Zoet-zure bloemkool met rijst



Een heerlijk vegan recept voor zoet-zure bloemkool met rijst. Want je kunt niet genoeg bloemkoolrecepten hebben wat mij betreft.

Je zou denken dat de recepten met bloemkool uit de oven een keer klaar zijn hé? Niks is minder waar!

In nog geen half uur staat deze zoet-zure bloemkool met rijst op tafel. Ja, je zou ‘m zeker ook met kip kunnen maken, maar kijk eerst maar eens wat je van deze (vegan) variant vindt.

Zo zie je maar weer, groente (veel groente) eten hoeft helemaal niet saai te zijn. Benieuwd wie van jullie ‘m als eerste gaat maken!

Zoet-zure bloemkool met rijst voor 4 personen

  • 1 grote bloemkool, je hebt netto ongeveer 1 kilo roosjes nodig
  • 150ml sojasaus, dat kan op verschillende manieren:
    Ik gebruikte 75ml de sweet sojasaus en 75ml de sweet spicy sojasaus van Tomasu
    Wat je ook kunt doen is 100ml reguliere (minder zoute) sojasaus en 50ml zoete chilisaus en 25ml srirachasaus
  • 75 ml maple syrup
  • 30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 ½ tl sesamolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl verse, geraspte gember
  • 1 ½ el maïzena
  • 50 ml water

verder nodig

  • 200g rijst, naar keuze
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 2el sesamzaad, geroosterd

Oven voorverwarmen op 200C – bakplaat met bakpapier – Bereidingstijd: 25-30 minuten

Zoet-zure bloemkool met rijst

Om je zoet-zure bloemkool te maken begin je met het verdelen van de bloemkool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes op de bakplaat en rooster die in 20 minuten goudbruin en beetgaar. Schep halverwege even om.

In de tussentijd meng je in een pannetje de sojasaus, maple syrup, balsamico, sesamolie, knoflook, gember en sinaasappel rasp. Breng dat aan de kook. Terwijl dat aan de kook komt meng je de maïzena los met water. Zodra je mengsel aan de kook is mag het erbij en laat je het 2 minuten mee koken op medium vuur (tegen de kook aan). Kook ondertussen ook je rijst gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zoet-zure saus

Laat je zoet-zure saus pruttelen tot je saus de gewenste dikte heeft. Als je de lepel in de saus roert moet de achterkant bedekt blijven als je de lepel eruit haalt. Kun je op de lepel een streep door de saus trekken zonder dat de saus doorloopt, dan is ‘ie perfect! Nog een tip, maak de saus niet te lang van tevoren klaar, daar wordt ‘ie bitter en niet lekker van (ja, dat is uit eigen ervaring….)

Meng nu de geroosterde bloemkool met de saus en serveer met de gekookte rijst. Garneer met sesamzaadjes en lenteui. Genieten maar.

Gepubliceerd op 9 maart 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.