Review – de grote Kleyn van Onno Kleyn



Kennis is macht, dat is een gegeven. Weten wat je eet helpt enorm bij het kopen en maken van je eten. En dat is tegenwoordig nog wel eens lastig, want er wordt veel beweerd over voeding. Daar is nu een enorm handig hulpmiddel voor.

Een pil. Nee, niet om in te nemen. Maar om te lezen. Een dikke pil ook nog eens. Want Onno Kleyn schreef zijn meesterwerk ‘De Grote Kleyn’. En die is groots. In meerdere opzichten

Grote Kleyn.jpg

Onno Kleyn

Voor wie Kleyn niet kent – wat kan maar met ruim 28 jaar ervaring als culinair- en wijnjournalist heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. – een kleine introductie. Onno schrijft onder meer voor de Volkskrant en heeft ruim 40 boeken op zijn naam staan. Daarnaast geeft hij met regelmaat colleges over culinaire geschiedenis.

Maar bovenal is het vooral, en dat is mijn persoonlijke mening uiteraard, een buitengewoon lieve man, waar je alleen maar heel veel bewondering voor kunt hebben. Hij weet echt álles!

Optimaal naslagwerk  

Maar goed, zijn boek dus. Terwijl ik de intro lees val ik eerst van mijn stoel. Ik sta in het dankwoord genoemd. Ik was al weer vergeten dat tijden geleden (het schrijven van dit boek nam een fiks aantal jaren) ik Onno hielp met informatie over kinderen en eten. Want ook dat hoofdstuk komt voor in de Grote Kleyn. Vereerd is nog zachtjes uitgedrukt.

Culinair handboek

Weet je, laat ik alvast met de conclusie beginnen, met de Grote Kleyn heb je het optimale naslagwerk in huis. Werkelijk alles wat je kunt bedenken komt aan de orde.

Of je nu meer wilt weten over welke ingrediënten er zijn, welke kooktechnieken, -apparatuur, hoe je fermenteert, welke culinaire fabels zijn. Ik lieg niet. Het staat er állemaal in. Dat kan ook bijna niet anders, want het boek bevat bijna 1000 (!) pagina’s. Schiet je daar van in de stress? Niet nodig, want er is een super overzichtelijke inhoudsopgave én register op alfabet.

Zoek en gij zult vinden

Dus stel, ik heb een Elstar appel in huis. Dan pak ik de Grote Kleyn, ga naar bladzijde 207 en dan vind ik daar niet alleen informatie over de geschiedenis van appels, maar ook welke soorten er zijn, wat ik er mee kan en ja, zelfs een recept voor appeltaart. Completer dan dat vind je het niet!

Must have voor iedereen

Normaliter zou ik zeggen, een boek is een must have voor als je bijvoorbeeld van makkelijke recepten houdt, of juist meer uitdaging wil. Van de Grote Kleyn vind ik eigenlijk dat íedereen ‘in huis zou moeten hebben.

Omdat het je wapent met gedegen culinaire informatie, omdat je nooit meer hoeft te twijfelen als je iets wilt eten. In dit naslagwerk vind je echt álles! Kortom, een must have voor iedereen.

De Grote Kleyn is uitgegeven voor Nijgh & van Ditmar en kost € 45

Gepubliceerd op 27 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.