Homemade ravioli met spinazie en ricotta volgens Italiaans recept



Ik schreef er al over in mijn liefdesverklaring aan Italië, deze zomer heb ik eíndelijk een kookworkshop in Italië kunnen volgen. Zelf pasta maken, er gaat níets tegen op. Maar hoe maak je gevulde pasta, zoals ravioli en tortellini? Ik leg het je uit! Met dank aan Maria uit Napels die al haar geheimen deelden tijdens de workshop.

Trek er in het weekend een beetje tijd voor uit, maak ruimte in je vriezer en sorry als je hierna nooit meer anders wil 😉

Verse ravioli voor minstens 6 personen

Voor de vulling
200g verse spinazie
zout & peper
snuf nootmuskaat
½ groentebouillonblokje, verkruimeld
1teen knoflook, geperst
300g Ricotta
50g Parmezaanse kaas

Voor de pasta
5 eieren
5el olie
500-600g bloem
scheutje handwarm water

Voor de salieboter
1 pakje boter (roomboter dus hé, géén margarine!)
snuf nootmuskaat
6 blaadjes verse salie

Verder nodig: pastamachine of een deegroller
Bereidingstijd: 1 – 2 uur

Vulling voor de ravioli

Begin hiermee, zodat die kan afkoelen voor je ‘in de pasta stopt. Laat de spinazie slinken, met wat zout, peper, het teentje knoflook, bouillonblokje en een snuf nootmuskaat in een goed hete pan zonder olie. Laat dan uitlekken en als het is afgekoeld knijp je met je handen alle vocht eruit. Snijd fijn en meng het daarna met de ricotta en parmezaan. Zet afgedekt weg terwijl je de pasta maakt.

Pastadeeg maken stap 1.jpg

Zelf pasta maken

Kiep alle bloem op je aanrecht en maak er een kuiltje in, als een vulkaan. Breek je eieren, een voor een, op een bord – zo weet je zeker dat er geen slecht ei tussen zit, waardoor je alles meteen moet weggooien – en doe ze, ook een voor een, in het kuiltje van je bloem. Met een vork werk je de eieren vanuit het midden bij de bloem. Giet er nog een scheutje water bij, de olie en een goede snuf zout.

Als alle bloem bij het eiermengsel zit gebruik je pas je handen en kneed je het tot een elastisch deeg dat niet meer plakt (reken op 5-10 minuten kneden). Laat het dan afgedekt minstens een kwartier rusten.

pastadeeg met pastamachine

Maak zelf ravioli

Snijd het deeg nu in stukken, plet het en haal het door de hoogste stand van je pastamachine, herhaal dit 2-3 keer. Dit maakt het deeg compacter en straks makkelijker dun te krijgen. Gebruik stukken deeg die uiteindelijk ongeveer 10-15 cm breed zijn. Dan vult het straks makkelijker

Daarna haal je het door de stand 2 keer draaien onder de hoogste stand (dit verschilt per pastamachine) Bij ons is de hoogste stand 6, dus ik haal ‘daarna door 4. Je wilt een deeg dat ongeveer 2mm dik is.

Pastamachine of deegroller?

Heb je geen pastamachine dan kun je het ook met een deegroller doen, maar dat zal over het algemeen iets minder nauwkeurig gaan, maar is zeker het proberen waard. Gebruik dan genoeg bloem, zodat je deeg niet aan de roller en het aanrecht kleeft.

pastadeeg vulling.jpg

Vulling voor de ravioli

Per strook deeg kun je nu de ravioli gaan vullen. Vanuit de rand van het deeg leg je de vulling op 2 vingers breedte. Een kleine theelepel, niet meer. Dan weer 2 vingers breedte, en weer een kleine theelepel vulling. Per strook deeg kun je ongeveer 5 ravioli maken. De sleutel is niet te veel vulling. Minder is meer!

Home made ravioli

Vouw het deeg er nu over heen. Druk de lucht rondom de vulling eruit en snijd ruim er lang. Met een vork vouw je het deeg extra goed dicht, zodat tijdens het koken de vulling nergens heen kan. Leg je ravioli op een bebloemd bord en herhaal tot al je vulling op is.

ravioli dichtvouwen.jpg

Verse ravioli invriezen

Je maakt heel veel ravioli. Gelukkig maar, want dit is pasta die je perfect kunt invriezen. Doe dit op een grote plank, allemaal los van elkaar. Zodra de ravioli goed bevroren zijn kun je ze overhevelen in een diepvrieszakje. De bevroren ravioli niet laten ontdooien voor je ze kookt. Reken op ongeveer een minuut langer kooktijd.

ravioli homemade

Verse ravioli koken

Zet een grote pan gezouten water op en breng het aan de kook. In de tussentijd smelt je de boter in een pan en leg je de salie erin. Laat de boter niet kleuren, het enige dat nodig is is dat de salie smaak afgeeft aan de boter. Wil je een beetje pit, voeg dan wat chilivlokken toe.

salieboter met chili

Homemade ravioli met spinazie en ricotta

Doe de ravioli voorzichtig in het kokend water en laat 3-5 minuten koken. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van je ravioli. Zodra ze boven komen drijven en het deeg zacht is, is je ravioli klaar. Serveer met de salieboter, wat peper & zout en natuurlijk geraspte Parmezaanse kaas. Delicio!

 

Gepubliceerd op 19 augustus 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?