Erwtensoep met rookworst



De klassieke Hollandse erwtensoep, met tips van mijn favoriete slager over het beste vlees voor er in! Je wil nooit meer andere erwtensoep.

In 2016 had ik een bucketlist met gerechten die ik nog een keer wilde maken. Tot mijn schrik bedacht ik me dat ik nog nooit erwtensoep zelf had gemaakt. Typisch zo’n gerecht dat ik normaliter het liefst bij een goede slager koop.

Dus, hop. Aan de slag met zelfgemaakte erwtensoep. Mét hulp overigens van mijn slager. Die ik als dank voor zijn geweldige advies de dag erna een pannetje van het resultaat bracht. Want met dit recept is er genoeg voor iedereen!

Erwtensoep voor een heel weeshuis (ongeveer 12 kommen)

  • 900g spliterwten (AH)
  • 3L water
  • 4 bouillonblokjes (rund)
  • 1 pot fond (rund)
  • 5 laurierblaadjes (gedroogd)
  • 1 kleine knolselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 prei, in ringen (goed wassen!)
  • 1kg varkensvlees (o.a. hamstuk, varkensstaart en/of karbonade)
  • 1 – 1 ½ grote rookworst
  • zout & peper
  • peterselie (platte), grof gesneden

zelf erwtensoep maken

De lekkerste erwtensoep

De basis van erwtensoep zijn spliterwten. Spoel die eerst goed af en zet ze dan – in een héle grote soeppan – op met het water, bouillonblokjes, fond, al het vlees en laurier. Breng dit aan de kook en laat dan een kwartiertje pruttelen.

Het schuim dat je op de erwtensoep krijgt kun je er af scheppen met een schuimspaan. Voeg dan als eerste de helft van de knolselderijblokjes, wortelblokjes en alle preiringen toe. Breng weer aan de kook, schep goed door en laat het anderhalf uur zachtjes koken. Af en toe omscheppen.

Zelfgemaakte erwtensoep

Na ongeveer een uur schep je het vlees eruit. Snijd dat in kleine blokjes. Het vet en de rest van de staart gooi je weg, dat heeft z’n smaak genoeg afgegeven. Vlees terug in de pan, net als de rest van de groenten.

Laat het dan nóg een uur zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en peper, als je wilt wat platte peterselie erbij. Schep alles nu een laatste keer, inclusief de bodem, heel goed om en laat het afkoelen. Zet het daarna – bij voorkeur de hele nacht – koud weg. Past je pan niet in de koelkast dan is een koude plek in de schuur, of goed afgedekt buiten ook prima.

De ultieme snert

De dag erna is je soep geweldig dik geworden. Doe de rookworst erdoor. Wil je het meteen opdienen, nodig dan én heel veel vrienden uit, en warm het rustig op. Je kunt de soep in delen ook heel goed invriezen, voor later gemak. De soep wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van. Wij aten ‘met roggebrood, katenspek en een lik mosterd. Smullen maar!

Welke vlees voor in de erwtensoep? Vraag het je slager!

Het vlees dat je gebruikt om in de soep te laten trekken kun je zelf kiezen. Ik vroeg mijn slager – Slagerij van der Zon in Leiden – om advies. Van hem kreeg ik een combi tussen een hamstuk, gewoon varkensvlees en een varkensstaart. Dat laatste was wel even een psychologisch momentje, maar het heeft wel een enorm lekkere soep opgeleverd. Dus schroom niet om jouw slager om hulp te vragen bij het samenstellen van het vlees dat er in jouw soep gaat.

 

Gepubliceerd op 22 januari 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 november 2020
steak tartare
 
Steak Tartare met gepocheerd kwartelei

Steak tartare is een van mijn lievelingsgerechten. Hoog tijd dus het recept voor de allerlekkerste steak tartare met jullie te delen.
30 november 2020
mosterdsoep
 
Geroosterde bloemkool & mosterdsoep

Een goedgevulde maaltijdsoep met geroosterde bloemkool & mosterd. Dat is een kom bommetje vol vitaminen én smaak. Puur comfortfood.
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.