Alcoholvrij de nieuwste trend?



Alcoholvrije drankjes zijn meer dan de nieuwste trend. Maar zijn ze lekker? Tijd voor de grote test! En heel veel alcoholvrije tips. Want dat er meer alternatieven zijn voor mensen die geen alcohol willen/kunnen drinken kan ik alleen maar toejuichen.

Alcoholvrij bier was er natuurlijk al. Maar ook alcoholvrije gin, wijn zonder alcohol, mocktails en alcoholvrije bubbels nemen inmiddels plek op het schap en op de barkaart in. Een mooie ontwikkeling.

Is alcoholvrij ook lekker?

Maar zijn al die alcoholvrije drankjes dan ook lekker? Het risico is natuurlijk dat je ze gaat vergelijken met hun alcoholhoudende evenknie. Die wedstrijd verlies je, ongeacht wat je drinkt. Want alcohol voegt een smaakbeleving toe die er zonder niet is. Je hersenen houden daar grappig genoeg rekening mee.

Maar dat hoeft niet erg te zijn als je de alcoholvrije versie op zich zelf beoordeelt. Ik kwam alleen al op YouTube meerdere filmpjes tegen met suggesties voor alcoholvrije cocktails, mocht je nog inspiratie zoeken. Tof ook om te zien hoe bartenders meegaan in de alcoholvrije trend en met toffe mixen komen.

Geen suiker, wel zoetstof

Veel alcoholvrije drankjes vind ik over het algemeen wel aan de zoete kant. Het gebrek aan alcohol wordt vaak opgelost door suiker (=smaak) toe te voegen. Je ziet dat fabrikanten daarvoor oplossingen aan het zoeken zijn en dat ook groot op de verpakking zetten. Suikervrij! Slechts 53Kcal! Maar het alternatief voor geen suiker, is negen van de tien keer wel zoetstof.

Ik heb echt een hartgrondige hekel aan bepaalde zoetstoffen, omdat ze vaak zo in smaak overheersen. Gelukkig zijn er nog genoeg alcoholvrije drankjes die ook zonder zoetstof lekker zijn. En dat alcoholvrij lager in calorieën betekent is vooral logisch. In alcohol zitten namelijk veel calorieën die verdwijnen op het moment dat je de alcohol eruit laat. Maar let dus op hoeveel suiker er in, als er geen zoetstof wordt gebruikt.

Alcoholvrije gin

Dat er prachtige en niet zoete alcoholvrije alternatieven zijn blijkt wel als je kijkt naar alcoholvrije gin. Daar zijn de afgelopen jaar behoorlijk wat merken mee op de markt gekomen. Seedlip was een van de eerste. Officieel mag je dat geen alcoholvrije gin noemen omdat er geen jeneverbes wordt gebruikt. Zij gebruiken wel weer heel veel andere botanicals, die ervoor zorgen dat je complexe smaken in je alcoholvrije drankje krijgt.

nona

Ook Nederland maakt alcoholvrije gins, denk aan de Loopuyt Virgin of die van Hooghoudt. Net als onze zuiderburen trouwens. De Belgische Nona is gemaakt met 9 botanicals (Nona is Latijn voor negen) en mag zich wel gin noemen, omdat een van de negen botanicals jeneverbes is. Ik schreef hier uitgebreider over Nona.

Net als bij gewone gin hangt ook voor alcoholvrije gin veel af van de garnering en het type tonic dat je gebruikt. Ik gebruik eigenlijk alleen nog maar Fever Tree. Die maakt je drankje wat mij betreft, ook voor de alcoholvrije gin tonic, echt af.

Alcoholvrije destillaten

Geen gin, geen rum, maar wel smaak zit in de alcoholvrije alternatieven van Fluère. Daar schreef ik hier al eens eerder over. Drie verschillende soorten zijn er. En die zijn ook te gek om mee te koken. De spiced cane van dit merk, die een alternatief is voor rum, blijkt heel lekker om te mixen met een goeie gingerbeer (ook hier gebruik ik Fever Tree of soms Bundaberg).

 alcoholvrije bubbels

Alcoholvrije champagne

Ook in de categorie alcoholvrije bubbels is er gelukkig steeds meer aanbod. Toen ik (meer dan 10 jaar geleden) zwanger was kreeg ik van mijn Duitse schoonzusje nog wel eens een alcoholvrije bubbel, die er mee door kon. Tegenwoordig is het aanbod een stuk groter. Hoewel de Duitse alcoholvrije wijnen nog steeds ruim vertegenwoordigd zijn, maken steeds meer andere landen een goed alternatief.

Onlangs testte ik de Spaanse alcoholvrije cava’s van Vilarnau. Vooral de rosé daarvan viel in de smaak. Je leest er hier meer over. Van anderen kreeg ik tips dat de alcoholvrije bubbels van Richard Juhlin, een Zweeds wijnhuis, een goede alcoholvrije rosé bubbel maakt. Pas du Tout van de Grape District werd ook meerdere malen genoemd. En zo zijn er ongetwijfeld nog meer opties.

Alcoholvrije wijnen

Het aanbod van alcoholvrije wijnen is overigens ook groot. Niet alleen de supermarkt en de slijter hebben een aardig aanbod, ook de online drankwinkels gaan met hun tijd mee. Veel landen die normaliter gewone wijn produceren maken nu ook alcoholvrije versies. Dat doet mij altijd hopen dat de smaak daarvan dan ook meer dan prima.

De eerlijkheid gebiedt echter dat ik er weinig tot geen heb geproefd onlangs, dus mochten jullie goede tips hebben laat ze vooral onder dit artikel achter!

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is een categorie alcoholvrije drankjes die al veel langer vertegenwoordigd is (we kennen allemaal de saga Buckler). Maar ook qua alcoholvrij bier is er vooruitgang geweest. De gewone pilsversies zijn steeds beter. De Radler 0.0 blijft markt veroveren, hoewel je dan eigenlijk ook gewoon frisdrank kunt drinken wat mij betreft. Maar ik zag dat zelfs Liefmans nu met een alcoholvrije variant komt van mijn geliefde kriekje. Die wilde ik proberen, dus kocht ik om eens te proberen.

Het is trouwens een Fruitesse (dus meer fruit dan alleen kers) maar omdat er gerstemout in zit heeft ‘ie toch een klein bittertje, dat zijn alcoholhoudende zusje ook heeft. Hierdoor is ‘ie niet zo zoet als ik had verwacht. Een nieuwe om toe te voegen aan het lijstje favorieten.

Leffe Blond en Lowlander 0.0%

Mijn persoonlijke favoriet qua alcoholvrije biertjes zijn toch wel de Leffe Blond 0.0 en de Lowlander 0.0 wit. Lowlander bracht onlangs nog een alcohol arm (0.3%) organic blonde Ale op de markt. Gemaakt met citroen en honing. We kregen ‘m toegestuurd en proefden natuurlijk. Ook die viel in de smaak (zoals eigenlijk alle Lowlander wel), dus mag in het rijtje favorieten.

Alcoholvrije keuze

Overigens vind ik old school Crodino ook nog steeds lekker. Vooral omdat die dat bittertje heeft waar ik zo van hou. Ook favoriet is Kombucha. Die van YaYa met o.a. gember of die met yuzu staan hier altijd in de koelkast. Daarnaast kun je ook met siropen, zoals die van Teisseire, hele lekkere mocktails maken. Mijn recept voor een alcoholvrije Piña colade met die siroop vind je hier.

Nog meer alcoholvrije alternatieven

Ik kreeg voor alle categorieën alcoholvrij nog veel meer tips voor alcoholvrije alternatieven, een kleine opsomming: Affligem 0.0, Goodsack VirGin, Gimber, non ipa Jopen, Van der Streek ipa 0.0%, vlierbloesemsiroop met munt & citroen en spuitwater (alcoholvrije Hugo), Fentimans rose lemonade en Ginger Beer

Dus als je geen alcohol wilt drinken, om wat voor reden dan ook, zijn er volop alcoholvrije alternatieven die beter zijn dan een afgezaagd glaasje sap, water of fris. Ik ben benieuwd wat jij drinkt als je iets alcoholvrij wilt drinken. Deel je jouw favorieten met me? Vind ik tof!

Gepubliceerd op 21 juli 2020


2 reacties

  1. Gert Valkema schreef:

    Probeer ook eens de alcoholvrije gin van Mokum Dusk. Die is echt heel lekker. En van Nederlandse bodem. Dit is hun website: http://www.mokumdusk.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.