Kookboeken 7daagse – mijn top 10 favoriete kookboeken



Top 10 favoriete kookboeken

Een mooie gelegenheid dus om mijn eigen favoriete kookboeken top 10 met jullie te delen. Want er verschenen het afgelopen jaar bizar veel kookboeken, ik schreef over veel (maar lang niet alle) kookboeken een recensie. Maar welke zijn nu onbetwist mijn favoriet? 

Die staan overigens wel in willekeurige volgorde. Want een absolute nummer één zou ik werkelijk niet kunnen benoemen, omdat ieder boek iets anders bijzonders heeft. Maar dit zijn wel de boeken die ik, zonder twijfel, als eerste uit de kast pak in geval van “inspiratie nodig”

1. Home sweet home – Yvette van Boven

Zes kookboeken staan er van Yvette in mijn kast en met enige regelmaat blader ik er door, of ga ik bewust op zoek naar een recept van haar. No-nonsense, altijd kloppend en bovenal niet doorsnee. En nog los van het feit dat de manier waarop Yvette over eten praat buitengewoon aanstekelijk is.

2. Slim zonder pakjes & zakjes – Karin Luiten

De helft van haar hele oeuvre (12!! stuks) staat er in mijn kookboekenkast, die inmiddels redelijk wat plek in huis neemt. Het kinderkookboek is de favoriet van mijn dochter. Voor mij zijn het eigenlijk ál haar boeken. Je kunt gewoon niet ongeïnspireerd door haar boeken bladeren. Simpelweg onmogelijk!

3. 5 ingrediënten – Jamie Oliver

De man neemt een hele plank in beslag. Ik denk dat ik, op één of twee na, al zijn boeken heb. Over zijn Superfood boeken was ik kritisch. Over zijn laatste boek enorm enthousiast, omdat het terug gaat naar de basis; er is geen excuus om niet vers te koken.

4. Aan mijn tafel – Nigella

De review van dit boek volgt binnenkort, maar ook deze dame heeft een prominente plek in mijn boekenkast. De twee gerechten die ik uit haar nieuwste boek kookte gingen, zonder een kruimel achter te laten, allebei schoon op. Ik kan me al verheugen op de rest van het boek!

5. Souq – Nadia & Merijn

Zeg je Arabische keuken dan kun je niet om Nadia & Merijn heen. Souq is voor mij de bijbel van de Mezze en Nadia & Merijn voor mij dé Labne koninginnen. Want die zette zij, zonder twijfel, op de Nederlandse kaart. Vergeet Ottolengi, maar denk Nadia & Merijn als je toegankelijk Arabisch wilt koken!

6. Vers – Donal Skehan

Mijn absolute favoriet om op Instagram te volgen is deze jonge Ierse Donal Skehan. Zijn boek Vers het eerste boek dat ik van hem kreeg, en ik hoop dat er nog vele volgen. Ongecompliceerd, vrolijke en lekkere recepten. Die vind je in zijn boeken.

7. De grote Kleyn – Onno Kleyn

Deze moét je gewoon in je kast hebben staan. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.

8. All day Breakfast – Denise Kortlever

Ook al heeft Denise na dit eerste boek nóg een boek uitgebracht – All day Bowls – dit ontbijtboek pak ik nog regelmatig als ik op zoek ben naar ontbijtinspiratie.

9. Patisserie – Hidde de Brabander

Afgelopen weekend nog maakte ik hier de – perfect gelukte! – madeleines uit. En zo pak ik, als ik iets wil bakken en zéker wil weten dat het lukt nog met regelmaat dit eerste bakboek van 24Kitchen chef en patissier, Hidde de Brabander

10. Wat lunchen we vandaag? – Susan Aretz 

Natúúrlijk wil ik m’n eigen boek in dit lijstje. Niet alleen omdat ik er mega trots op ben. Maar ook omdat ik ‘m, true story, zelf nog regelmatig pak om weer effe wat anders in de trommel van onze dochter te doen of haar laat kiezen.

Maar er is meer…

Want er zijn nog zoveel meer boeken waar ik écht blij van kan worden. Alle boeken van Nigel Slater, dat hij niet meer in de top10 past in al bijna drama. Maar ook Van haver tot gort, van Ingrid Hofstra. Het Hartige bakboek van Rutger van den Broek, eigenlijk álle boeken van Nigel Slater, Appetite van Anthony Bourdain, het Mosselboek van Bart van Olphen. Er is – ook voor mij – niks lekkerder dan met een stapel kookboeken op de bank te kruipen en me te laten inspireren door al die heerlijke recepten.

Wil je meer reviews lezen, dan kan dat hier. Maar ik ben natuurlijk ook rázend benieuwd naar jouw favoriete kookboek(en).

Gepubliceerd op 9 november 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!