Asperges uit de stoomovenAls je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.

Want het leven – en het aspergeseizoen – is te kort om niet goed gare asperges te eten. Als je beschikt over een stoomoven heb je eigenlijk al de garantie op perfecte asperges. Want asperges uit de stoomoven kunnen simpelweg niet mislukken. Nooit meer geklooi met een asperge pan. Vanaf nu eet je jouw asperges uit de stoomoven.

Asperges schillen

Basis blijft wel dat je goed je asperges moet schillen. Van iets onder de kop naar beneden. Dat kan met een speciale asperge dunschiller, maar het hoeft niet. Zorg dat je de asperges goed schilt, zodat ze straks in de stoomoven goed gaar kunnen worden. Onderste kontje van de asperge breek je af. De schillen en kontjes asperges bewaar je natuurlijk, daar maak je een heerlijke no-waste aspergesoep mee

Voor 4 personen

2 kilo asperges (AAA kwaliteit, maar niet de dikste)

Voor perfecte Hollandaise saus

100 gram roomboter
1 eidooier (ei maat L)
1 tl water
1 tl citroensap
zout & peper

Verder nodig: staafmixer

asperges uit stoomoven

Asperges uit de stoomoven met Hollandaise saus

Leg alle asperges nu op je stoomrooster en zet de stoomoven aan op 100C. Ik doe dan al meteen de plaat met asperges in de stoomoven, zodat die mee opwarmen. De tijd stel ik in op 11 tot 12 minuten, dat is een beetje afhankelijk van hoe dik je asperges zijn. Ik kies meestal voor dunne AAA asperges en heb dan aan 11 minuten genoeg om de asperges perfect beetgaar te stomen.

Simpele Hollandaisesaus met staafmixer

In de laatste minuut dat de asperges stomen maak je de Hollandaisesaus voor erbij. Dit is daar echt het meest simpele en fool proof recept voor, want deze Hollandaisesaus maak je heel simpel met je staafmixer.
De eidooier van een maat L ei gaat in een hoge maatbeker, samen met 1 theelepel water en 1 theelepel citroensap plus een kwart theelepel zout.

Laat 100 gram boter smelten, maar niet verkleuren. Staafmixer nu op de eidooier en aanzetten. Druppel daar rustig de gesmolten boter bij (die nog warm is maar niet kokend heet) en laat de staafmixer draaien. Langzaam wordt de Hollandaise saus dikker.

Blijf de de boter er langzaam in een dun straaltje bijgieten en blijf mixen, tot je de dikte hebt die je lekker vindt. Ik vind mayonaise dikte altijd het lekkerste. Op smaak brengen met wat peper en klaar ben je.

Gestoomde asperges met Hollandaise saus

Je gestoomde asperges zijn inmiddels klaar en perfect beetgaar. Leg die nu op een bord, samen met een gekookt eitje en wat van de lekkerste ham. Over je gestoomde asperges gaat royaal de lekkerste en meest simpel te maken Hollandaise saus.

Lekker glas wijn erbij (ik vind hier een Josefien of Bergdorpje van St. Martinus heerlijk bij) en genieten maar!

Gepubliceerd op 6 mei 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!