Asperges uit de stoomoven



Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.

Want het leven – en het aspergeseizoen – is te kort om niet goed gare asperges te eten. Als je beschikt over een stoomoven heb je eigenlijk al de garantie op perfecte asperges. Want asperges uit de stoomoven kunnen simpelweg niet mislukken. Nooit meer geklooi met een asperge pan. Vanaf nu eet je jouw asperges uit de stoomoven.

Asperges schillen

Basis blijft wel dat je goed je asperges moet schillen. Van iets onder de kop naar beneden. Dat kan met een speciale asperge dunschiller, maar het hoeft niet. Zorg dat je de asperges goed schilt, zodat ze straks in de stoomoven goed gaar kunnen worden. Onderste kontje van de asperge breek je af. De schillen en kontjes asperges bewaar je natuurlijk, daar maak je een heerlijke no-waste aspergesoep mee

Ingrediënten voor asperges uit de stoomoven voor 4 personen

2 kilo asperges (AAA kwaliteit, maar niet de dikste)

Voor perfecte Hollandaise saus

100 gram roomboter
1 eidooier (ei maat L)
1 tl water
1 tl citroensap
zout & peper

Verder nodig: staafmixer

asperges uit stoomoven

Asperges uit de stoomoven met Hollandaise saus

Leg alle asperges nu op je stoomrooster en zet de stoomoven aan op 100C. Ik doe dan al meteen de plaat met asperges in de stoomoven, zodat die mee opwarmen. De tijd stel ik in op 11 tot 12 minuten, dat is een beetje afhankelijk van hoe dik je asperges zijn. Ik kies meestal voor dunne AAA asperges en heb dan aan 11 minuten genoeg om de asperges perfect beetgaar te stomen.

Simpele Hollandaisesaus met staafmixer

In de laatste minuut dat de asperges stomen maak je de Hollandaisesaus voor erbij. Dit is daar echt het meest simpele en fool proof recept voor, want deze Hollandaisesaus maak je heel simpel met je staafmixer.
De eidooier van een maat L ei gaat in een hoge maatbeker, samen met 1 theelepel water en 1 theelepel citroensap plus een kwart theelepel zout.

Laat 100 gram boter smelten, maar niet verkleuren. Staafmixer nu op de eidooier en aanzetten. Druppel daar rustig de gesmolten boter bij (die nog warm is maar niet kokend heet) en laat de staafmixer draaien. Langzaam wordt de Hollandaise saus dikker.

Blijf de de boter er langzaam in een dun straaltje bijgieten en blijf mixen, tot je de dikte hebt die je lekker vindt. Ik vind mayonaise dikte altijd het lekkerste. Op smaak brengen met wat peper en klaar ben je.

Gestoomde asperges met Hollandaise saus

Je gestoomde asperges zijn inmiddels klaar en perfect beetgaar. Leg die nu op een bord, samen met een gekookt eitje en wat van de lekkerste ham. Over je gestoomde asperges gaat royaal de lekkerste en meest simpel te maken Hollandaise saus.

Lekker glas wijn erbij (ik vind hier een Josefien of Bergdorpje van St. Martinus heerlijk bij) en genieten maar!

Gepubliceerd op 7 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.