In de keuken met… Hidde de BrabanderHidde is patissier, chef bij 24 Kitchen, schreef het boek Patisserie en zijn tweede boek ‘De Brabander bakt’ komt over 2 weken uit. Een man die dag in, dag uit bezig is met lekker eten. Maar Hidde is ook vader van twee jonge kinderen en net als iedere ouder bezig met wat eten we vanavond? Hoe ziet zijn week er uit qua eten? Wat ligt er áltijd in de koelkast en waar kun je hem voor wakker maken?

In deze aflevering van in de Keuken met.. ontdekken we de bourgondische voorliefde van Hidde én komen we er achter waarom er wat hem betreft geen excuses zijn om niet goed samen met je kinderen te eten. Kom, we duiken de keuken in!

Hoe eet Hidde de Brabander thuis?

Er is geen peil op te trekken hoe een eetweek in huize de Brabander er uitziet. De helft van de week zijn de twee kinderen van Hidde (Fedde van bijna 7 en Yfke van bijna 4) bij hem en wordt er beduidend gezonder gegeten dan de rest van de week.

“De kids geven structuur en ik wil dat zij goed eten, dat betekent dat ik automatisch ook beter eet. Hoewel we af en toe natuurlijk best een ‘cheat day’ hebben. Als ze niet bij mij zijn ga ik voor mijn werk nog wel eens uit eten. Maar er zijn ook dagen dat ik vergeet om te eten, gewoon omdat ik te druk ben”

Chaos in huize de Brabander

“Ik heb vrienden waar keurig een weekmenu hangt, die doen één keer in de week boodschappen en aan het eind van die week zijn de boodschappen ook echt op. Bij mij thuis is het echt chaos. Ik ga pas boodschappen doen als we moeten eten. Dan bedenken we wat we willen eten en doen daar de inkopen voor. Als er dingen blijven liggen, nadat de kinderen weg zijn, maak ik met de restjes vaak nog iets lekkers, om de koelkast leeg te maken.”

Geniet van wat je eet

Op mijn vraag of Hidde prijsbewust is geeft hij toe “ik zou beter op de prijzen moeten letten, maar ik kijk er eigenlijk nooit naar. Ik koop wat lekker is en ga altijd voor kwaliteit. Doordeweeks is dat bij de supermarkt en als ik gasten krijg maak ik een rondje groothandel.

Ik kies overigens liever voor een klein stukje van iets dat écht lekker is, dan veel van minder lekker. Geniet gewoon van wat je eet, of dat nou groente of een stukje vlees is. Er is moeite voor gedaan om het te produceren. Juist met restjes vind ik het leuk om iets creatiefs te koken. Ik gooi eigenlijk bijna nooit eten weg.”

Thuis eten met kinderen

Hidde betrekt zijn kinderen nadrukkelijk bij het eten; “de kinderen mogen mee kiezen wat ze thuis willen eten, maar soms is het ook gewoon eten wat de pot schaft en dan is er geen alternatief. Dan kiezen ze echt wel eieren voor hun geld als ze weten dat er niks anders op tafel komt.”

Kinderen betrekken bij het eten

“Een favoriet gerecht hebben ze niet echt, maar meehelpen bij het samenstellen van hun eten vinden ze te gek. Ik zet dan allerlei kommetjes op tafel en dan mogen ze kiezen. Wanneer het kan helpen ze ook met koken, kleine dingetjes zelf doen maakt dat ze daarna echt makkelijker eten. En het is ook zo leuk om samen te doen.

Fedde's burger tafel

Tuurlijk kun je ze voor de televisie zetten met een bord op schoot, maar met aandacht eten is belangrijk. Steek daar energie in. En ja, wij zijn ’s avonds ook moe, maar dit vind ik dan wel echt belangrijker.”

Geen excuses om niet vers te koken

Vers koken is een onderwerp dat Hidde na aan het hart ligt. “Wat me opvalt is dat mensen vaak allerlei excuses aanvoeren om niet vers te koken. Ja, maar jij hebt makkelijk praten! krijg ik dan vaak te horen. Zo’n onzin. Ook ik ben ’s avonds moe, na een dag lang werken. Ook voor mij is opvoeden niet altijd een roze wolk. En ik koop ook gewoon mijn eigen boodschappen, die worden echt niet zo maar aangereikt. Je moet er ook gewoon een beetje moeite voor doen. Verwacht niet dat je kinderen goed eten, als je dat zelf niet ook doet.”

Uit eten met kinderen

Niet alleen voor zijn werk gaat Hidde regelmatig uit eten, ook met de kinderen gaat hij af en toe naar een restaurant. “ik vind het leuk om bij een normaal restaurant met ze uit eten te gaan. Dus niet bij een pannenkoekenboot ofzo, hoewel we daar soms ook gewoon komen. Gelukkig heb ik makkelijke eters. Ik laat ze van alles proeven, dat zijn ze zo gewend. Dus een kindermenu bestellen we niet zo gauw.”

Waar mag je Hidde voor wakker maken?

Zonder twijfel vertelt Hidde dat je hem mag wakker voor vers getoast briochebrood met compote van rode ui en op de BGE gebakken ganzenlever. “Dat vind ik echt super lekker. En anders moet je me gewoon laten liggen hoor (lacht).”

Altijd in huis

Wijn is altijd in de koelkast van De Brabander te vinden. “ik ben een ramp qua voorraad houden, dus ik mis regelmatig ’s ochtends dat yoghurtje als ik wil ontbijten, maar een fles wijn ligt er eigenlijk altijd wel”

Favoriete drankje(s)

“Ik drink de hele dag koffie, daar begint mijn dag ook echt mee. Maar tussendoor ook heel veel water, niet zozeer omdat het lekker is maar wel omdat het goed voor me is. Ik maak lange dagen, dus ik moet goed voor mezelf zorgen. Verder ligt het wel ook een beetje aan het moment of ik zin heb ik een biertje, een glas wijn of goeie champagne.”

Favoriete restaurant

Eén favoriet restaurant heeft Hidde niet. Wel meerdere onvergetelijke ervaringen. “La Rive, toen Edwin Kats er nog werkte. Een memorabele avond met alleen maar hoogtepunten. Maar ook Brasserie George, in Lyon staat in mijn geheugen gegrift. Een eetzaal waar 300 man in kan, en die dan gewoon 2-3keer per avond vol zit. Alsof je in een Louis de Funes film bent beland. Obers met grote schalen, met niets anders dan bourgondische hoeveelheden fantastisch eten.

Maar soms wil ik ook gewoon thuis koken voor vrienden. Lekker comfortfood, koken op de bbq. Fantastisch. Genieten van eten!”

Hidde en Yfke_indekeukenmet

Favoriete dessert

Ondertussen zit de dochter van Hidde op zijn nek, maar hij vertelt ongestoord verder… “Als patissier ben je na een hele dag zoet wel klaar met zoetigheden, dus dan kies ik vaak voor een kaasplankje. Maar mijn favoriete dessert blijft bestaan uit een combi tussen warm en koud, dat vind ik geweldig. Een soufflé van kwark met vanille roomijs. Of een warm chocolade taartje met frambozen sorbet. Dat is zó lekker.”

Onmisbaar in de keuken

“Het is misschien flauw, maar zonder goede messen kan ik niet koken. Goed gereedschap maakt dat je makkelijker kookt en vaak ook sneller. Dat hoeft niet de wereld te kosten. De messen die ik thuis gebruik zijn niet extreem duur.”

Mee in de lunchtrommel

Op de dagen dat de kinderen bij Hidde zijn maakt hij ’s ochtends ook de trommels klaar. “Fedde heeft een continurooster, dus hij krijgt voor ’s ochtends fruit mee. Dat vindt hij ook echt lekker. Hij krijgt mee wat er in het seizoen is. Voor de lunch ligt het er aan waar hij trek in heeft, vaak brood met kaas of vleeswaren. In de middag is er op school nog een snack moment, dan krijgt zijn het vaak wat noten of gedroogd fruit mee, of lekker groente. Net waar hij zin in heeft, maar meestal inderdaad wel gezond.”

Kiezen moet!

De onvermijdelijke keuzes. Ook Hidde ontkomt er niet aan. Maar die heeft niet eens heel veel moeite met kiezen.

Zoet of hartig:  “hartig! Zoet is voor mij een manier om mijn creativiteit te uiten. Hartig is om lekker te eten.”

Groente of fruit: “groente. Hoewel ik fruit heerlijk vind.” (Yfke vult, vanaf de schouders van Hidde, nog even aan dat fruit wel echt heel gezond is 😉)

Vlees of vis: “vlees. Hoewel we laatst in een restaurant alleen maar vis, schaal- en schelpdieren hebben gegeten en dat was heerlijk. Maar als ik zelf had mogen kiezen had ik gek genoeg toch vlees gekozen.”

Favoriete kookseizoen: “Hoewel ik in de zomer heel graag de BBQ aan steek, kook ik ook in de winter graag met mijn ei (Big Green Egg). De winter is sowieso een heerlijk seizoen om in te koken, zeker ook met de feestdagen in het achterhoofd.”

Fedde burgers_indekeukenmet

Ultieme dinnerparty

Dead or alive, wie worden er uitgenodigd voor het ultieme eetfeestje bij Hidde de Brabander? “Oh hemel wat een lastige vraag”, verzucht Hidde. “Mijn familie, maar ook vrienden en toffe collega’s. Maar als ik echt iedereen mag uitnodigen wil ik ook dat Anthony Bourdain aanschuift, maar ook de bandleden van Tool (hardrockband) moeten erbij.

De wereld is af en toe best gemaakt, zeker de televisiewereld, dus dan vind ik het geweldig als er mensen aanschuiven die super relaxt zijn en het tegenovergestelde zijn van gemaakt. Mensen zoals Anthony Bourdain en Marco Pierre White. Maar ook Jamie Oliver, daar heb ik super veel respect voor. Het zijn alle drie mensen die enorm zichzelf zijn. Curt Cobain, Jim Morrisson mogen voor dit feestje uit de dood opstaan. De mensen die mij enorm inspireren komen toch wel uit de muziek.”

Als ik hem tot slot vraag wat er op tafel staat belanden we in een Middeleeuws bourgondisch tafereel. “Dan wil ik grote schalen met veel lekker eten. Geroosterd vlees, stoofschotels. Kazen, flessen wijn. Een overdaad aan eten. Dat idee.”

Daarna duikt Hidde letterlijk de keuken in om tosti’s voor ons te maken, die worden aan de buitenkant bij hem overigens besmeerd met mayonaise in plaats van boter. Voor mij een ontdekking en daarna werd de mayo tosti bij ons thuis maar meteen omgedoopt tot Hidde-tosti 😉

Hiddes tosti_indekeukenmet

Fedde’s burger

Maar zoals gezegd laat Hidde zijn kinderen regelmatig meehelpen bij het samenstellen van het eten en zo ontstond ook Fedde’s burger. Een tafel vol lekkers waarmee de ultieme hamburger wordt samengesteld. Je kiest zelf wat je op je burger wil, die natuurlijk op de Big Green Egg worden gebakken. Genieten was het!

Feddes burger_indekeukenmet

Meer in de keuken met….

In deze reeks verschenen eerder al interviews met Ramon Beuk, City Guys, Mister Kitchen, Alex Haupt en Mathijs Vrieze. Je leest ze allemaal hier. In de volgende aflevering duiken we de figuurlijke keuken in met mister BBQ, Jord Althuizen.

Gepubliceerd op 13 oktober 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]