Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer CuraçaoBegin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgogne wijn.

Al decennialang komen Jonnie & Thérèse Boer op Curaçao en Bonaire. Het resulteert 5 jaar geleden in Brass Boer Bonaire. In oktober ’22 opent de locatie van het bekende Zwolse restaurant ook op Curaçao.

Ik schuif op een zonnige vrijdagmiddag in januari, op het Blue Bay resort op Curaçao, bij Jonnie & Thérèse aan tafel. Het stel is een paar dagen op het eiland. Niet alleen voor het mooie weer, maar ook voor een aantal afspraken, waaronder met mij.

Brass Boer Curaçao

Toch hoeven ze inmiddels niet meer overal bij te zijn. “Uiteraard waren we er ten tijde van de opening. Maar nu we weer op volle kracht zitten qua personeel lukt het ook weer om ervaren personeel vanuit bijvoorbeeld De Librije een paar maanden op Curaçao te laten werken. Dat werkt twee kanten op. Zo voorkomen we dat het personeel hier verzuipt. Hoewel het geen gespreid bedje is waar ze hierin komen. Bij De Librije wordt max 4 dagen per week gewerkt, hier is het echt alle dagen alle hens aan dek! Maar het biedt ons personeel ook de kans om ergens anders dan de vertrouwde keuken ervaring op te doen.”

Brass Boer op Curaçao opent in oktober 2022 en kent een vliegende start. Het menu is in eerste instantie grotendeels hetzelfde als dat van Bonaire. Dit om het voor de chefs makkelijker te maken om op te starten. Boer snapt waarom veel van de restaurants op Curaçao en Bonaire producten invliegen. “Voor je het weet zit je een week zonder sinaasappels of andere belangrijke ingrediënten.

Brass Boer Curaçao

Ook qua wijn wil je je gasten verrassen en niet hetzelfde schenken als alle andere restaurants op het eiland die bij dezelfde zaak hun wijn inkopen. Dus laten we mooie Bourgognes en bijzondere wijnen per vliegtuig komen.”

Ambitie lokale ingrediënten

Toch ziet Boer daar in de nabije toekomst wel verandering in komen. “Op dit moment is dit menu wat haalbaar is, maar ik wil véél meer naar lokale ingrediënten toe. Ook als iedereen zegt dat dat eigenlijk niet mogelijk is. We zijn nu met een heleboel chefs samen aan het onderzoeken hoe we dat tóch voor elkaar kunnen krijgen. Want het is toch te gek dat met een klimaat als dat van Curaçao we niet meer hier verbouwen.”

De ambitie van Boer is daarin niet misselijk. “Binnen een jaar wil ik voor 80% met lokale ingrediënten werken. Dat gaat ook lukken! Daar ben ik heilig van overtuigd. Op Curaçao zitten boeren die dat kunnen bewerkstelligen. Maar we willen ook onze eigen farm starten met lokale mensen die alleen nog lokale producten gaan verbouwen. Er moet overigens wel goed kippengaas overheen, want anders vreten de leguanen alles op! ”

Brass Boer Curaçao team

Personeel is familie

Wat zo mooi is om te horen van zowel Jonnie als Thérèse, en wat je ook weer op Curaçao ziet, is dat het personeel dat voor en met hen werkt wordt gezien als familie. Er is volop gelegenheid om een periode op een andere plek in het bedrijf te werken. Als even later gastheer Jan Willem Berendsen, (die o.a. bij De Librije in Zwolle en Brass Boer Bonaire werkte) en chef Andreas Péter (die voorheen bij Brass Boer Bonaire werkte) aanschuiven beamen ze dat. “Het is ontzettend afwisselend daardoor.”

Verschil Brass Boer Curaçao en Zwolle

Ik vraag hen in hoeverre Brass Boer Curaçao anders is dan die in Zwolle. “De lunch is hier heel toegankelijk en heeft wat meer beach vibes dan de avondkaart. Denk dan aan een klassieke vitello tonato of een burger, makkelijke gerechten die je ook op ons naastgelegen strand kunt eten. Op de avondkaart staat bijvoorbeeld weer De Librije klassieker Snoek met Riesling en appelstroop. Maar dan wel weer met Corvina, een lokale vis op Curaçao.”

Gasten en de omgeving om in te werken zijn ook anders op Curaçao. “Er heerst hier toch eigenlijk altijd een soort van vakantiegevoel. Niet alleen in je uitzicht, maar ook in hoe relaxt gasten daardoor zijn. Dat maakt het een hele fijne omgeving om te werken. Tegelijkertijd streven we overal naar hetzelfde culinaire niveau.”

BrassBoer Curaçao gerecht

Lunchen bij Brass Boer Curaçao

Dat culinaire niveau zit trouwens wel goed bij Brass Boer Curaçao. Na het gesprek met Jonnie en Thérèse mogen we blijven lunchen en genieten van een aantal heerlijke gerechten, waaronder de Librije klassieker. Niet normaal zo lekker. Een aanrader voor iedereen die het niveau van Jonnie & Thérèse Boer kan waarderen en op Curaçao een keer iets anders wil eten dan wellicht bedacht.

(het originele artikel verscheen in februari eerder op Food Inspiration)

Gepubliceerd op 22 augustus 2023


2 reacties

  1. Judith schreef:

    Helaas moet ik zeggen dat het meer de naam is. Een fam. sandwiches besteld. Helft van brood er af gehaald en beleg moesten wij zoeken. In een whiskey glas kregen wij de door ons gekozen punch. Het glas zat vol ijs en na twee slokken alleen nog smakeloos vocht. Dit was de eerste maar tevens de laatste keer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. En veel, héél veel prijzen weg te geven!
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]