3x eten als een local in San Antonio op Ibiza



Als je aan Ibiza denkt denk je aan feesten, hippies en hippe tentjes. Maar waar ga je eten? Dít is waar je op Ibiza als een local eet!

Toen ik vertelde dat ik op Ibiza in San Antonio zou zitten (ook wel bekend als Sant Antoni de Portmany) waren de waarschuwingen niet van de lucht. Ordinaire stad, alleen maar dronken Engelsen op ‘ the West End’ (de uitgaansstrip van de stad), weinig authentieks. Kortom, niet heel veel aanbevelingen waar ik warm van werd.

De realiteit bleek een stuk genuanceerder. San Antonio heeft twee gezichten en het is maar net met welke bril je kijkt. Ja, er zijn heel veel Britten maar zij zitten eigenlijk allemaal bij elkaar. Lekker overzichtelijk dus. Ordinaire stad? Verre van. Loop je weg uit het hart van het stadje, dan heb je een prachtige kustwandeling voor de boeg, met de mooiste zonsondergang (oké, die weet iedereen te vinden en is verre van rustig, maar je snapt wat ik bedoel) en kleine strandjes waar amper een toerist komt.

Calo des Moro

Een van die kleine strandjes, Caló des Moro, was heerlijk rustig in de ochtend. Met oudere dames die met elkaar een beetje zwemmen en kletsen. Een soort senioren aquajoggen, maar heerlijk in de zee. Een geweldig contrast ook met de instagrammeisjes die door hun vriendje met zo min mogelijk aan op de foto worden gezet. Het kan prima naast elkaar.

Ibiza San Antonio

Eigenlijk is het als met iedere toeristische bestemming, die is dat niet voor niks geworden dus moet je even je best doen om datgene te vinden waar je blij van wordt. In mijn geval is dat lekker eten en drinken. En in de 2,5 dag dat ik er was heb ik dat ruimschoots gedaan.

Tips voor San Antonio Ibiza

Omdat ik er maar kort was hou ik mijn tips voor San Antonio ook kort. Ook als je niet in San Antonio verblijft zijn deze drie namelijk de moeite waard om je huurauto voor te pakken (of een taxi, want die zijn echt prima betaalbaar op Ibiza). Het zijn plekken waar ik vooral héél veel locals zag eten. Geen foto’s op de menukaart, geen toeristische gerechten, maar verrassend lekker eten en drinken.

La Cantina Canalla San Antonio

3x eten als een local in San Antonio (Ibiza)

1. La Cantina Canalla

Waar kan ik beginnen met uitleggen hoe fantástisch lekker de Peruaanse keuken is. Ik werd door chef Roberto uitgenodigd om dat zelf te komen ervaren en met de hand op mijn hart durf ik je te vertellen dat zijn ceviche de lekkerste is die je gaat proeven. De tijgermelk – dat is waar de rauwe vis in ‘gaart’ – is de meest frisse, perfect in balans zijnde tijgermelk die je gaat proeven in je leven.

La Cantina Canalla San Antonio

Roberto Sihuay Ramirez

Een klein beetje achtergrond bij dit restaurant, want de Peruaanse keuken is buiten Peru echt aan een opmars bezig. En die is meer dan terecht. De chef van La Cantina Canella is geboren en getogen in Lima, Peru. Roberto Sihuay Ramirez is een naam die je mag, of beter gezegd moet onthouden. Niet alleen is hij de gastronomic director voor Lima London en Lima Floral London, hij is betrokken bij Peruaanse restaurants in Barcelona, Bahrein en opent dit najaar ook een cevicheria in Porto (Portugal). Een rising star durf ik wel te zeggen.

La Cantina Canalla San Antonio

Nikkei keuken

Op Ibiza kookt hij 6 dagen per week bij La Cantina Canalla. Het restaurant focust zich op de Nikkei keuken. Dat is de Peruaanse keuken die is beïnvloed door de Japanse keuken (voor meer over de geschiedenis van de Nikkei  keuken lees vooral ook de kookboeken van Katinka Lansink Dodero!).

La Cantina Canalla San Antonio

Deze Nikkei keuken betekent dat je veel Japanse invloeden terugziet op de menukaart. Wagyu sushi bijvoorbeeld, maar ook wokgerechten waar weer Peruaanse invloeden in terug te vinden zijn. Het is een ontzettend interessante maar vooral héérlijke keuken. En die vind je dus sinds een aantal jaren ook op Ibiza!

La Cantina Canalla San Antonio

In San Antonio, op het centrale plein, ligt in de uiterste hoek La Cantina Canalla. Dat moet je nét even weten en dat is precies waarom ik werd gevraagd om er te komen eten. Want grappig genoeg weten alle locals het restaurant wél te vinden, maar de mensen van buiten Ibiza amper. Eeuwig zonde, want je wil tijdens je vakantie toch ook wel eens iets anders eten dan tapas of gegrilde vis (waar ze op Ibiza overigens ook fantastisch goed in zijn, daarover later meer).

Beste ceviche

Goed, terug nu naar het eten. Ik zei het al, de ceviche is niet normaal zo lekker. Datzelfde geldt ook voor de tiradito. Ook dit is een type ceviche, maar dan anders gesneden. Kijk vooral eens naar die kreeft tiradito (hierboven) en zeg me dat je niet accuut op een vliegtuig naar Ibiza wil springen?!

Wat ik overigens minstens zo verrassend vond, voor iedereen die niet van vis houdt een goeie tip!, was dat er ook gewokt wordt. En om het éxtra leuk te maken mocht ik mijn eigen gerecht maken. En dat lijkt méga simpel, maar is net even iets spannender dan thuis met een wok aan de slag. Zeker als er drie chefs om je heen staan om te kijken of je het niet vernaggelt…

La Cantina Canalla San Antonio

We (of beter gezegd, ik) maakten een versie van Lomo Saltado (zie hieronder). Kort gebakken rundvlees met in dit geval rode ui, tomaatjes, lente ui en een waanzinnig lekkere saus die je kort en op hoog vuur bakt. Traditioneel met witte rijst, maar ik at er de lekkerste aardappeltjes allertijden bij. Zó leuk om te doen en zo waanzinnig lekker. Dit is dus ook de Peruaanse keuken!

La Cantina Canalla San Antonio

Peru op Ibiza

En dat is dus meteen waarom je, als je op Ibiza bent, een tafeltje wilt reserveren bij La Cantina Canalla, dichter bij Peru kom je op een andere manier niet. Je wordt verrast, het is vers, waanzinnig bereid, ongelofelijk lekker en laat ik niet vergeten dat de bediening ook echt super is. Al na de eerste dag wisten zij dat ik mijn water liefst bruisend drink en dól ben op Pisco Sour 😉 (die moet je echt bestellen als je er bent, geloof me!)

La Cantina Canalla San Antonio

Dus verblijf je op Ibiza in San Antonio, reserveer je tafeltje. Verblijf je elders op Ibiza, dan ook gewoon echt doen. Ik beloof je dat het meer dan de moeite waard is!

2. Rincon de Pepe

Van dezelfde eigenaar als La Cantina Canalla is dit tapas restaurant, maar dan zoals ze het eten op Ibiza. Het is bij zowel locals als toeristen een geliefd restaurant. Laat je niet in de luren leggen door het feit dat de menukaart in meerdere talen is vertaald, dat zou zonde zijn. Vraag het personeel, dat echt onwijs aardig is, naar hun lievelingsgerechten en laat je verrassen door de échte tapas en niet de tapas zowel het in Nederland kennen.

Ibiza tapas ibiza tapas

Mijn favorieten waren de boquerones (zie rechtsboven), de stierenstaart (denk zacht gegaard stoofvlees, zoals ossenstaart), de artisjok met kaas en de inktvis met sobrasada (zie linksboven). Koud biertje of een kan sangria erbij en je bent happy! Zowel open voor de lunch als het diner, en om de hoek van La Cantina Canalla.

3. Can Pujol

Oké, officieel niet in San Antonio maar dit restaurant is een van de favorieten van de eigenaar van La Cantina Canalla en geloof me, de man (geboren en getogen op Ibiza) weet wat lekker eten is, dus ik geloof hem op zijn woord. Wij aten namelijk een aantal van de gerechten die Can Pujol serveert bij een ander restaurant en ik heb hem moeten beloven om terug te komen om ze ook bij Can Pujol te eten.

 ibiza tips

Verse gamba’s met olie en knoflook, inktvis zo lekker dat je ze nóg een keer wilt bestellen en vis met een saffraan aïolisaus, waar daarna rijst in wordt bereid die de smaak van de vis en de saus opneemt. Zo lekker. Een goede reden dus om terug te komen naar Ibiza.

De vele gezichten van Ibiza

Want als me iets duidelijk is geworden is dat Ibiza vele gezichten heeft. De hele zomer draaien er bekende DJ’s, zoals Tiësto, Martin Garrix en David Guetta. Maar het is ook het eiland waar je in het Noorden de rustige en ongerepte stranden vindt.

Juli en augustus zijn hoogseizoen op Ibiza, maar wat moet het heerlijk zijn om hier in mei / juni of in september te zijn en te genieten van de temperatuur, het heerlijke eten en de onontdekte stukken van Ibiza.

Ik was even bij OKU, in het noorden van San Antonio, waar de Nederlandse chef Mark Vaessen in de keuken staat en Ron Vermeulen (die ik nog ken uit Amsterdam) de hospitality manager is. Wat een prachtplek.

En wetende dat ook chef Ivan Beussink (nu nog RIJKS) volgend jaar op Ibiza een restaurant opent heb ik al weer twee reden om hopelijk terug te keren en ook hun restaurants en nog veel meer van Ibiza te ontdekken!

Ibiza San Antonio

Want de vele gezichten van Ibiza, samen met de heerlijke restaurants die ik tijdens deze korte trip al ontdekte maken het echt een bestemming waar ik aangenaam verrast door was, hoewel ik natuurlijk véél te weinig tijd had om de rest van het eiland te ontdekken. Maar dat blijft dan op de wensenlijst staan. Je kunt ook niet alles hebben hé…

Nog een laatste tip

Hoewel hier echt niet alleen locals komen, wil ik je deze laatste tip toch niet onthouden. Een kwartiertje buiten San Antonio vind je de wijngaarden van Bodega Can Rich. Een van de vijf wijnhuizen van Ibiza. Sinds de laat jaren 90 wordt hier door Can Rich wijn gemaakt. Op 17 hectare grond staan de druiven voor 5 soorten rode wijn, 3 soorten witte wijn en 2 soorten bruisende wijn. Alles op ecologische basis gemaakt en onder begeleiding van een Spaanse oenoloog.

Ibiza Bodega Can Rich

Rondleiding en tasting Bodega Can Rich

Wij kregen een rondleiding én mochten een aantal wijnen proeven. Helaas kon ik geen wijn in mijn handbagage meenemen. Ik had wel de mazzel dat de koffielikeur, die ze ook maken, op de luchthaven te koop bleek. Die verdween dus wel in mijn rugzak 😉

Leuk om hier, als je een keer iets anders wilt dan aan het strand liggen, een rondleiding en tasting te reserveren. Die worden meerdere keren per week gegeven.

Gepubliceerd op 14 augustus 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!