Tomatensaus voor over de pasta



Rode, rijpe tomaten in de zomer. Ze zijn de basis voor deze verse tomatensaus. Onovertroffen lekker. Dit is zo’n pastasaus waar ik pannen vol van maak en dan in de vriezer stop voor een winterse dag als je wel wat zomer kunt gebruiken.

Laat je kinderen eens helpen en ervaren hoe je van een paar ingrediënten zo een fantastische saus voor de pasta kunt maken. Afhankelijk van hun leeftijd laat je ze roeren, of de blaadjes basilicum plukken. En dan vol trots hun zelfgemaakte tomatensaus met pasta eten. Lepel vol lepel, bomvol vitaminen proeven ze echte, pure smaken. De potjes pastasaus gaan vanaf nu stof vangen. Wedden?!

Wat heb je nodig?
(deze hoeveelheid is voldoende voor vier personen)

1,5 kg trostomaten, zo rood en vol van smaak mogelijk
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt of met knoflookpers fijn geperst
olijfolie
verse basilicum, stuk of 15 blaadjes
vers gemalen zwarte peper
Pasta (vers is natuurlijk het lekkerst)|
Parmezaanse kaas

tomatensaus vers smulpaapje

Verse tomatensaus voor pasta

Maak deze verse tomatensaus bij voorkeur in het weekend, of op een avond. Het heeft niet veel voorbereiding nodig, maar omdat je het laat inkoken wel wat tijd. Maar als alles in de pan zit hoef je het alleen maar te laten pruttelen en af en toe te roeren.

Tomaten ontvellen

Om tomaten makkelijk te ontvellen kook je in de waterkoker een liter water. In de tussentijd maak je in de bovenkant van de tomaten een kruisje met een schilmesje en leg je ze met het kruisje naar boven in een kom. Giet het water over de tomaten en laat even een minuut staan. In de tussentijd zet je een hapjespan op het vuur met wat olie en snipper je de ui en pers je de knoflook. Doe beide in de pan en laat op laag vuur fruiten (5-6 minuten)

Ontvel nu de tomaten, door voorzichtig vanaf het kruisje de velletjes eraf te trekken. Dit komt straks echt de saus ten goede. Het is een klusje van nog geen 5 minuten! Snijd het groene kroontje uit de tomaat, hak ze in grove stukken en doe alles, inclusief het sap op de plank bij de ui en knoflook. Doe er nu ook de basilicum bij. Vuur beetje hoger tot het pruttelt en dan laat je het ruim 1,5 uur op een wat lager vuur pruttelen tot de saus is ingekookt.

De lekkerste saus voor over de pasta

Je pastasaus is nu bijna klaar! Roer af en toe de tomaten door, zodat alle vocht goed kan verdampen en de saus mooi inkookt. Als de saus de gewenste dikte heeft (jam dikte is ideaal) doe je er nog wat verse basilicum in. Kook ondertussen je favoriete pasta, doe de saus over de pasta en strooi er wat vers geraspte Parmezaan over. Je weet niet wat je proeft!

Pastasaus invriezen

Als je de pastasaus wil invriezen laat die dan goed afkoelen en doe ‘m in bakjes. In de vriezer blijft het zeker 3 maanden goed, dus maak lekker veel!

Gepubliceerd op 29 juli 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!