Erwtensoep met rookworst



De klassieke Hollandse erwtensoep, met tips van mijn favoriete slager over het beste vlees voor er in! Je wil nooit meer andere erwtensoep.

In 2016 had ik een bucketlist met gerechten die ik nog een keer wilde maken. Tot mijn schrik bedacht ik me dat ik nog nooit erwtensoep zelf had gemaakt. Typisch zo’n gerecht dat ik normaliter het liefst bij een goede slager koop.

Dus, hop. Aan de slag met zelfgemaakte erwtensoep. Mét hulp overigens van mijn slager. Die ik als dank voor zijn geweldige advies de dag erna een pannetje van het resultaat bracht. Want met dit recept is er genoeg voor iedereen!

Erwtensoep voor een heel weeshuis (ongeveer 12 kommen)

  • 900g spliterwten (AH)
  • 3L water
  • 4 bouillonblokjes (rund)
  • 1 pot fond (rund)
  • 5 laurierblaadjes (gedroogd)
  • 1 kleine knolselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 prei, in ringen (goed wassen!)
  • 1kg varkensvlees (o.a. hamstuk, varkensstaart en/of karbonade)
  • 1 – 1 ½ grote rookworst
  • zout & peper
  • peterselie (platte), grof gesneden

zelf erwtensoep maken

De lekkerste erwtensoep

De basis van erwtensoep zijn spliterwten. Spoel die eerst goed af en zet ze dan – in een héle grote soeppan – op met het water, bouillonblokjes, fond, al het vlees en laurier. Breng dit aan de kook en laat dan een kwartiertje pruttelen.

Het schuim dat je op de erwtensoep krijgt kun je er af scheppen met een schuimspaan. Voeg dan als eerste de helft van de knolselderijblokjes, wortelblokjes en alle preiringen toe. Breng weer aan de kook, schep goed door en laat het anderhalf uur zachtjes koken. Af en toe omscheppen.

Zelfgemaakte erwtensoep

Na ongeveer een uur schep je het vlees eruit. Snijd dat in kleine blokjes. Het vet en de rest van de staart gooi je weg, dat heeft z’n smaak genoeg afgegeven. Vlees terug in de pan, net als de rest van de groenten.

Laat het dan nóg een uur zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en peper, als je wilt wat platte peterselie erbij. Schep alles nu een laatste keer, inclusief de bodem, heel goed om en laat het afkoelen. Zet het daarna – bij voorkeur de hele nacht – koud weg. Past je pan niet in de koelkast dan is een koude plek in de schuur, of goed afgedekt buiten ook prima.

De ultieme snert

De dag erna is je soep geweldig dik geworden. Doe de rookworst erdoor. Wil je het meteen opdienen, nodig dan én heel veel vrienden uit, en warm het rustig op. Je kunt de soep in delen ook heel goed invriezen, voor later gemak. De soep wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van. Wij aten ‘met roggebrood, katenspek en een lik mosterd. Smullen maar!

Welke vlees voor in de erwtensoep? Vraag het je slager!

Het vlees dat je gebruikt om in de soep te laten trekken kun je zelf kiezen. Ik vroeg mijn slager – Slagerij van der Zon in Leiden – om advies. Van hem kreeg ik een combi tussen een hamstuk, gewoon varkensvlees en een varkensstaart. Dat laatste was wel even een psychologisch momentje, maar het heeft wel een enorm lekkere soep opgeleverd. Dus schroom niet om jouw slager om hulp te vragen bij het samenstellen van het vlees dat er in jouw soep gaat.

 

Gepubliceerd op 22 januari 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2021
zelfgemaakte koffiebroodjes
 
Koffiebroodjes met citroen en maanzaad

Deze koffiebroodjes met citroen & maanzaad zijn een frisse versie van de klassieke cinnamon buns. Je nieuwe favoriete koffiebroodje!
20 april 2021
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
19 april 2021
eenpansmaaltijd rijst en gehakt
 
Mexicaanse eenpansmaaltijd met gehakt & rijst

Deze eenpansmaaltijd met gehakt en rijst maak je met een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix. Ongekend lekker en zó gemaakt. Olé!
19 april 2021
aardappelsalade samuel levie
 
Aardappelsalade met tomaat en geroosterde sjalot

Een eigentijdse Niçoise,dat is dit heerlijk snelle recept voor aardappelsalade met onverwacht lekkere ingrediënten.
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert