Tomatensaus voor over de pasta



Rode, rijpe tomaten in de zomer. Ze zijn de basis voor deze verse tomatensaus. Onovertroffen lekker. Dit is zo’n pastasaus waar ik pannen vol van maak en dan in de vriezer stop voor een winterse dag als je wel wat zomer kunt gebruiken.

Laat je kinderen eens helpen en ervaren hoe je van een paar ingrediënten zo een fantastische saus voor de pasta kunt maken. Afhankelijk van hun leeftijd laat je ze roeren, of de blaadjes basilicum plukken. En dan vol trots hun zelfgemaakte tomatensaus met pasta eten. Lepel vol lepel, bomvol vitaminen proeven ze echte, pure smaken. De potjes pastasaus gaan vanaf nu stof vangen. Wedden?!

Wat heb je nodig?
(deze hoeveelheid is voldoende voor vier personen)

1,5 kg trostomaten, zo rood en vol van smaak mogelijk
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt of met knoflookpers fijn geperst
olijfolie
verse basilicum, stuk of 15 blaadjes
vers gemalen zwarte peper
Pasta (vers is natuurlijk het lekkerst)|
Parmezaanse kaas

tomatensaus vers smulpaapje

Verse tomatensaus voor pasta

Maak deze verse tomatensaus bij voorkeur in het weekend, of op een avond. Het heeft niet veel voorbereiding nodig, maar omdat je het laat inkoken wel wat tijd. Maar als alles in de pan zit hoef je het alleen maar te laten pruttelen en af en toe te roeren.

Tomaten ontvellen

Om tomaten makkelijk te ontvellen kook je in de waterkoker een liter water. In de tussentijd maak je in de bovenkant van de tomaten een kruisje met een schilmesje en leg je ze met het kruisje naar boven in een kom. Giet het water over de tomaten en laat even een minuut staan. In de tussentijd zet je een hapjespan op het vuur met wat olie en snipper je de ui en pers je de knoflook. Doe beide in de pan en laat op laag vuur fruiten (5-6 minuten)

Ontvel nu de tomaten, door voorzichtig vanaf het kruisje de velletjes eraf te trekken. Dit komt straks echt de saus ten goede. Het is een klusje van nog geen 5 minuten! Snijd het groene kroontje uit de tomaat, hak ze in grove stukken en doe alles, inclusief het sap op de plank bij de ui en knoflook. Doe er nu ook de basilicum bij. Vuur beetje hoger tot het pruttelt en dan laat je het ruim 1,5 uur op een wat lager vuur pruttelen tot de saus is ingekookt.

De lekkerste saus voor over de pasta

Je pastasaus is nu bijna klaar! Roer af en toe de tomaten door, zodat alle vocht goed kan verdampen en de saus mooi inkookt. Als de saus de gewenste dikte heeft (jam dikte is ideaal) doe je er nog wat verse basilicum in. Kook ondertussen je favoriete pasta, doe de saus over de pasta en strooi er wat vers geraspte Parmezaan over. Je weet niet wat je proeft!

Pastasaus invriezen

Als je de pastasaus wil invriezen laat die dan goed afkoelen en doe ‘m in bakjes. In de vriezer blijft het zeker 3 maanden goed, dus maak lekker veel!

Gepubliceerd op 29 juli 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.