Kookboeken 7daagse – mijn top 10 favoriete kookboeken



Top 10 favoriete kookboeken

Een mooie gelegenheid dus om mijn eigen favoriete kookboeken top 10 met jullie te delen. Want er verschenen het afgelopen jaar bizar veel kookboeken, ik schreef over veel (maar lang niet alle) kookboeken een recensie. Maar welke zijn nu onbetwist mijn favoriet? 

Die staan overigens wel in willekeurige volgorde. Want een absolute nummer één zou ik werkelijk niet kunnen benoemen, omdat ieder boek iets anders bijzonders heeft. Maar dit zijn wel de boeken die ik, zonder twijfel, als eerste uit de kast pak in geval van “inspiratie nodig”

1. Home sweet home – Yvette van Boven

Zes kookboeken staan er van Yvette in mijn kast en met enige regelmaat blader ik er door, of ga ik bewust op zoek naar een recept van haar. No-nonsense, altijd kloppend en bovenal niet doorsnee. En nog los van het feit dat de manier waarop Yvette over eten praat buitengewoon aanstekelijk is.

2. Slim zonder pakjes & zakjes – Karin Luiten

De helft van haar hele oeuvre (12!! stuks) staat er in mijn kookboekenkast, die inmiddels redelijk wat plek in huis neemt. Het kinderkookboek is de favoriet van mijn dochter. Voor mij zijn het eigenlijk ál haar boeken. Je kunt gewoon niet ongeïnspireerd door haar boeken bladeren. Simpelweg onmogelijk!

3. 5 ingrediënten – Jamie Oliver

De man neemt een hele plank in beslag. Ik denk dat ik, op één of twee na, al zijn boeken heb. Over zijn Superfood boeken was ik kritisch. Over zijn laatste boek enorm enthousiast, omdat het terug gaat naar de basis; er is geen excuus om niet vers te koken.

4. Aan mijn tafel – Nigella

De review van dit boek volgt binnenkort, maar ook deze dame heeft een prominente plek in mijn boekenkast. De twee gerechten die ik uit haar nieuwste boek kookte gingen, zonder een kruimel achter te laten, allebei schoon op. Ik kan me al verheugen op de rest van het boek!

5. Souq – Nadia & Merijn

Zeg je Arabische keuken dan kun je niet om Nadia & Merijn heen. Souq is voor mij de bijbel van de Mezze en Nadia & Merijn voor mij dé Labne koninginnen. Want die zette zij, zonder twijfel, op de Nederlandse kaart. Vergeet Ottolengi, maar denk Nadia & Merijn als je toegankelijk Arabisch wilt koken!

6. Vers – Donal Skehan

Mijn absolute favoriet om op Instagram te volgen is deze jonge Ierse Donal Skehan. Zijn boek Vers het eerste boek dat ik van hem kreeg, en ik hoop dat er nog vele volgen. Ongecompliceerd, vrolijke en lekkere recepten. Die vind je in zijn boeken.

7. De grote Kleyn – Onno Kleyn

Deze moét je gewoon in je kast hebben staan. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.

8. All day Breakfast – Denise Kortlever

Ook al heeft Denise na dit eerste boek nóg een boek uitgebracht – All day Bowls – dit ontbijtboek pak ik nog regelmatig als ik op zoek ben naar ontbijtinspiratie.

9. Patisserie – Hidde de Brabander

Afgelopen weekend nog maakte ik hier de – perfect gelukte! – madeleines uit. En zo pak ik, als ik iets wil bakken en zéker wil weten dat het lukt nog met regelmaat dit eerste bakboek van 24Kitchen chef en patissier, Hidde de Brabander

10. Wat lunchen we vandaag? – Susan Aretz 

Natúúrlijk wil ik m’n eigen boek in dit lijstje. Niet alleen omdat ik er mega trots op ben. Maar ook omdat ik ‘m, true story, zelf nog regelmatig pak om weer effe wat anders in de trommel van onze dochter te doen of haar laat kiezen.

Maar er is meer…

Want er zijn nog zoveel meer boeken waar ik écht blij van kan worden. Alle boeken van Nigel Slater, dat hij niet meer in de top10 past in al bijna drama. Maar ook Van haver tot gort, van Ingrid Hofstra. Het Hartige bakboek van Rutger van den Broek, eigenlijk álle boeken van Nigel Slater, Appetite van Anthony Bourdain, het Mosselboek van Bart van Olphen. Er is – ook voor mij – niks lekkerder dan met een stapel kookboeken op de bank te kruipen en me te laten inspireren door al die heerlijke recepten.

Wil je meer reviews lezen, dan kan dat hier. Maar ik ben natuurlijk ook rázend benieuwd naar jouw favoriete kookboek(en).

Gepubliceerd op 9 november 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.