Asperges uit de stoomoven



Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.

Want het leven – en het aspergeseizoen – is te kort om niet goed gare asperges te eten. Als je beschikt over een stoomoven heb je eigenlijk al de garantie op perfecte asperges. Want asperges uit de stoomoven kunnen simpelweg niet mislukken. Nooit meer geklooi met een asperge pan. Vanaf nu eet je jouw asperges uit de stoomoven.

Asperges schillen

Basis blijft wel dat je goed je asperges moet schillen. Van iets onder de kop naar beneden. Dat kan met een speciale asperge dunschiller, maar het hoeft niet. Zorg dat je de asperges goed schilt, zodat ze straks in de stoomoven goed gaar kunnen worden. Onderste kontje van de asperge breek je af. De schillen en kontjes asperges bewaar je natuurlijk, daar maak je een heerlijke no-waste aspergesoep mee

Ingrediënten voor asperges uit de stoomoven voor 4 personen

2 kilo asperges (AAA kwaliteit, maar niet de dikste)

Voor perfecte Hollandaise saus

100 gram roomboter
1 eidooier (ei maat L)
1 tl water
1 tl citroensap
zout & peper

Verder nodig: staafmixer

asperges uit stoomoven

Asperges uit de stoomoven met Hollandaise saus

Leg alle asperges nu op je stoomrooster en zet de stoomoven aan op 100C. Ik doe dan al meteen de plaat met asperges in de stoomoven, zodat die mee opwarmen. De tijd stel ik in op 11 tot 12 minuten, dat is een beetje afhankelijk van hoe dik je asperges zijn. Ik kies meestal voor dunne AAA asperges en heb dan aan 11 minuten genoeg om de asperges perfect beetgaar te stomen.

Simpele Hollandaisesaus met staafmixer

In de laatste minuut dat de asperges stomen maak je de Hollandaisesaus voor erbij. Dit is daar echt het meest simpele en fool proof recept voor, want deze Hollandaisesaus maak je heel simpel met je staafmixer.
De eidooier van een maat L ei gaat in een hoge maatbeker, samen met 1 theelepel water en 1 theelepel citroensap plus een kwart theelepel zout.

Laat 100 gram boter smelten, maar niet verkleuren. Staafmixer nu op de eidooier en aanzetten. Druppel daar rustig de gesmolten boter bij (die nog warm is maar niet kokend heet) en laat de staafmixer draaien. Langzaam wordt de Hollandaise saus dikker.

Blijf de de boter er langzaam in een dun straaltje bijgieten en blijf mixen, tot je de dikte hebt die je lekker vindt. Ik vind mayonaise dikte altijd het lekkerste. Op smaak brengen met wat peper en klaar ben je.

Gestoomde asperges met Hollandaise saus

Je gestoomde asperges zijn inmiddels klaar en perfect beetgaar. Leg die nu op een bord, samen met een gekookt eitje en wat van de lekkerste ham. Over je gestoomde asperges gaat royaal de lekkerste en meest simpel te maken Hollandaise saus.

Lekker glas wijn erbij (ik vind hier een Josefien of Bergdorpje van St. Martinus heerlijk bij) en genieten maar!

Gepubliceerd op 7 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.