Terugblik 2022De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022.

Als ik dan de terugblik van 2021 nog een keer teruglees word ik plaatsvervangend blij. Maar ik wist toen amper nog wat me dit jaar te wachten stond. Gelukkig maar. En gelukkig begon het jaar tropisch en warm. Letterlijk. Want aangezien 2021 een intens jaar was had ik mezelf beloond met een solo weekje naar Curaçao. Het was het beste begin van het jaar denkbaar.

Curaçao in januari

Zon, strand, niks doen, een totaal andere omgeving en de gastvrijheid van Maaike en haar gezin waren álles waar ik na 2021 behoefte aan had. Totaal opgeladen kwam ik terug in winters Nederland met de wetenschap dat ik dit jaar niet één maar twee boeken zou gaan maken. Die onderschatting als kerncompetentie hé, hij is ook dit jaar weer aanwezig. Maar daarover later meer.

Otrabada Willemstad Curacao

Het begin van het jaar staat volledig in het teken van die twee boeken. We borrelen en barbecueën ons drie slagen in de rondte. Daarnaast start eind februari ook de verbouwing van onze bovenverdieping. Als je het hebt over onderschatting, dan mag die ook in het lijstje 😉 Maar inmiddels genieten we van het resultaat ervan en is ons huis na twee verbouwingen echt af!

Workation

Tijdens mijn jaarlijkse workation met vriendin Buffi combineer ik het schrijven van de eerste recepten met een weekje Limburg. We gaan uit eten bij Onglet, ik krijg een rondleiding bij de nieuwe brouwerij van Gulpener en ik start die week met mijn interim opdracht bij Happy Life PR.

workation tips

Eind maart mag ik koken voor een van mijn grote culinaire helden, Nigel Slater, die voor een kort bezoek naar Nederland komt. Zo’n eer en zo’n feest tegelijkertijd. De man is simpelweg delightful!

nigel slater susan aretz

Altijd Borreltijd

April staat in het teken van fotograferen van Altijd borreltijd. De recepten daarvoor worden weer omgetoverd tot heerlijke plaatjes door mijn vaste boekenteam. Alexandra voor de styling en Mitchell voor de fotografie. Het is altijd hard werken, maar als je dan ziet wat we met z’n drietjes voor elkaar krijgen is het niet anders dan een feestje!

Ondertussen ben ik diezelfde maand ook al bezig met de voorbereidingen van de lancering van Altijd borreltijd. Ik heb het lumineuze idee opgevat om een wereldrecord borrelplank te gaan maken. Na een telefoontje met het Guiness book of Records besluiten we al vrij snel dat de idioot hoge fee die zij daarvoor vragen het niet waard is en dat we het wereldrecord ook zonder dat stempeltje voor elkaar kunnen krijgen. Maar goed dat ik toen nog niet wist wat een enórme klus dit avontuur zou gaan worden… Toch weer dat onderschattingsdingetje hé… Maar stay tuned, want weet ook dat ik dingen niet zó maar doe…

Lissabon tips

In de tussentijd gaan we voor het eerst weer met het vliegtuig op vakantie. Een stedentrip naar Lissabon. Een week lang dompelen we ons onder in deze héérlijke stad. Als je ooit een culinaire stedentrip wilt maken, ga écht naar Lissabon toe. Het was weer geweldig!

Amper terug van deze heerlijke week start de fotografie voor boek nummer twee van dit jaar. Het BBQ boek willen we natuurlijk liefst op mooie dagen schieten en in mei hebben we de mazzel dat precies op de dagen dat we fotograferen het heerlijk weer is.

De rest van die maand staat in het teken van mijn interim klus die ik eind mei afrond, recepten verder perfectioneren voor het BBQ boek en het schrijven van álle teksten voor Altijd borreltijd. Hard werken wordt afgewisseld met tripjes naar Callantsoog en Ameland. Prima balans!

BBQ tijd

Vlak voor de zomer vertrek ik met het team van BBQ tijd naar Limburg waar we bijna een week verblijven in ons lievelingshuis ‘De Heerlijkheid Vijlen’ om alle resterende foto’s voor het barbecueboek te fotograferen. Nergens anders was het mogelijk geweest zo veel te gekke sfeerbeelden én de cover te schieten. Kneiterhard werken, maar het resultaat is er ook echt naar. We sluiten die week af bij (wederom) Onglet, met wie ik samen voor het barbecueboek die week ook een recept ontwikkel.

BBQ tijd

Helaas merk ik tijdens deze shoot meer en meer hoeveel last ik van mijn vingers heb en na een bezoek aan de specialist komen we er achter dat ik artrose in onder andere mijn handen heb… kak!

Corsica vakantie

En dan is het alweer zomervakantie. Ons kind sluit de basisschool af – momentje wel – en we pakken begin juli onze koffers voor een vakantie op Corsica. Een van de heerlijkste vakanties allertijden. Twee weken lang zon, geen werk, geen haast, geen plannen maar alleen maar genieten, eten, drinken en luieren. Het is álles waar ik op dat moment aan toe was.

pride amsterdam regenboogkind

De zomer sluiten we met ons kind af met een dag Pride Amsterdam. Een bijzondere dag was dat en de reacties op het artikel dat ik erover schrijf zijn echt hartverwarmend.

50 jaar

September is een feestmaand, om meerdere redenen. Niet alleen is het de maand dat Altijd borreltijd wordt gelanceerd. Het is ook de maand dat ik 50 word. Dingetje wel hoor. Maar het is echt alle reden om het leven nóg maar weer eens goed te vieren en te genieten van het feit dat ik met het jaar alleen maar dankbaarder en blijer ben met wie ik ben en wat ik doe.

Susan Aretz

Daarna is het gedaan met niks doen en feest vieren en is het volle bak in de zesde versnelling om de lancering van Altijd borreltijd te realiseren. Beetje jammer wel dat ik 3 weken voor de lancering val en mijn enkelband scheur. Toch is dat geen reden om het af te blazen. Met een brace, paracetamol, adrenaline, wilskracht en de hulp van HEEL VEEL fantástische mensen flikken we het.

Wereldrecord borrelplank

Woensdag 28 november staat er een wereldrecord borrelplank van 15,58m in het Andaz hotel Amsterdam.

wereldrecord borrelplank Susan Aretz

Quinty Trustfull doet de officiële meting (zó veel leuker dan een Guinness book official) en met heel veel gasten en vrienden borrelen we ons drie slagen in de rondte. Het is echt een van de vele hoogtepunten van dit jaar en eentje die ik niet snel zal vergeten. Het is ook het project waarbij ik ontdekt dat ook ik grenzen heb en dat die hierbij gevonden zijn 😉 Maar het is gelukt. Het is gewoon écht gelukt!

Borrelbox Foodelicious

Tegelijk met de lancering van Altijd borreltijd lanceer ik ook mijn borrelbox. Samen met Foodelicious is er weer een heerlijke box gevuld met van alles om te borrelen. Nog tot en met eind van 2022 te bestellen trouwens…

Hoogte- en dieptepunten

Toch is het dit jaar niet alleen maar feest. Zonder er enorm over uit te wijden hebben we privé de nodige zorgen. Het kost niet alleen heel wat slapeloze nachten maar we beseffen ons ook terdege dat het leven zo over kan zijn en dat je er dus écht alles uit moet halen wat er in zit.

Niet wachten met iemand vertellen dat je van ze houdt. En volle bak gaan voor waar je het allergelukkigst van wordt. Maar intens is het wel.

Susan Aret z BBQ

In oktober start ik met een nieuwe klus en waar ik al van plan was om het daarnaast even wat rustiger aan te doen zorgt nog een val ervoor dat dat nog wat rustiger wordt dan ik al van plan was. Met een gescheurde kuitspier bovenop een enkelband die nog steeds niet hersteld is is het lastig lopen. Dus schuiven we de laatste fotoshootdag voor het barbecue boek door. Vond ik best een pittige beslissing, maar soms moet je toegeven dat het gewoon niet anders kan. Afgewisseld met een week voor mijn moeder zorgen na haar operatie is ook dit dus best even een intense maand met veel zorgen en fysieke pijn.

Gelukkig lijkt het erop dat in november de balans weer een beetje terug is. Hoewel mijn enkel nog steeds niet goed hersteld is, is er wel meer rust. Ik schrijf het manuscript van BBQ tijd verder af, we hebben alsnog de laatste shootdag en heel even is de balans weer volledig terug.

Terugblik 2022

De laatste maand van het jaar staat voor mij altijd – naast terugblikken – in het teken van wat zou ik volgend jaar heel graag willen doen. Ik kan je in ieder geval alvast vertellen wat ik níet ga doen. Er worden niet twee boeken tegelijk gemaakt. Er wordt nooit meer een wereldrecordpoging gedaan. En ik ga héél hard mijn best doen om ook niet meer twee keer in korte tijd achter elkaar zó te vallen.

Toch heb ik echt nog heel veel wensen. Ik heb door de jaren heen geleerd om die hardop uit te spreken. Het leverde mijn eerste boek op. Ik heb er mijn gin doorgemaakt en nog heel veel meer dromen kunnen laten uitkomen. Dus dat ik dolgraag meer culinaire journalistieke artikelen wil schrijven riep ik dan ook gewoon tegen iedereen die het online wilde horen. En verdomd! Vanaf januari schrijf ik dus voor Food Inspiration Magazine. Mijn eerste artikel komt 2 januari al online. Zó vet!

Terugschakelen

En dan is het nu tijd om de resterende dagen van het jaar terug te schakelen. Om rust te pakken. Om te zorgen dat mijn enkel goed herstelt. We gaan lekker veel tijd met familie en ons gezin doorbrengen.

Nog een laatste keer eten bij Onglet, het restaurant waar ik dit jaar het vaakst at. Tijd met vrienden. Cocoonen. Slapen. Heel veel slapen! 😉 In januari ga ik als eerste weer een weekje naar Curaçao, iets waar ik me echt enórm op verheug! En dan gaan we daarna eens zien wat het nieuwe jaar verder weer brengt.

Jij dank je wel voor jouw bezoek aan de site, voor het misschien wel kopen van een van mijn boeken, voor je support via social. Ik wens je heerlijke feestdagen en een geweldig nieuw jaar!

Gepubliceerd op 23 december 2022


1 reactie

  1. Maaike schreef:

    Zoveel zin om je hier weer op ons geliefde Curaçao te hebben. En jeetje, wat een jaar!
    Snel proosten, nu aftellen naar 2023 en dan naar ons eerste glas samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.