Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer CuraçaoBegin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgogne wijn.

Al decennialang komen Jonnie & Thérèse Boer op Curaçao en Bonaire. Het resulteert 5 jaar geleden in Brass Boer Bonaire. In oktober ’22 opent de locatie van het bekende Zwolse restaurant ook op Curaçao.

Ik schuif op een zonnige vrijdagmiddag in januari, op het Blue Bay resort op Curaçao, bij Jonnie & Thérèse aan tafel. Het stel is een paar dagen op het eiland. Niet alleen voor het mooie weer, maar ook voor een aantal afspraken, waaronder met mij.

Brass Boer Curaçao

Toch hoeven ze inmiddels niet meer overal bij te zijn. “Uiteraard waren we er ten tijde van de opening. Maar nu we weer op volle kracht zitten qua personeel lukt het ook weer om ervaren personeel vanuit bijvoorbeeld De Librije een paar maanden op Curaçao te laten werken. Dat werkt twee kanten op. Zo voorkomen we dat het personeel hier verzuipt. Hoewel het geen gespreid bedje is waar ze hierin komen. Bij De Librije wordt max 4 dagen per week gewerkt, hier is het echt alle dagen alle hens aan dek! Maar het biedt ons personeel ook de kans om ergens anders dan de vertrouwde keuken ervaring op te doen.”

Brass Boer op Curaçao opent in oktober 2022 en kent een vliegende start. Het menu is in eerste instantie grotendeels hetzelfde als dat van Bonaire. Dit om het voor de chefs makkelijker te maken om op te starten. Boer snapt waarom veel van de restaurants op Curaçao en Bonaire producten invliegen. “Voor je het weet zit je een week zonder sinaasappels of andere belangrijke ingrediënten.

Brass Boer Curaçao

Ook qua wijn wil je je gasten verrassen en niet hetzelfde schenken als alle andere restaurants op het eiland die bij dezelfde zaak hun wijn inkopen. Dus laten we mooie Bourgognes en bijzondere wijnen per vliegtuig komen.”

Ambitie lokale ingrediënten

Toch ziet Boer daar in de nabije toekomst wel verandering in komen. “Op dit moment is dit menu wat haalbaar is, maar ik wil véél meer naar lokale ingrediënten toe. Ook als iedereen zegt dat dat eigenlijk niet mogelijk is. We zijn nu met een heleboel chefs samen aan het onderzoeken hoe we dat tóch voor elkaar kunnen krijgen. Want het is toch te gek dat met een klimaat als dat van Curaçao we niet meer hier verbouwen.”

De ambitie van Boer is daarin niet misselijk. “Binnen een jaar wil ik voor 80% met lokale ingrediënten werken. Dat gaat ook lukken! Daar ben ik heilig van overtuigd. Op Curaçao zitten boeren die dat kunnen bewerkstelligen. Maar we willen ook onze eigen farm starten met lokale mensen die alleen nog lokale producten gaan verbouwen. Er moet overigens wel goed kippengaas overheen, want anders vreten de leguanen alles op! ”

Brass Boer Curaçao team

Personeel is familie

Wat zo mooi is om te horen van zowel Jonnie als Thérèse, en wat je ook weer op Curaçao ziet, is dat het personeel dat voor en met hen werkt wordt gezien als familie. Er is volop gelegenheid om een periode op een andere plek in het bedrijf te werken. Als even later gastheer Jan Willem Berendsen, (die o.a. bij De Librije in Zwolle en Brass Boer Bonaire werkte) en chef Andreas Péter (die voorheen bij Brass Boer Bonaire werkte) aanschuiven beamen ze dat. “Het is ontzettend afwisselend daardoor.”

Verschil Brass Boer Curaçao en Zwolle

Ik vraag hen in hoeverre Brass Boer Curaçao anders is dan die in Zwolle. “De lunch is hier heel toegankelijk en heeft wat meer beach vibes dan de avondkaart. Denk dan aan een klassieke vitello tonato of een burger, makkelijke gerechten die je ook op ons naastgelegen strand kunt eten. Op de avondkaart staat bijvoorbeeld weer De Librije klassieker Snoek met Riesling en appelstroop. Maar dan wel weer met Corvina, een lokale vis op Curaçao.”

Gasten en de omgeving om in te werken zijn ook anders op Curaçao. “Er heerst hier toch eigenlijk altijd een soort van vakantiegevoel. Niet alleen in je uitzicht, maar ook in hoe relaxt gasten daardoor zijn. Dat maakt het een hele fijne omgeving om te werken. Tegelijkertijd streven we overal naar hetzelfde culinaire niveau.”

BrassBoer Curaçao gerecht

Lunchen bij Brass Boer Curaçao

Dat culinaire niveau zit trouwens wel goed bij Brass Boer Curaçao. Na het gesprek met Jonnie en Thérèse mogen we blijven lunchen en genieten van een aantal heerlijke gerechten, waaronder de Librije klassieker. Niet normaal zo lekker. Een aanrader voor iedereen die het niveau van Jonnie & Thérèse Boer kan waarderen en op Curaçao een keer iets anders wil eten dan wellicht bedacht.

(het originele artikel verscheen in februari eerder op Food Inspiration)

Gepubliceerd op 22 augustus 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.