Erwtensoep met rookworst



De klassieke Hollandse erwtensoep, met tips van mijn favoriete slager over het beste vlees voor er in! Je wil nooit meer andere erwtensoep.

In 2016 had ik een bucketlist met gerechten die ik nog een keer wilde maken. Tot mijn schrik bedacht ik me dat ik nog nooit erwtensoep zelf had gemaakt. Typisch zo’n gerecht dat ik normaliter het liefst bij een goede slager koop.

Dus, hop. Aan de slag met zelfgemaakte erwtensoep. Mét hulp overigens van mijn slager. Die ik als dank voor zijn geweldige advies de dag erna een pannetje van het resultaat bracht. Want met dit recept is er genoeg voor iedereen!

Erwtensoep voor een heel weeshuis (ongeveer 12 kommen)

  • 900g spliterwten (AH)
  • 3L water
  • 4 bouillonblokjes (rund)
  • 1 pot fond (rund)
  • 5 laurierblaadjes (gedroogd)
  • 1 kleine knolselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 prei, in ringen (goed wassen!)
  • 1kg varkensvlees (o.a. hamstuk, varkensstaart en/of karbonade)
  • 1 – 1 ½ grote rookworst
  • zout & peper
  • peterselie (platte), grof gesneden

zelf erwtensoep maken

De lekkerste erwtensoep

De basis van erwtensoep zijn spliterwten. Spoel die eerst goed af en zet ze dan – in een héle grote soeppan – op met het water, bouillonblokjes, fond, al het vlees en laurier. Breng dit aan de kook en laat dan een kwartiertje pruttelen.

Het schuim dat je op de erwtensoep krijgt kun je er af scheppen met een schuimspaan. Voeg dan als eerste de helft van de knolselderijblokjes, wortelblokjes en alle preiringen toe. Breng weer aan de kook, schep goed door en laat het anderhalf uur zachtjes koken. Af en toe omscheppen.

Zelfgemaakte erwtensoep

Na ongeveer een uur schep je het vlees eruit. Snijd dat in kleine blokjes. Het vet en de rest van de staart gooi je weg, dat heeft z’n smaak genoeg afgegeven. Vlees terug in de pan, net als de rest van de groenten.

Laat het dan nóg een uur zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en peper, als je wilt wat platte peterselie erbij. Schep alles nu een laatste keer, inclusief de bodem, heel goed om en laat het afkoelen. Zet het daarna – bij voorkeur de hele nacht – koud weg. Past je pan niet in de koelkast dan is een koude plek in de schuur, of goed afgedekt buiten ook prima.

De ultieme snert

De dag erna is je soep geweldig dik geworden. Doe de rookworst erdoor. Wil je het meteen opdienen, nodig dan én heel veel vrienden uit, en warm het rustig op. Je kunt de soep in delen ook heel goed invriezen, voor later gemak. De soep wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van. Wij aten ‘met roggebrood, katenspek en een lik mosterd. Smullen maar!

Welke vlees voor in de erwtensoep? Vraag het je slager!

Het vlees dat je gebruikt om in de soep te laten trekken kun je zelf kiezen. Ik vroeg mijn slager – Slagerij van der Zon in Leiden – om advies. Van hem kreeg ik een combi tussen een hamstuk, gewoon varkensvlees en een varkensstaart. Dat laatste was wel even een psychologisch momentje, maar het heeft wel een enorm lekkere soep opgeleverd. Dus schroom niet om jouw slager om hulp te vragen bij het samenstellen van het vlees dat er in jouw soep gaat.

 

Gepubliceerd op 22 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.