Zalm teriyaki bowl



Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.

En zo’n teriyaki marinade voor je zalm zelf maken is eenvoudiger dan je denkt. Daarna doet de oven het werk, terwijl jij de rest van de ingrediënten voor je bowl klaar maakt. Dan kun je dus in minder dan een half uur genieten van vers bereidde zalm uit de oven, met lekker veel groene groenten.

Welke groente je in je bowl doet is trouwens aan jou, maar maak toch zeker wel de zoet-zure komkommer. Dat geeft zo’n lekker smaak contrast met de zoetige teriyaki saus. Je kunt die zoet-zure komkommer ook heel prima al eerder klaar maken. Hoe langer je de komkommer laat trekken, hoe uitgesprokener de smaak wordt.

Oké, we gaan de keuken in!

Voor vier personen heb je nodig

Teriyaki marinade

  • 80 ml sojasaus (ik gebruik Tomasu)
  • 60 ml rijstazijn
  • 60 gram honing
  • 1 el mirin
  • 1 tl maïzena

Zoet-zure komkommer

  • 50 ml rijstazijn
  • 100 ml water
  • 1 el suiker

Verder nodig

  • 4 zalmfilets
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 1 zak edemame (uit de diepvries)
  • 1 komkommer, zonder zaadlijst in dunne schijfjes
  • 1 pakje zeewier crackers (optioneel)
  • 200 gram rijst, naar keuze (gekookt)

Oven voorverwarmen op 175 C (hetelucht)

Zalm teriyaki bowl

Zalm teriyaki bowl

De basis voor je zalm teriyaki bowl is natuurlijk de teriyaki zalm. Daarvoor maak je eerst de saus. Meng alle ingrediënten in een steelpannetje en breng dat aan de kook. Laten een paar minuten inkoken. Leg de zalmfilet in een ovenschaal en giet hier de saus over heen.

Bak de zalm teriyaki nu 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Zet in de tussentijd een pan water op en breng die aan de kook, zodat je de rijst volgens gebruiksaanwijzing kunt koken.

Zoet-zure komkommer

In de tussentijd maak je de zoet-zure komkommer. Meng hiervoor de azijn, wat en suiker. Verwarm dat en voeg de dunne schijfjes komkommer toe. Laat dit 15 minuten staan (vuur uit) of langer als je dat wilt. Giet daarna af en laat afkoelen.

Kook ondertussen in 5 minuten de broccoli in kokend water beetgaar en voeg in de laatste 2 minuten de edemame toe, die je dan nog even kort meekookt. Giet alles af en laat even uitdampen.

Makkelijke maaltijd met zalm teriyaki

Nu kun je je bowl gaan opbouwen met de gekookte rijst, de zalm teriyaki uit de oven (bewaar de saus nog even!), broccoli, edemame boontjes en zoet-zure komkommer. De teriyakisaus is ook heerlijk om over de rijst en de zalm te doen. Als je wilt kun je nog wat crunch toevoegen van zeewiercrackers of krokantjes. Smullen maar!

 

Gepubliceerd op 14 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
5 augustus 2022
Griekse aardappelsalade
 
Griekse aardappelsalade

Uit Vega zonder pakjes & zakjes komt deze Griekse aardappelsalade. Een fijne twist op de bekende Griekse salade en de perfecte maaltijdsalade.
5 augustus 2022
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim
 
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim

Snijbiet is een verrassend lekkere groente om te combineren met pasta. Door het hazelnootkruim voeg je textuur én smaak toe.
29 juli 2022
koolhydraatarme salade
 
Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!
24 juli 2022
 
Zelfgemaakt roomijs met Tia Maria

Zelfgemaakt roomijs, met espresso & chocola. Oh yes! Dit Tia Maria roomijs wil je gemaakt hebben.
5 juli 2022
kruimeltaart
 
Kruisbessen kruimeltaart

Met kruisbessen maak je deze heerlijke zomerse kruimeltaart. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van!
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!