Alcoholvrije bubbels van VilarnauAlcoholvrije champagne bestaat al jaren, maar is het ook lekker?  Er is behoorlijk wat verbeterd in de technieken dus het is al lang geen Jip & Janneke champagne meer. Toch vraagt het wel om meer dan gewone champagne.

Je hersenen gaan namelijk in een spagaat als ze geen alcohol proeven. Dat maakt dat alcoholvrije bubbels niet altijd even geslaagd uit de smaaktest komen. Ik proefde twee flessen alcoholvrije bubbels uit Spanje voor je. Wie kwam als beste uit de test?!

Cava van Vilarnau

Cava vind ik een prachtig alternatief voor champagne. Betaalbaar, maar een mooie bubbel en negen van de tien keer echt lekker. Ik was dan ook zeer nieuwsgierig hoe een alcoholvrije cava zou smaken. Het wijnhuis Vilarnau, dat een uurtje buiten Barcelona ligt,  heeft namelijk alcoholhoudende én alcoholvrije cava’s. Dus dan ga je er van uit dat ze wel iets snappen van cava maken.

Van het PR bureau krijg ik twee flessen toegestuurd om dat zelf te ervaren. Een roze (de rose) en een blauwe fles. Feestelijke flessen. Mooi om te geven. Top. Maar dan het allerbelangrijkste. Zijn ze ook lekker?! We leggen de flessen koud om te proeven.

Hoe maak je alcoholvrije cava?

Vilarnau doet dit op een traditionele, maar biologische manier. Ze gebruiken druiven die ze normaal ook voor hun gewone cava’s gebruiken. In het geval van de rosé is dat blauwe garnacha. Voor de witte cava wordt Macabeo en Parrellade gebruikt. Daarna wordt middels de-alcoholisatie de alcohol uit de cava’s gehaald en wordt er koolzuur bij gedaan. En voilà, daar is je alcoholvrije cava.

Vilarnau rosé 0.0

De rosé van Vilarnau gaat als eerste open. Een heel bescheiden plop als we de kurk eraf halen. We ruiken (net als bij gewone wijnen) eerst en wat me opvalt is de mierzoete geur die uit de fles komt. Bubbelgum zoet. Ik kijk op het etiket en zie arabische gom staan, wat de geur zou verklaren. Ik word een beetje bang om te proeven…

Heel verrassend dan ook dat deze alcoholvrije rosé dus niet zoet smaakt. Dat is grappig! Je proeft juist fruit, maar zonder dat je omvalt van de zoetigheid. Fris, beetje een zuurtje erin, niet kurkdroog maar dat hoeft ook niet. Lekker eigenlijk wel. Voor een alcoholvrije bubbel, dat moet ik er wel bij zeggen. Maar een mooi alternatief voor als je wel iets te vieren hebt maar geen alcohol wilt of kunt drinken.

Vilarnau brut 0.0

Een paar dagen later ontkurken we de andere fles. Ook die ruikt behoorlijk zoet. Arabische gom ook in deze fles. Maar we laten ons niet nog een keer foppen, dus proeven maar. Tja, dat is jammer. Deze cava is wel echt heel zoet. Voor mij persoonlijk té zoet.

Vegan alcoholvrije bubbel

We hebben een duidelijke winnaar; de Vilarnau rosé. Een mooi alcoholvrij alternatief voor cava, als je iets feestelijks te vieren hebt. Ook lekker bij een dessert heb ik zo het vermoeden, maar dat heeft ‘ie bij ons nooit gehaald ? Voor wie dat belangrijk vindt, de alcoholvrije bubbels van Vilarnau zijn vegan, biologisch en bevatten slechts 23Kcal per glas.

Deze alcoholvrije cava’s kosten rond de € 10,95 per fles en zijn vooralsnog alleen online te koop. Wil je meer lezen over alcoholvrije alternatieven? Lees dan ook dit artikel.

Gepubliceerd op 21 juli 2020


3 reacties

  1. Auke schreef:

    Waar koop je deze cava online?

  2. Marga schreef:

    De 0,0 prosecco van mijn plaatselijke supermarkt kost de helft en is voor mij een prima alternatief om ook een feestelijk glaasje mee te kunnen drinken (en niet zoet: heeft iets meer weg van een cider)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
5 juli 2024
strawberry margarita
 
Frozen strawberry margarita

Met een bamix kun je meer dan je denkt. Want terwijl je barbecue staat te ronken maak je er buiten deze lekkere cocktail mee.
29 juni 2024
 
Renais gin van Alex en Emma Watson

Renais gin van Alex en Emma Watson is meer dan een celebrity gin. Deze gin, op basis van Chablis, is de Grand Cru onder de gins.
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.