Top 10 budgettips om lekker te eten



Ik geef je mijn top 10 budgettips om ook met een beperkt budget toch lekker en vers te eten. Want goed eten hoeft niet altijd veel geld te kosten.

Soms is het ook een kwestie van plannen en slim je boodschappen doen. Natuurlijk is een beperkt budget voor iedereen anders. Ben je bijvoorbeeld (deels) afhankelijk van de voedselbank, dan heb je weer hele andere problemen dan wanneer je gewoon op de kleintjes probeert te letten. Maar hopelijk kan ik je wat tips geven om op je budget te letten en toch lekker te eten!

Top 10 budgettips om lekker te eten

1. Plan je maaltijden

Het lijkt een inkoppertje, maar hoe beter je van te voren nadenkt over wat je wilt eten, hoe efficiënter je kunt inkopen en koken. Het is dé reden dat ik, al jaren, weekmenu’s maak. Zo kun je dat bosje peterselie dat je koopt voor meerdere gerechten gebruiken en daarmee aan het eind van de week minder hoeven weggooien.

2. Eén keer inkopen

Als je dan toch dat weekmenu hebt gemaakt, doe voor de verandering eens 1x per week boodschappen. Als ik dagelijks de supermarkt in zou moeten, vaak met trek, weet ik dat ik gegarandeerd met meer eruit loop dan de bedoeling was. Maak een boodschappenlijstje, hou je eraan en je zult zien dat je geld bespaart.

3. Koop slim in

Voorraad ingrediënten kopen we in de supermarkt, en nog wekelijks let ik via online folders erop waar ik dat het voordeligst kan doen, dat gaat er ook niet meer uit vrees ik. Mijn voorraadkast vul ik dan aan met producten die – aangevuld met 1 of 2 verse ingrediënten – een volwaardige maaltijd kunnen. Zo hoef ik nooit naar een dure take-away of prefab maaltijd te grijpen als de koelkast (bijna) leeg is.

4. Koop kwaliteit

Ervaring leert me dat ik voor sommige producten liever net iets meer betaal, maar dan wel kwaliteit koop én minder hoef weg te gooien. Er is niks mis mee om voorraad ingrediënten bij de supermarkt te kopen. Maar waar het kan koop ik mijn verse boodschappen liefst bij kleine ondernemers. Groente en fruit op de markt, kaas bij de kaasboer, vlees bij de slager en vis bij de visboer.

Zeker omdat we niet veel vlees eten kies ik liever voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En echt, je bent zuiniger op een lapje vlees van de slager, juist omdat je er een goede prijs voor hebt betaald. Dus gooi ik restjes ervan ook veel minder snel weg.

5. Creatief met restjes

Verse kruiden, restjes groente, stukje vlees over? Het gebeurt me met regelmaat. Ik gooi, als het even niet hoeft, geen eten weg. Restjes bewaar ik, in een afgesloten bakje, in de koelkast of gaan (goed gelabeld!) de vriezer in. Eind van de week grijp ik terug op wat er over is en maak ik met restjes bijvoorbeeld een Spaanse tortilla, een frittata, of een keuze buffetje uit de gerechten waar voor 1 persoon nog wat van over is. Creatief met restjes dus!

groente.jpg

6. Kook met seizoensproducten

Koken met groente en fruit uit het seizoen, is dat voor jou een inkoppertje lees dan gauw verder, maar veel mensen vergeten dit. Terwijl je direct bespaart door te koken met wat de natuur op dat moment biedt. Aan het einde van de zomer liggen de mooiste en rijpste tomaten vaak voor een euro per kilo op de markt. Koop extra, maak verse tomatensaus en vries dat in. Je geniet er de rest van het najaar van.

7. Creatief uit de voorraadkast

Afgelopen jaar heb ik jullie gevraagd mij producten te noemen die jullie standaard in huis hebben, maar wel eens wat anders mee willen koken. Die voorraadkast ingrediënten zijn eigenlijk de kroonjuwelen in je huis. Kijk eens wat je er hebt staan en wat je er mee zou kunnen koken. Van een blikje tonijn maak je in een handomdraai een romige pastasaus. Die witte bonen in tomatensaus tover je om in een geweldige eenpansmaaltijd. Zelfs blikjes tomaat leveren nog een geweldige saus op. Soms kun je met je voorraad prima nog een paar dagen vooruit, voor je weer nieuwe boodschappen doet.

8. Snijd je groente zelf!

Het is zó makkelijk. Een zakje voorgesneden sla, schoongemaakte spruitjes, reepjes rode kool. Kant en klaar. Maar dat gemak kost geld. Je betaalt voor een zak schoongemaakte spruitjes als gauw drie! keer meer dan als je zelf aan de slag gaat. En denk daarnaast ook eens aan hoe duurzaam die voorverpakte zakjes eigenlijk zijn… niet dus. Dus als je nou het milieu én je portemonnee er blij mee maakt, dan is die 5 minuten spruitjes schoonmaken toch zo weer terugverdiend?!

9. Eet meer groente!

Tuurlijk moet je zelf bepalen wat je eet, maar als je geld wilt besparen (en als bonus nog gezonder leeft ook) zet dan eens wat vaker groente op het menu. En dat hoeft niet perse de standaard gekookte groente of een salade te zijn Vul pita broodjes met courgette polpetta, maak een maaltijdsoep met zoete aardappel & linzen of maak zelf pizza belegd met alle restjes groente van die week. Groenten zijn leuk. En lekker. En fijn voor de lijn én je portemonnee. Hoe veel meer redenen wil je hebben?

10. Kook zelf

Het is misschien wel de grootste inkopper van allemaal, maar zelf koken is écht het goedkoopste dat er is. Als je aan het eind van de dag geen energie meer hebt is het zó verleidelijk om eten te bestellen. Been there, done that. Op zulke momenten is het handig als je nog een bakje pastasaus in de vriezer hebt liggen of een blik tomaten in de voorraadkast. Zodat je zonder al te veel inspanning als nog zelf iets in elkaar draait. Dat het vaak ook echt lekkerder is is alleen maar bonus!

Top 10 budgettips

Ik hoop dat ik je met deze top 10 aan tips wat handvatten te heb gegeven om, ook met een beperkt budget, lekker en vers te eten. Als extraatje heb ik mijn top 5 budgetrecepten voor je op een rijtje gezet.

Haal uit deze tips waar jij wat aan hebt of waar je nog niet eerder stil bij had gestaan. Heb je aanvullingen of tips (uit eigen ervaring) laat ze dan vooral hieronder achter, zo helpen we elkaar weer verder!

Gepubliceerd op 5 januari 2021


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
16 maart 2023
Don papa rum
 
Waar komt Don Papa rum vandaan?

Ik neem je mee naar de Filipijnen. Het land waar Don Papa rum vandaan komt. Ga je mee op reis?!
4 maart 2023
cremant bistrot bar frere
 
Bistrot bar Frère in Rotterdam

Als je in Rotterdam uit eten wil ga je meestal het centrum in. Vanaf nu ga je linea recta naar Bistrot bar Frère in Rotterdam. Daar ga je blij van worden!
2 maart 2023
activiteiten Antwerpen
 
Antwerpen activiteiten

Volop tips voor leuke activiteiten in Antwerpen. Voor een weekendje weg of stedentrip, inclusief hoteltip. Ik zet alle Antwerpen tips voor je op een rijtje.
6 februari 2023
masterclass borrelen susan aretz
 
Masterclass Borreltijd met Susan Aretz

Altijd al willen leren hoe je de perfecte borrelplank maakt en welke cocktails je daar bij serveert? In de masterclass Borreltijd leer je het allemaal!
3 februari 2023
business class klm
 
Businessclass vliegen

Is het het waard om businessclass te vliegen en wat krijg je dan eigenlijk? Ik vloog voor het eerst businessclass met KLM en zet alles voor je op een rijtje.
1 februari 2023
dagtrip klein curacao
 
Dagtrip naar Klein Curaçao

Ben je op Curaçao en heb je de tijd, dan is een dagtrip naar Klein Curaçao de moeite waard. Een echt onbewoond eiland op een uur varen van Curaçao.