Zoet-zure bloemkool met rijst



Een heerlijk vegan recept voor zoet-zure bloemkool met rijst. Want je kunt niet genoeg bloemkoolrecepten hebben wat mij betreft.

Je zou denken dat de recepten met bloemkool uit de oven een keer klaar zijn hé? Niks is minder waar!

In nog geen half uur staat deze zoet-zure bloemkool met rijst op tafel. Ja, je zou ‘m zeker ook met kip kunnen maken, maar kijk eerst maar eens wat je van deze (vegan) variant vindt.

Zo zie je maar weer, groente (veel groente) eten hoeft helemaal niet saai te zijn. Benieuwd wie van jullie ‘m als eerste gaat maken!

Zoet-zure bloemkool met rijst voor 4 personen

  • 1 grote bloemkool, je hebt netto ongeveer 1 kilo roosjes nodig
  • 150ml sojasaus, dat kan op verschillende manieren:
    Ik gebruikte 75ml de sweet sojasaus en 75ml de sweet spicy sojasaus van Tomasu
    Wat je ook kunt doen is 100ml reguliere (minder zoute) sojasaus en 50ml zoete chilisaus en 25ml srirachasaus
  • 75 ml maple syrup
  • 30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 ½ tl sesamolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl verse, geraspte gember
  • 1 ½ el maïzena
  • 50 ml water

verder nodig

  • 200g rijst, naar keuze
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 2el sesamzaad, geroosterd

Oven voorverwarmen op 200C – bakplaat met bakpapier – Bereidingstijd: 25-30 minuten

Zoet-zure bloemkool met rijst

Om je zoet-zure bloemkool te maken begin je met het verdelen van de bloemkool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes op de bakplaat en rooster die in 20 minuten goudbruin en beetgaar. Schep halverwege even om.

In de tussentijd meng je in een pannetje de sojasaus, maple syrup, balsamico, sesamolie, knoflook, gember en sinaasappel rasp. Breng dat aan de kook. Terwijl dat aan de kook komt meng je de maïzena los met water. Zodra je mengsel aan de kook is mag het erbij en laat je het 2 minuten mee koken op medium vuur (tegen de kook aan). Kook ondertussen ook je rijst gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zoet-zure saus

Laat je zoet-zure saus pruttelen tot je saus de gewenste dikte heeft. Als je de lepel in de saus roert moet de achterkant bedekt blijven als je de lepel eruit haalt. Kun je op de lepel een streep door de saus trekken zonder dat de saus doorloopt, dan is ‘ie perfect! Nog een tip, maak de saus niet te lang van tevoren klaar, daar wordt ‘ie bitter en niet lekker van (ja, dat is uit eigen ervaring….)

Meng nu de geroosterde bloemkool met de saus en serveer met de gekookte rijst. Garneer met sesamzaadjes en lenteui. Genieten maar.

Gepubliceerd op 9 maart 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.