Asperges uit de stoomovenAls je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.

Want het leven – en het aspergeseizoen – is te kort om niet goed gare asperges te eten. Als je beschikt over een stoomoven heb je eigenlijk al de garantie op perfecte asperges. Want asperges uit de stoomoven kunnen simpelweg niet mislukken. Nooit meer geklooi met een asperge pan. Vanaf nu eet je jouw asperges uit de stoomoven.

Asperges schillen

Basis blijft wel dat je goed je asperges moet schillen. Van iets onder de kop naar beneden. Dat kan met een speciale asperge dunschiller, maar het hoeft niet. Zorg dat je de asperges goed schilt, zodat ze straks in de stoomoven goed gaar kunnen worden. Onderste kontje van de asperge breek je af. De schillen en kontjes asperges bewaar je natuurlijk, daar maak je een heerlijke no-waste aspergesoep mee

Voor 4 personen

2 kilo asperges (AAA kwaliteit, maar niet de dikste)

Voor perfecte Hollandaise saus

100 gram roomboter
1 eidooier (ei maat L)
1 tl water
1 tl citroensap
zout & peper

Verder nodig: staafmixer

asperges uit stoomoven

Asperges uit de stoomoven met Hollandaise saus

Leg alle asperges nu op je stoomrooster en zet de stoomoven aan op 100C. Ik doe dan al meteen de plaat met asperges in de stoomoven, zodat die mee opwarmen. De tijd stel ik in op 11 tot 12 minuten, dat is een beetje afhankelijk van hoe dik je asperges zijn. Ik kies meestal voor dunne AAA asperges en heb dan aan 11 minuten genoeg om de asperges perfect beetgaar te stomen.

Simpele Hollandaisesaus met staafmixer

In de laatste minuut dat de asperges stomen maak je de Hollandaisesaus voor erbij. Dit is daar echt het meest simpele en fool proof recept voor, want deze Hollandaisesaus maak je heel simpel met je staafmixer.
De eidooier van een maat L ei gaat in een hoge maatbeker, samen met 1 theelepel water en 1 theelepel citroensap plus een kwart theelepel zout.

Laat 100 gram boter smelten, maar niet verkleuren. Staafmixer nu op de eidooier en aanzetten. Druppel daar rustig de gesmolten boter bij (die nog warm is maar niet kokend heet) en laat de staafmixer draaien. Langzaam wordt de Hollandaise saus dikker.

Blijf de de boter er langzaam in een dun straaltje bijgieten en blijf mixen, tot je de dikte hebt die je lekker vindt. Ik vind mayonaise dikte altijd het lekkerste. Op smaak brengen met wat peper en klaar ben je.

Gestoomde asperges met Hollandaise saus

Je gestoomde asperges zijn inmiddels klaar en perfect beetgaar. Leg die nu op een bord, samen met een gekookt eitje en wat van de lekkerste ham. Over je gestoomde asperges gaat royaal de lekkerste en meest simpel te maken Hollandaise saus.

Lekker glas wijn erbij (ik vind hier een Josefien of Bergdorpje van St. Martinus heerlijk bij) en genieten maar!

Gepubliceerd op 6 mei 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!