Review Van haver tot gort van Ingrid Hofstra



Toen ik de eerste keer hoorde dat Ingrid dit boek ging maken heb ik volgens mij een beetje gek gekeken. Want waarom zou je een boek maken met alleen maar “pap-recepten”. Maar zoals wel vaker moet ik dingen eerst zien, om daarna volledig overtuigd te zijn. Zo ook met dit boek.

Ingrid is een van de meest begenadigd fotografen van dit moment. Ze is ook een van de meest bescheiden mensen, die je er bijna aan moet herinneren hoe getalenteerd ze is. En dan is er haar eerste boek, Van haver tot gort. Wauw!

Van haver tot gort cover

Van haver tot gort

Zestig seizoenrecepten met pap: klassiek, modern, werelds & voor ieder moment van de dag. Dat is de ondertitel van het boek. En geeft je meteen een indruk van het feit dat dit geen muffig, geitenwollensokkenboek is over pap. Of zoals Ingrid zelf zegt “In steden als Londen en Kopenhagen zijn  de afgelopen jaren porridge bars geopend en chefs als Heston Blumenthal hebben pap tegenwoordig op hun menukaart staan. Het lijkt erop dat pap na duizenden jaren eindelijk van zijn stoffige imago afkomt.”

Boek voor ieder seizoen

En dat pap niet langer stoffig is laat Ingrid vanaf bladzijde 1 zien. Van haver tot gort ademt licht, inspiratie, práchtige fotografie en toegankelijke recepten. Sommigen voor de ochtend, anderen voor de avond. Of eigenlijk voor wanneer je maar wil. De recepten zijn verdeeld over de seizoenen. Want in de zomer wil je iets anders eten, dan wanneer het donker en guur is.

Laat je inspireren

Wellicht heb je, net als ik in eerste instantie, een beetje een “wat moet ik hiermee” gevoel, maar mag ik je dan vragen, of nee aansporen die houding gauw overboord te gooien en dit boek in te duiken en je te laten inspireren door alle lekkere recepten die je er in vindt.

Haver tot gort spread.png

Voor je begint

Voor je de recepten induikt legt Ingrid je de basis uit. Welke granen zijn er allemaal. Want havermout kennen we nu wel zo’n beetje, maar er is nog zoveel meer. Wat is een goede basis, zodat je makkelijk met de recepten aan de slag kunt. Lees ze op je gemak door.

Variatie aan recepten

Dan de recepten, wat een variatie. Van Japan, tot good old havermout (met kaneel, basterdsuiker én boter, yum!), maar ook veel Scandinavische recepten vind je terug in Van haver tot gort. De variatie aan recepten is wat dit boek zo tof maakt, want wat dacht je van havermout met glühwein of anders een Hawaiaanse poké bowl.

Voor ieder moment van de dag

Zoet, hartig, ochtend of avond, er is voor ieder moment wel een gerecht. Kijk wel even goed voor hoeveel personen het recept is, dat verschilt namelijk per keer. Extra leuk vind ik de kleine persoonlijke verhaaltjes bij een aantal recepten, ze geven net dat beetje persoonlijkheid waar ik van hou.

Aan de slag met Van haver tot gort

Hoewel ik eigenlijk in ieder seizoen lekkere recepten zag lukt het natuurlijk niet om nu een aantal ingrediënten op de kop te tikken die seizoensgebonden zijn. Dus aan de slag met wat ik in huis had. Helaas geen verse kersen, maar wel zure kersen in een pot (uit Duitsland meegenomen) en gelukkig maar want de mocha latte oats met kersen & chocola riep me toe, keihard toe, toen ik het recept las. Er zit namelijk niet alleen chocola in, maar ook espresso. Gelukkiger kun je me niet krijgen!

Hallo nieuwe favoriete ontbijt

Of zoals Ingrid uitlegt “Voor de koffieliefhebbers onder ons:  dit is eigenlijk cappuccino en havermout ineen, met wat extra cacao en een  handje kersen. Een compleet ontbijt dus” Alle reden dus om de keuken in te duiken. Tien minuutjes tijd heb je er voor nodig, intens geluk is wat je er voor terug krijgt! Het recept vind je hier. Ik heb nu al zin om met de andere recepten aan de slag te gaan, want ik maakte na de mocha latte ook nog de havermout met bruine suiker, en die was ook al zo fijn. Tijd om de hartige recepten binnenkort eens uit te proberen.

Aanrader

Dus ja, koop dat boek. Geniet van de prachtige fotografie, van de heerlijke verrassende en niet voor de hand liggende recepten. Verras jezelf door wellicht buiten je comfortzone te gaan als je dit boek aanschaft, maar ik kan je beloven dat het de moeite waard is!

Van haver tot gort van Ingrid Hofstra is uitgegeven door Carrera Culinair, kost € 25 en is o.a. online te koop en in de boekhandel

Gepubliceerd op 8 november 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.