Wild in de AchterhoekAls je wild wil eten, dan is de Achterhoek een top culinaire bestemming daarvoor. Ga je mee op wildreis door de Achterhoek?!

Want op uitnodiging van regiomarketing Achterhoek werden we verrast met een culinair arrangement dat nog tot en met januari te boeken is. Spoiler; dat arrangement is echt te gek!
En dat arrangement heeft een prachtige prijs/pretverhouding als je weet dat je ook nog eens twee nachten in een prachtig hotel slaapt. Maar laat me je eerst vertellen waarom je naar de Achterhoek wil dit najaar!

In de Achterhoek wordt namelijk, als het seizoen daar is, volop met wild gekookt. Een van die restaurants is restaurant Lokaal, dat in het hotel Villa Ruimzicht zit. Het is waar we de eerste avond ook eten en waar we meteen blij verrast zijn.

Restaurant Lokaal

Een prachtig gebalanceerd 6 gangenmenu krijgen we, met verschillende interpretaties van wild. Dus ja, ree staat op het menu (en is heerlijk!) maar ook wilde gans, berkenschors en paddenstoelen zijn onderdeel van het menu. Zo leuk hoe ook wilde kruiden, bomen en planten in het menu zijn verwerkt. Tenslotte groeit dat óók wild.

wild in de achterhoek

De Wilde gans die op het menu staat was denk ik wel mijn absolute lieveling. Licht gerookt, mooi zuurtje van de uitjes erop. Echt te gek. Te gek zijn ook de alcoholvrije opties die worden geboden, met onder meer een verrassende Duitse mousserende wijn van Jort Geiger die te gek met het kaasplankje gaat.

Onze avond is compleet met dank aan het ontzettend vriendelijk personeel. Wat een mooie eerste kennismaking met wild eten in de Achterhoek.

Hotel villa Ruimzicht

We verblijven gedurende ons bezoek in hotel Villa Ruimzicht. Een werkelijk práchtig pand, omgeven door gekleurde bomen. Na een nacht lekker slapen is het tijd voor onze volgende dag in de Achterhoek. We gaan op pad in de stad Doetinchem. Want op loopafstand van het hotel zit het centrum van Doetinchem.

wild in de achterhoek

Eetwinkel Mien

We bezoeken als eerste Eetwinkel Mien. Hier kun je niet alleen streekproducten kopen om mee naar huis te nemen, maar er wordt met die producten ook ter plaatse gekookt. In de sfeervolle huiskamer kun je lekker koffie drinken of iets te eten bestellen.

De Stadsboerin

Wij gaan echter, met de auto, verder op pad en rijden naar de Stadsboerin. Net buiten het centrum vind je hier een oase aan lokale producten. De varkens wroeten er in de grond, terwijl de kids een speurtocht over het terrein kunnen doen. Of pluk een boeket in de pluktuin, als het seizoen er voor is. Binnen kun je zowel in de landwinkel terecht, als in het aangrenzende horeca gedeelte. Wat een leuke ontdekking!

Het Keunenhuis van Nel Schellekens

Wie aan de Achterhoek denkt denkt aan Nel Schellekens. In haar Keunenhuis ontvangt ze ons voor een korte tour en een impressie van hetgeen ze er doet. Nel is een heerlijke spraakwaterval die overloopt van energie en enthousiasme.

Op vrijdag en zaterdagavond en zondag met de lunch kun je in het Keunenhuis aanschuiven. Je krijgt er wel meer dan alleen goed te eten, want Nel is op missie om iedereen die haar pad kruist meer te vertellen over hoe belangrijk goed en eerlijk eten voor ons is. Ze heet niet voor niets de ‘kop tot kont’ chef van Nederland, want haar grootste missie is te laten zien dat als je íets uit de natuur gebruikt, je dan ook álles moet gebruiken. Of dat nu gaat om wat er met een dier wordt gedaan of een struikgewas uit de natuur is om het even. Respect voor en waarde gegeven aan ingrediënten, dat is de missie van Nel.

Nel Schellekens

En dat doet ze met verve. We hangen 2,5 uur aan haar lippen en proeven alles wat ze ons voorzet. En dat is een feest. Want wanneer heb jij ooit een restsalade van Indische kers gegeten? Of gerookte steur, nadat je eerst een hapje kaviaar at. Het hele spectrum ertussen proef je als je gaat eten bij Nel. En ik kan je dat alleen maar van harte aanbevelen!

Wijngoed Montferland

Wij moesten helaas door, want we hadden nog een bijzondere plek op het programma. Want wijn wordt er de afgelopen 20 jaar volop gemaakt in de Achterhoek. Zo ook door de familie Masselink. Voormalig varkensboer en nu productent van ruim 15.000 liter wijn per jaar.

En die wijn is ook gewoon écht heel lekker. Zes witte wijnen zijn er, zes rode wijnen en daarnaast ook een heerlijke mousserende wijn. De wijn is online te bestellen, maar als je in de Achterhoek bent ga er vooral even langs.

Orangerie de Pol

Voor ons is het inmiddels tijd om weer aan te schuiven. In het arrangement eet je namelijk niet alleen bij restaurant Lokaal, maar ook bij het prachtige Orangerie de Pol. Net buiten Doetinchem, in de bossen kookt Mark Captein met zijn team volop lokaal. Het wild komt uit de omgeving, net als de ingrediënten die soms zelfs uit het bos achter het restaurant komen.

wild in de achterhoek

Het resultaat is ook hier een prachtig zesgangenmenu met weer een hele andere kijk op wild. Zo leuk hoe de chefs allemaal hun eigen stempel op een menu drukken. Zo eten we bij Orangerie de Pol te gekke gyoza van eend en een waanzinnig lekkere stoof van wild zwijn. En ook hier verrassen de alcoholvrije opties die worden geschonken (naast dat de wijn die we drinken verrukkelijk is).

Orangerie de Pol kookt gul en we genieten van de avond. Mede ook door de super vriendelijke gastvrouwen, die daar zeker aan bijdragen. Als we dan ook nog ‘naar huis’ worden gebracht is het feest compleet!

Historisch Doesburg

Onze culinaire reis naar de Achterhoek zit er bijna op, maar niet voordat we nog een bezoekje hebben gebracht aan het prachtige en historische Doesburg. Heerlijk om door heen te lopen of een bezoek te brengen aan het Mosterdmuseum, dan wel het Lalique museum.

Wij zijn in Doesburg te gast bij Het Arsenaal 1309 dat sinds kort wordt gerund door jong talent en chef Bjorn de Waal. We worden allerhartelijkst ontvangen door de gastheer en hij verrast ons met een volledig botanisch en alcoholvrije pairing bij het lunchmenu. In de kelders van het restaurant wordt namelijk van alles zelf gebrouwen, waaronder een paar te gekke kombucha’s en een waanzinnige sour.

wild in de achterhoek

Zo jong als de chef is (26!) zo volwassen is zijn wildmenu, dat grotendeels plantaardig is. Want ook bij Het Arsenaal 1309 kiezen ze voor een te gekke interpretatie van wild. Dus eten we biet met cacao, maar ook een millefeuille van knolselderij met stoofpeer. De gerookte meerval met morilles is een van de favorieten van ons menu.

Wild Arrangement in de Achterhoek

Een klein zonnetje verschijnt, als we langs de IJssel naar huis rijden. De Achterhoek heeft ons in alle opzichten verrast. Zo trots als men is op de lokale producten, zo vriendelijk is iedereen als je in de Achterhoek op bezoek bent. Het waren twee heerlijke dagen, waarin we volop ervaren én geproefd hebben hoe veelzijdig je met wild kunt koken.

Het Wild Arrangement is nog het hele jaar te boeken en wij kunnen je dat alleen maar heel erg aanbevelen!

Gepubliceerd op 28 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
5 juli 2024
strawberry margarita
 
Frozen strawberry margarita

Met een bamix kun je meer dan je denkt. Want terwijl je barbecue staat te ronken maak je er buiten deze lekkere cocktail mee.
29 juni 2024
 
Renais gin van Alex en Emma Watson

Renais gin van Alex en Emma Watson is meer dan een celebrity gin. Deze gin, op basis van Chablis, is de Grand Cru onder de gins.
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.