Top 10 budgettips



1. Plan je maaltijden

Het lijkt een inkoppertje, maar hoe beter je van te voren nadenkt over wat je wilt eten, hoe efficiënter je kunt inkopen en koken. Het is dé reden dat ik, al jaren, weekmenu’s maak. Zo kun je dat bosje peterselie dat je koopt voor meerdere gerechten gebruiken en daarmee aan het eind van de week minder hoeven weggooien.

2. Eén keer inkopen

Als je dan toch dat weekmenu hebt gemaakt, doe voor de verandering eens 1x per week boodschappen. Als ik dagelijks de supermarkt in zou moeten, vaak met trek, weet ik dat ik gegarandeerd met meer eruit loop dan de bedoeling was. Maak een boodschappenlijstje, hou je eraan en je zult zien dat je geld bespaart.

3. Koop slim in

Voorraad ingrediënten kopen we in de supermarkt, en nog wekelijks let ik via online folders erop waar ik dat het voordeligst kan doen, dat gaat er ook niet meer uit vrees ik 😉 Mijn voorraadkast vul ik dan aan met producten die – aangevuld met 1 of 2 verse ingrediënten – een volwaardige maaltijd kunnen. Zo hoef ik nooit naar een dure take-away of prefab maaltijd te grijpen als de koelkast (bijna) leeg is.

4. Koop kwaliteit

Ervaring leert me dat ik voor sommige producten liever net iets meer betaal, maar dan wel kwaliteit koop én minder hoef weg te gooien. Er is niks mis mee om voorraad ingrediënten bij de supermarkt te kopen. Maar waar het kan koop ik mijn verse boodschappen liefst bij kleine ondernemers. Groente en fruit op de markt, kaas bij de kaasboer, vlees bij de slager en vis bij de visboer.

Zeker omdat we niet veel vlees eten kies ik liever voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En echt, je bent zuiniger op een lapje vlees van de slager, juist omdat je er een goede prijs voor hebt betaald. Dus gooi ik restjes ervan ook veel minder snel weg.

5. Creatief met restjes

Verse kruiden, restjes groente, stukje vlees over? Het gebeurt me met regelmaat. Ik gooi, als het even niet hoeft, geen eten weg. Restjes bewaar ik, in een afgesloten bakje, in de koelkast of gaan (goed gelabeld!) de vriezer in. Eind van de week grijp ik terug op wat er over is en maak ik met restjes bijvoorbeeld een Spaanse tortilla, een frittata, of een keuze buffetje uit de gerechten waar voor 1 persoon nog wat van over is. Creatief met restjes dus!

6. Kook met seizoensproducten

Koken met groente en fruit uit het seizoen, is dat voor jou een inkoppertje lees dan gauw verder, maar veel mensen vergeten dit. Terwijl je direct bespaart door te koken met wat de natuur op dat moment biedt. Aan het einde van de zomer liggen de mooiste en rijpste tomaten vaak voor een euro per kilo op de markt. Koop extra, maak verse tomatensaus en vries dat in. Je geniet er de rest van het najaar van.

7. Creatief uit de voorraadkast

Afgelopen jaar heb ik jullie gevraagd mij producten te noemen die jullie standaard in huis hebben, maar wel eens wat anders mee willen koken. Die voorraadkast ingrediënten zijn eigenlijk de kroonjuwelen in je huis. Kijk eens wat je er hebt staan en wat je er mee zou kunnen koken. Zeker als je aan het eind van je budget nog wat maand overhoudt vind je hier nog volop lekkers.

Van een blikje tonijn maak je in een handomdraai een romige pastasaus. Die witte bonen in tomatensaus tover je om in een geweldige eenpansmaaltijd. Zelfs blikjes tomaat leveren nog een geweldige saus op. Soms kun je met je voorraad prima nog een paar dagen vooruit, voor je weer nieuwe boodschappen doet.

8. Snijd je groente zelf!

Het is zó makkelijk. Een zakje voorgesneden sla, schoongemaakte spruitjes, reepjes rode kool. Kant en klaar. Maar dat gemak kost geld. Je betaalt voor een zak schoongemaakte spruitjes als gauw drie! keer meer dan als je zelf aan de slag gaat. En denk daarnaast ook eens aan hoe duurzaam die voorverpakte zakjes eigenlijk zijn… niet dus. Dus als je nou het milieu én je portemonnee er blij mee maakt, dan is die 5 minuten spruitjes schoonmaken toch zo weer terugverdiend?!

9. Eet meer groente!

Tuurlijk moet je zelf bepalen wat je eet, maar als je geld wilt besparen (en als bonus nog gezonder leeft ook) zet dan eens wat vaker groente op het menu. En dat hoeft niet perse de standaard gekookte groente of een salade te zijn Vul pita broodjes met courgette polpetta, maak een maaltijdsoep met zoete aardappel & linzen of maak zelf pizza belegd met alle restjes groente van die week. Groenten zijn leuk. En lekker. En fijn voor de lijn én je portemonnee. Hoe veel meer redenen wil je hebben?

10. Thuisafgehaald.nl

Geen tijd, zin of wat voor reden dan ook om zelf te koken, maar wil je wél lekker en betaalbaar (vers) eten, dan zijn er legio mensen bij jou in de buurt waar je op terug kunt vallen. Op thuisafgehaald.nl bieden zij, tegen kostprijs, hun warme maaltijd aan. Omdat ze teveel hebben gekookt (zoals mij regelmatig gebeurt) of gewoon omdat ze het leuk vinden om buurtgenoten te ontmoeten. Zoek op postcode, kijk waar je trek in hebt en laat je verrassen. En woon je in Leiden, dan kan het maar zo zijn dat je mij hier ook tussen treft.

Tot slot

Ik hoop je met deze top 10 wat handvatten te hebben gegeven om, ook met een beperkt budget, lekker en vers te eten. Als extraatje heb ik mijn top 5 budgetrecepten voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk is een beperkt budget voor iedereen anders. Ben je bijvoorbeeld (deels) afhankelijk van de pakketten van de voedselbank, dan heb je weer hele andere problemen dan wanneer je gewoon op de kleintjes probeert te letten.

Haal uit deze tips waar jij wat aan hebt of waar je nog niet eerder stil bij had gestaan. Heb je aanvullingen of tips (uit eigen ervaring) laat ze dan vooral hieronder achter, zo helpen we elkaar weer verder!


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.