Kookworkshop op Curaçao

Een van de tofste dingen om te doen als je op reis bent is een kookworkshop. Op Curaçao volgde ik die bij Caribbean chef Helmi Smeulders.
Helmi en ik kennen elkaar al járen via instagram. Helaas was het er nog niet eerder van gekomen om elkaar te ontmoeten. Hoe leuk dat het dit jaar wel lukte én dat er nog plek was bij een van haar zeer geliefde kookworkshops.
Caribbean chef Helmi Smeulders
Ruim 24 jaar geleden als jurist naar Curaçao vertrokken is Helmi inmiddels langer actief als chef, dan in het juridische. Een switch waar ze nog iedere dag blij mee is. Na jarenlang catering te hebben gedaan is Helmi nu vooral bekend vanwege haar inzet om lokale producten én producenten op Curaçao meer in het zonnetje te zetten.
De keuken van Curaçao kenmerkt zich vooral door stoven en frituren, maar Helmi kwam erachter dat met lokale ingrediënten zoveel meer kan dan dat. In haar kookworkshops laat ze die veelzijdigheid zien, proeven én je gaat er zelf mee aan de slag.
Kookworkshop Curaçao
Ik schuif op een woensdagochtend aan bij een volle workshop. Veel expats en twee Amerikaanse stellen die op Curaçao op vakantie zijn hebben ook een kookworkshop bij Helmi geboekt. Met elkaar maken we een heel menu aan gerechten, nadat Helmi uitvoerig heeft verteld over de lokale ingrediënten.
Ik mag een gigantische koraalduivel fileren om er ceviche van te maken. Deze lion fish is invasief in de wateren van Curaçao en wordt tegenwoordig actief gejaagd. Niet alleen om zo de populatie te verminderen, maar ook omdat Helmi onder meer ontdekte dat je er geweldig mee kunt koken. Ik vind de vis qua filets lijken op kabeljauw en zeebaars. De ceviche waar ik ‘m voor gebruik is in ieder geval mega lekker en zo veel makkelijker te maken dan je denkt. Uiteraard kun je die ook maken met een andere vis dan koraalduivel 😉
Het is te gek om te zien hoe iedereen zich vol trots stort op zijn/haar gerechten. Begin van de middag staat de tafel vol met zelfgemaakt heerlijks. Van ceviche en jerk chicken tot een zoete aardappelsalade en viskoekjes en zelfs een heerlijke papaya taart als dessert. Alls wordt gezamenlijk in het zonnetje opgegeten, onder genot van een lekker glas wijn.
Aanrader tijdens vakantie Curaçao
Echt een aanrader om te doen als je op Curaçao bent. En heb je geen zin om zelf te koken maar schuif je liever aan. De Dinner in the fields van Helmi zijn minstens zo te gek om te reserveren. Iedere keer kookt Helmi op een andere locatie, bij een andere boer en is er een ander menu. Kortom, genoeg redenen om de site van Helmi in de gaten te houden als je een vakantie naar Curaçao plant!
Heb je nu geen plannen om op vakantie naar Curaçao te gaan, maar wil je wel leren koken met Helmi dan heeft ze, naast haar eigen magazine, een geweldig Caribisch kookboek uitgebracht, dat ook in Nederland te koop is.
Gepubliceerd op 31 januari 2023