MummCombineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.

Even een kleine terugblik om je uit te leggen waarom het voor mij zo bijzonder was om bij de allereerste avond van dit unieke restaurant in Reims aanwezig te zijn. Net na de pandemie, in oktober 2021, waren we in Reims. We komen er al jaren heel graag, want zoals de meesten van jullie wel weten ben ik dól op champagne.

Champagnehuis G.H. Mumm in Reims

Die oktober hadden we een tour door de kelders geboekt bij champagnehuis G.H. Mumm. Aan het eind, tijdens de proeverij, dronken we een werkelijk góddelijke champagne, de RSRV Rosé Foujita (een blend van 6 Grand Cru terroirs) We kochten er een fles van voor thuis. Nog altijd spijt dat dat niet een doos was, want hij was zó waanzinnig lekker. Fastforward naar maart 2023 als de vraag komt of ik aanwezig wil zijn bij de openingsavond van de Chefs Table van dit heerlijke champagnehuis. Ehrm, mais oui naturellement!

La Table des Chefs x Mumm

Laat ik je daar eerst eens wat meer over vertellen, want dit is niet zo maar een Chef’s Table. Met La Table des Chefs biedt Mumm iedere drie maanden jong culinair talent de kans om de keuken van dit unieke restaurant in Reims te runnen. Drie maanden lang bepalen deze jonge talenten wat er op tafel komt. En die chefs dat zijn niet de minste.

La Table des Chefs

Mallory Gabsi *

De eerste drie maanden van dit jaar zwaait chef Mallory Gabsi de scepter. Deze jonge, van oorsprong Belgische, chef is pas 26 en kreeg dit jaar voor zijn restaurant in Parijs, dat pas een jaar open is, zijn een eerste Michelin ster. Tegelijkertijd werd hij door Michelin uitgeroepen tot Young Chef of the Year en door Gault Millau tot Talent van het Jaar.

De invloeden die Gabsi in zijn keuken meebrengt zijn een bijzondere mix van zijn Belgische en Tunesische roots  Ik weet niet wat jij op je 26e deed, maar dit is zo iemand waar ik immens respect voor heb. Dat je op zo’n jonge leeftijd zó gepassioneerd met eten bezig bent dat dit al je staat van dienst is. Petje af.

Daar komt bij dat Gabsi, door een werk gerelateerd ongeluk en ondanks 8 operaties aan zijn oog nog maar 50% zicht heeft. Dat je dan op dit niveau kunt opereren is op z’n zachts gezegd indrukwekkend te noemen.

Raimonds Tomsons

De bijpassende wijnen en champagnes tijdens La Table des Chefs worden, hoe kan het ook anders, natuurlijk ook met zorg uitgekozen. Raimonds Tomsons (Best Sommelier of the World 2023) overziet de totale de wijn- en champagnekaart. Uiteraard staan daar veel Franse wijnen op, maar ook andere wijnlanden zullen aan bod komen. En uiteraard de mooiste champagnes van champagnehuis G.H. Mumm.

Een culinair spektakel dus, maar eentje waar je slechts 3 maanden van kunt genieten. Daarna verandert het team in de keuken, komt er een nieuw aanstormend talent achter het fornuis en wordt weer een totaal nieuwe ervaring geboden.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je vanaf nu een excuus hebt om minimaal vier keer per jaar naar Reims af te reizen. Of dat de moeite waard is? Ik heb het proefondervindelijk voor je ervaren. Want zo ben ik. Alles om jullie van de juiste informatie te voorzien 😉

Openingsavond La Table des Chefs in Reims

We worden ontvangen met de heerlijke Blanc de Blancs 2015 champagne van Mumm. De locatie waar we worden ontvangen is letterlijk het huis van Mumm, waar in begin 1900 de familie zelf woonde. Nu is Maison Mumm de plek waar 30 gasten iedere avond kunnen genieten van de kookkunsten van de Chef in residency.

Menu Table des Chefs Mumm

Het menu is zoals ik al zei de eerste drie maanden van Gabsi. Een joviale, vriendelijk en innemende gast die, in het Frans, uitleg geeft over zijn filosofie. Gelukkig spreekt de Brusselse chef ook een paar woorden Nederlands, want zijn Engels is zo goed als mijn Frans is…

Gabsi Mumm

Menu Mallory Gabsi

Het menu de eerste maand bevat een aantal van de signature gerechten van Mallory Gabsi. Allerminst cheffie gerechten, zoals je misschien verwacht van een sterrenchef. Comfort food eerder, maar dan van sterrenkwaliteit. Dat daarbij de mooiste wijnen en champagnes worden geserveerd maakt het tot een onvergetelijke ervaring. De soep met verse doperwten die je hierboven ziet gaat samen met een glas Blanc de Noir, maar zou je met liefde ook in pyjama op de bank willen eten. Liefde in een kommetje.

Mumm 1988

Mijn persoonlijke hoogtepunten waren toch wel de houtduif die werd gepaird met een champagne uit flippin’ 1988!! (zie hierboven) Had ik, als 16 jarige in 1988 geweten dat ik in 2023 een champagne uit dat jaar zou drinken had ik je never ever geloofd. Maar het werkte. Zó goed. Zo goddelijk. Onvergetelijk

Rosé RSRV Mumm

Een ander hoogtepunt is dat het dessert dat wordt geserveerd  samen gaat met een van mijn allerlievelingschampagnes van Mumm (hierboven). Ik had het er hiervoor al over. Zó lekker. Of ik de dag erna speciaal naar de Boutique van Mumm ben geweest om deze champagne alsnog weer te kopen voor thuis … Ehrm, hell ja!

Culinair spektakel in Reims

De avond is onvergetelijk, zo veel is zeker. Gabsi kondigt tijdens de avond aan dat na een maand het menu verandert, zodat hij kan spelen met het seizoen en de gerechten. De lat ligt hoog, de verwachtingen ook want het restaurant is de komende periode al voor 80% volgeboekt. Gabsi zelf ziet na de openingavond nog genoeg ruimte voor verbetering. Ik hoop alleen maar dat ik zijn restaurant in Parijs een keer kan bezoeken, want op mij heeft hij een onvergetelijke indruk achtgergelaten.

Heel benieuwd wie over 3 maanden achter de pannen staat, want ik geloof echt dat met La Table des Chefs Reims je nieuwe favoriete culinaire bestemming kan gaan worden…

Meer informatie over La Table des Chefs en hoe je reserveert lees je op hun site. Ik dank Maison Mumm voor de uitnodiging en de waanzinnige avond.

Gepubliceerd op 11 mei 2023


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.
4 mei 2023
Leiden restaurants
 
10 x Favoriete restaurants in Leiden

Een update van tips voor mijn favoriete restaurants in Leiden. Dit zijn 10 restaurants in Leiden waar je áltijd goed eet!