Patisserie van Hidde de Brabander – review

Laat ik voorop stellen dat het altijd knap lastig is om objectief te blijven als je de auteur van een kook-/bakboek persoonlijk kent. Maar ik kan je verzekeren, dat ook als Hidde niet bij ons over de vloer zou komen, of onze trouwtaart vorig jaar maakte ik volstrekt objectief deze lyrische review zou schrijven.
Je gelooft me niet hé?;-) Lees maar gauw verder, dan weet ik zeker dat ook jij overtuigd raakt!
Hidde de Brabander
Even kort over Hidde. Ik interviewde hem in de begintijd van Smulpaapje en door de jaren heen heb ik hem wat beter mogen leren kennen. Nuchter, hard voor zichzelf, ambitieus, humorvol en onwijs lief voor iedereen om hem heen. Categorie ruwe bolster, blanke pit. Je kent het type wel.
Maar boven alles een enorm gedreven vakmens. Vastberaden om het patisserievak naar een hoger niveau te tillen.
Dreams of Magnolia
Dat doet hij in zijn eigen bedrijf, Dreams of Magnolia, waar hij (zonder twijfel) de lekkerste nougat maakt. Waar hij custom made macarons maakt, in alle kleuren en smaakcombinaties denkbaar. Maar ook op de Big Green Egg tovert hij het ene na het andere waanzinnige dessert op tafel.
Bakbijbel
Die kennis, die kunde, wil Hidde overdragen. Dat doet hij al op de verschillende vakopleidingen waar hij les geeft. Maar dat heeft hij nu ook vastgelegd in zijn eerste boek, Patisserie. Een bakbijbel, mag je het zeker noemen. Technische informatie, geschiedkundige informatie maar uiteraard ook recepten. En de werkelijk prachtigste foto’s!
Vakkennis
Hidde neemt je aan de hand mee langs alle mogelijkheden die het vak patisserie biedt. Dat betekent ook dat je heel veel technische informatie krijgt. Vakkennis. Een beginnend bakker zal het overdonderen. Maar de ervaren bakker, de bakker die meer wil dan in de reguliere bakboeken staat, zal dit boek – bijna letterlijk – opvreten!
Bakken is precisiewerk
Geduld, nauwkeurig afwegen, bakken is naast scheikunde enórm precisiewerk. Het is ook waarom ik, eígenlijk, geen goede bakker ben. Ik hou van de losheid van koken, het bijsturen wanneer het nodig is. Maar verdomd, door alle stappen – die met stap voor stap foto’s briljant goed in beeld zijn gebracht – nauwkeurig op te volgen maakte ook ik een recept uit het boek van Hidde.
Home made donuts
Niet de arlettes, zoals hij me aanraadde (sorry Hidde, toerdegen ga ik ooit nog een keer proberen, maar nu nog effe niet 😉 ) of een van de andere, enorm indrukwekkende en watertandend lekkere recepten, maar voor ‘good old’ home made donuts.
Precies iets voor deze “ik wil snel resultaat, zonder te veel gedoe” bakker. En mán wat waren ze lekker! Ik deel het recept dan ook graag met je.
Conclusie
Ongelofelijk trots ben ik op het boek dat Hidde heeft geschreven. Alles wat je over patisserie wilt weten staat in dit boek. Met humor, met respect voor het vak, met introteksten van niemand minder dan culinaire helden Cees Helder, Cees Holtkamp, Jonnie Boer en Pieter Booy en met werkelijk waanzinnige foto’s.
Nee, niet voor amateurbakkers die liefst gewoon een cake bakken, maar absoluut wel voor iedereen die meer wil weten over het patisserie vak en die de lat qua bakken stukken hoger wil leggen. Of als je gewoon een prachtig mooi boek wilt, dat kan natuurlijk ook 😉
Verkoopinformatie
Patisserie van Hidde de Brabander is uitgegeven door Kosmos en kost € 29,99 Bestel je ‘via de site van Hidde dan signeert ‘ie het boek ook voor je! (oh en bestel dan meteen wat van die awesome nougat, daar krijg je geen spijt van!)
Gepubliceerd op 13 juni 2016
2 reacties
Een opmerking bij het stukje “ Patisserie van Hidde de Brabander – review”:
De link naar de site van Hidde is “dood” (server niet vindbaar, de juiste site moet waarschijnlijk hiddedebarabander.nl zijn) en het boek kost 39,99 ipv 29,99.
dank voor de aanvulling Dirk, in de afgelopen 4 jaar is er inderdaad waarschijnlijk wat veranderd.