Zalm teriyaki bowl



Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.

En zo’n teriyaki marinade voor je zalm zelf maken is eenvoudiger dan je denkt. Daarna doet de oven het werk, terwijl jij de rest van de ingrediënten voor je bowl klaar maakt. Dan kun je dus in minder dan een half uur genieten van vers bereidde zalm uit de oven, met lekker veel groene groenten.

Welke groente je in je bowl doet is trouwens aan jou, maar maak toch zeker wel de zoet-zure komkommer. Dat geeft zo’n lekker smaak contrast met de zoetige teriyaki saus. Je kunt die zoet-zure komkommer ook heel prima al eerder klaar maken. Hoe langer je de komkommer laat trekken, hoe uitgesprokener de smaak wordt.

Oké, we gaan de keuken in!

Voor vier personen heb je nodig

Teriyaki marinade

  • 80 ml sojasaus (ik gebruik Tomasu)
  • 60 ml rijstazijn
  • 60 gram honing
  • 1 el mirin
  • 1 tl maïzena

Zoet-zure komkommer

  • 50 ml rijstazijn
  • 100 ml water
  • 1 el suiker

Verder nodig

  • 4 zalmfilets
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 1 zak edemame (uit de diepvries)
  • 1 komkommer, zonder zaadlijst in dunne schijfjes
  • 1 pakje zeewier crackers (optioneel)
  • 200 gram rijst, naar keuze (gekookt)

Oven voorverwarmen op 175 C (hetelucht)

Zalm teriyaki bowl

Zalm teriyaki bowl

De basis voor je zalm teriyaki bowl is natuurlijk de teriyaki zalm. Daarvoor maak je eerst de saus. Meng alle ingrediënten in een steelpannetje en breng dat aan de kook. Laten een paar minuten inkoken. Leg de zalmfilet in een ovenschaal en giet hier de saus over heen.

Bak de zalm teriyaki nu 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Zet in de tussentijd een pan water op en breng die aan de kook, zodat je de rijst volgens gebruiksaanwijzing kunt koken.

Zoet-zure komkommer

In de tussentijd maak je de zoet-zure komkommer. Meng hiervoor de azijn, wat en suiker. Verwarm dat en voeg de dunne schijfjes komkommer toe. Laat dit 15 minuten staan (vuur uit) of langer als je dat wilt. Giet daarna af en laat afkoelen.

Kook ondertussen in 5 minuten de broccoli in kokend water beetgaar en voeg in de laatste 2 minuten de edemame toe, die je dan nog even kort meekookt. Giet alles af en laat even uitdampen.

Makkelijke maaltijd met zalm teriyaki

Nu kun je je bowl gaan opbouwen met de gekookte rijst, de zalm teriyaki uit de oven (bewaar de saus nog even!), broccoli, edemame boontjes en zoet-zure komkommer. De teriyakisaus is ook heerlijk om over de rijst en de zalm te doen. Als je wilt kun je nog wat crunch toevoegen van zeewiercrackers of krokantjes. Smullen maar!

 

Gepubliceerd op 14 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!