Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
Want de tijd van heel veel lekkers en kerstdiners breekt al weer snel genoeg aan, dus proberen we het deze weken even wat gezonder te houden. Voor de balans
Dat betekent niet dat het minder lekker wordt trouwens. Makkelijk, vers én lekker zijn ook deze week weer de trefwoorden voor dit weekmenu.
Recepten die door iedereen te maken zijn en maaltijden waar het hele gezin van mee eet. Het weekmenu zit er ook deze week weer vol mee. En deze week laten we de oven lekker vaak het werk doen.
Laten we maar gauw kijken wat er te kiezen valt!
Weekmenu 2021 – week 48
Dit staat er op het (week)menu:
- Griekse kip met rijst uit de oven
- Geroosterde spruitjes met gnocchi
- Zalm teriyaki bowl
- Ovenschotel met gehakt
- Zoet-zure bloemkool
- Erwtensoep met rookworst
maandag – Griekse kip met rijst uit de oven
Malse, gemarineerde kip met geurige rijst, in een half uurtje op tafel en de oven doet lekker het meeste werk!
dinsdag – Geroosterde spruitjes en gnocchi
Laat de oven de spruitjes roosteren terwijl jij even bij komt van de dag. Gnocchi erbij en klaar ben je!
woensdag – Zalm teriyaki bowl
Er is niks lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze bowl met zalm in zelfgemaakte teriyaki saus is daarop geen uitzondering.
donderdag – Ovenschotel met gehakt & banaan
Van studentenhap naar familie maaltijd. In deze ovenschotel met gehakt zit álles waar je blij van wordt.
vrijdag – Zoet-zure bloemkool met rijst
Deze week staan er 3 recepten met rijst in het weekmenu, allemaal op een andere manier gemaakt. Deze zoetzure bloemkool met rijst mag in dat lijstje zeker niet ontbreken.
weekendtip – Erwtensoep met rookworst
Onze pakjesavond traditie is niet compleet zonder een kom zelfgemaakte erwtensoep met rookworst. Ook na pakjesavond nog lekker natuurlijk…
Boodschappenlijst voor het weekmenu
maandag
2 tl gedroogde oregano
1 tl uipoeder
3 teentjes knoflook
1 (schoongeboende) citroen
1 el honing
1 – 1 ½ el olijfolie
4 kippendijen, zonder bot (bio)
Voor de rijst
1 ½ el neutrale olie
1 grote ui
3 teentjes knoflook
200 gram zilvervliesrijst (geen snelkookrijst!)
500 ml kippenbouillon
1 ½ tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde dille
200 gram tuinerwtjes, uit de vriezer
50 gram Kalamata olijven
1 el verse peterselie
1 el verse dille
½ citroen, in plakjes
optioneel: verkruimelde feta
dinsdag
1 kilo spruitjes
3 el olijfolie
1 el balsamico azijn (hoe ouder, hoe lekkerder)
1 el oregano
2 tenen knoflook, in plakjes
150g pancetta
1 pak gnocchi (di Cecco à 500g)
Parmezaanse kaas, naar smaak
woensdag
80 ml sojasaus (ik gebruik Tomasu)
60 ml rijstazijn
60 gram honing
1 el mirin
1 tl maïzena
Zoet-zure komkommer
50 ml rijstazijn
1 el suiker
4 zalmfilets
1 stronk broccoli
1 zak edemame (uit de diepvries)
1 komkommer
1 pakje zeewier crackers (optioneel)
200 gram rijst, naar keuze (gekookt)
donderdag
Kilo prei
Scheutje olijfolie
300g gehakt
250g champignons
2tl kerriepoeder
1tl gemberpoeder
3 bananen
Aardappelpuree, zie ook ons basisrecept
Zakje geraspte kaas (150 gram)
vrijdag
1 grote bloemkool
150ml sojasaus
75 ml maple syrup
30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
1 sinaasappel
1 ½ tl sesamolie
1 tl knoflookpoeder
1 tl verse, geraspte gember
1 ½ el maïzena
200g rijst, naar keuze
4 bosuitjes, in ringetjes
2el sesamzaad, geroosterd
Weekendtip
900g spliterwten (AH)
4 bouillonblokjes (rund)
1 pot fond (rund)
5 laurierblaadjes (gedroogd)
1 kleine knolselderij
1 kleine winterwortel
1 prei
1kg varkensvlees (o.a. hamstuk, varkensstaart en/of karbonade)
1 – 1 ½ grote rookworst
peterselie (platte), grof gesneden
Gepubliceerd op 27 november 2021