Homemade ravioli met spinazie en ricotta

Homemade ravioli met spinazie en ricotta volgens Italiaans recept. Met dank aan Maria uit Napels maak je zelf de lekkerste gevulde ravioli!
Ik schreef er al over in mijn liefdesverklaring aan Italië, deze zomer heb ik eíndelijk een kookworkshop in Italië kunnen volgen. Zelf pasta maken, er gaat níets tegen op.
Maar hoe maak je gevulde pasta, zoals ravioli en tortellini? Ik leg het je uit! Met dank aan Maria uit Napels die al haar geheimen deelden tijdens de workshop.
Trek er in het weekend een beetje tijd voor uit, maak ruimte in je vriezer en sorry als je hierna nooit meer anders wil 😉
Verse ravioli voor minstens 6 personen
Voor de vulling
200g verse spinazie
zout & peper
snuf nootmuskaat
½ groentebouillonblokje, verkruimeld
1teen knoflook, geperst
300g Ricotta
50g Parmezaanse kaas
Voor de pasta
5 eieren
5el olie
500-600g bloem
scheutje handwarm water
Voor de salieboter
1 pakje boter (roomboter dus hé, géén margarine!)
snuf nootmuskaat
6 blaadjes verse salie
Verder nodig: pastamachine of een deegroller
Bereidingstijd: 1 – 2 uur
Homemade ravioli met spinazie en ricotta
Begin met de vulling voor je ravioli, zodat die kan afkoelen voor je ‘m in de pasta stopt. Laat de spinazie slinken, met wat zout, peper, het teentje knoflook, bouillonblokje en een snuf nootmuskaat in een goed hete pan zonder olie.
Laat dan uitlekken en als het is afgekoeld knijp je met je handen alle vocht eruit. Snijd de spinazie fijn en meng het daarna met de ricotta en parmezaan. Zet afgedekt weg terwijl je de ravioli pasta maakt.
Zelf pasta maken
Om zelf pasta te maken kiep je alle bloem op je aanrecht en maak er een kuiltje in, als een vulkaan. Breek je eieren, een voor een, op een bord – zo weet je zeker dat er geen slecht ei tussen zit, waardoor je alles meteen moet weggooien – en doe ze, ook een voor een, in het kuiltje van je bloem. Met een vork werk je de eieren vanuit het midden bij de bloem. Giet er nog een scheutje water bij, de olie en een goede snuf zout.
Als alle bloem bij het eiermengsel zit gebruik je pas je handen en kneed je het tot een elastisch deeg dat niet meer plakt (reken op 5-10 minuten kneden). Laat het dan afgedekt minstens een kwartier rusten.
Maak zelf ravioli
Snijd het deeg nu in stukken, plet het en haal het door de hoogste stand van je pastamachine, herhaal dit 2-3 keer. Dit maakt het deeg compacter en straks makkelijker dun te krijgen. Gebruik stukken deeg die uiteindelijk ongeveer 10-15 cm breed zijn. Dan vult het straks makkelijker
Daarna haal je het door de stand 2 keer draaien onder de hoogste stand (dit verschilt per pastamachine) Bij ons is de hoogste stand 6, dus ik haal ‘daarna door 4. Je wilt een deeg dat ongeveer 2mm dik is.
Pastamachine of deegroller?
Heb je geen pastamachine dan kun je het ook met een deegroller doen, maar dat zal over het algemeen iets minder nauwkeurig gaan, maar is zeker het proberen waard. Gebruik dan genoeg bloem, zodat je deeg niet aan de roller en het aanrecht kleeft.
Vulling voor de ravioli
Per strook deeg kun je nu de ravioli gaan vullen. Vanuit de rand van het deeg leg je de vulling op 2 vingers breedte. Een kleine theelepel, niet meer. Dan weer 2 vingers breedte, en weer een kleine theelepel vulling. Per strook deeg kun je ongeveer 5 ravioli maken. De sleutel is niet te veel vulling. Minder is meer!
Home made ravioli
Vouw het deeg er nu over heen. Druk de lucht rondom de vulling eruit en snijd ruim er lang. Met een vork vouw je het deeg extra goed dicht, zodat tijdens het koken de vulling nergens heen kan. Leg je ravioli op een bebloemd bord en herhaal tot al je vulling op is.
Verse ravioli invriezen
Je maakt heel veel ravioli. Gelukkig maar, want dit is pasta die je perfect kunt invriezen. Doe dit op een grote plank, allemaal los van elkaar. Zodra de ravioli goed bevroren zijn kun je ze overhevelen in een diepvrieszakje. De bevroren ravioli niet laten ontdooien voor je ze kookt. Reken op ongeveer een minuut langer kooktijd.
Verse ravioli koken
Zet een grote pan gezouten water op en breng het aan de kook. In de tussentijd smelt je de boter in een pan en leg je de salie erin. Laat de boter niet kleuren, het enige dat nodig is is dat de salie smaak afgeeft aan de boter. Wil je een beetje pit, voeg dan wat chilivlokken toe.
Homemade ravioli met spinazie en ricotta
Doe de ravioli voorzichtig in het kokend water en laat 3-5 minuten koken. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van je ravioli. Zodra ze boven komen drijven en het deeg zacht is, is je ravioli klaar. Serveer met de salieboter, wat peper & zout en natuurlijk geraspte Parmezaanse kaas. Delicio!
Gepubliceerd op 31 juli 2021
3 reacties
Hi! Als ik de ravioli op een plank ga invriezen moet er dan wel folie overheen?
dat kan. Het hoeft niet. Je vriest het puur aan, zodat je het daarna kunt overhevelen
Leuk! Dit ga ik een keer maken met de peuter (als ik veeeeel tijd en geduld heb dan).