Zalm teriyaki bowl



Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.

En zo’n teriyaki marinade voor je zalm zelf maken is eenvoudiger dan je denkt. Daarna doet de oven het werk, terwijl jij de rest van de ingrediënten voor je bowl klaar maakt. Dan kun je dus in minder dan een half uur genieten van vers bereidde zalm uit de oven, met lekker veel groene groenten.

Welke groente je in je bowl doet is trouwens aan jou, maar maak toch zeker wel de zoet-zure komkommer. Dat geeft zo’n lekker smaak contrast met de zoetige teriyaki saus. Je kunt die zoet-zure komkommer ook heel prima al eerder klaar maken. Hoe langer je de komkommer laat trekken, hoe uitgesprokener de smaak wordt.

Oké, we gaan de keuken in!

Voor vier personen heb je nodig

Teriyaki marinade

  • 80 ml sojasaus (ik gebruik Tomasu)
  • 60 ml rijstazijn
  • 60 gram honing
  • 1 el mirin
  • 1 tl maïzena

Zoet-zure komkommer

  • 50 ml rijstazijn
  • 100 ml water
  • 1 el suiker

Verder nodig

  • 4 zalmfilets
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 1 zak edemame (uit de diepvries)
  • 1 komkommer, zonder zaadlijst in dunne schijfjes
  • 1 pakje zeewier crackers (optioneel)
  • 200 gram rijst, naar keuze (gekookt)

Oven voorverwarmen op 175 C (hetelucht)

Zalm teriyaki bowl

Zalm teriyaki bowl

De basis voor je zalm teriyaki bowl is natuurlijk de teriyaki zalm. Daarvoor maak je eerst de saus. Meng alle ingrediënten in een steelpannetje en breng dat aan de kook. Laten een paar minuten inkoken. Leg de zalmfilet in een ovenschaal en giet hier de saus over heen.

Bak de zalm teriyaki nu 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Zet in de tussentijd een pan water op en breng die aan de kook, zodat je de rijst volgens gebruiksaanwijzing kunt koken.

Zoet-zure komkommer

In de tussentijd maak je de zoet-zure komkommer. Meng hiervoor de azijn, wat en suiker. Verwarm dat en voeg de dunne schijfjes komkommer toe. Laat dit 15 minuten staan (vuur uit) of langer als je dat wilt. Giet daarna af en laat afkoelen.

Kook ondertussen in 5 minuten de broccoli in kokend water beetgaar en voeg in de laatste 2 minuten de edemame toe, die je dan nog even kort meekookt. Giet alles af en laat even uitdampen.

Makkelijke maaltijd met zalm teriyaki

Nu kun je je bowl gaan opbouwen met de gekookte rijst, de zalm teriyaki uit de oven (bewaar de saus nog even!), broccoli, edemame boontjes en zoet-zure komkommer. De teriyakisaus is ook heerlijk om over de rijst en de zalm te doen. Als je wilt kun je nog wat crunch toevoegen van zeewiercrackers of krokantjes. Smullen maar!

 

Gepubliceerd op 14 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.
10 september 2021
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.