Zoet-zure bloemkool met rijst



Een heerlijk vegan recept voor zoet-zure bloemkool met rijst. Want je kunt niet genoeg bloemkoolrecepten hebben wat mij betreft.

Je zou denken dat de recepten met bloemkool uit de oven een keer klaar zijn hé? Niks is minder waar!

In nog geen half uur staat deze zoet-zure bloemkool met rijst op tafel. Ja, je zou ‘m zeker ook met kip kunnen maken, maar kijk eerst maar eens wat je van deze (vegan) variant vindt.

Zo zie je maar weer, groente (veel groente) eten hoeft helemaal niet saai te zijn. Benieuwd wie van jullie ‘m als eerste gaat maken!

Zoet-zure bloemkool met rijst voor 4 personen

  • 1 grote bloemkool, je hebt netto ongeveer 1 kilo roosjes nodig
  • 150ml sojasaus, dat kan op verschillende manieren:
    Ik gebruikte 75ml de sweet sojasaus en 75ml de sweet spicy sojasaus van Tomasu
    Wat je ook kunt doen is 100ml reguliere (minder zoute) sojasaus en 50ml zoete chilisaus en 25ml srirachasaus
  • 75 ml maple syrup
  • 30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 ½ tl sesamolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl verse, geraspte gember
  • 1 ½ el maïzena
  • 50 ml water

verder nodig

  • 200g rijst, naar keuze
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 2el sesamzaad, geroosterd

Oven voorverwarmen op 200C – bakplaat met bakpapier – Bereidingstijd: 25-30 minuten

Zoet-zure bloemkool met rijst

Om je zoet-zure bloemkool te maken begin je met het verdelen van de bloemkool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes op de bakplaat en rooster die in 20 minuten goudbruin en beetgaar. Schep halverwege even om.

In de tussentijd meng je in een pannetje de sojasaus, maple syrup, balsamico, sesamolie, knoflook, gember en sinaasappel rasp. Breng dat aan de kook. Terwijl dat aan de kook komt meng je de maïzena los met water. Zodra je mengsel aan de kook is mag het erbij en laat je het 2 minuten mee koken op medium vuur (tegen de kook aan). Kook ondertussen ook je rijst gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zoet-zure saus

Laat je zoet-zure saus pruttelen tot je saus de gewenste dikte heeft. Als je de lepel in de saus roert moet de achterkant bedekt blijven als je de lepel eruit haalt. Kun je op de lepel een streep door de saus trekken zonder dat de saus doorloopt, dan is ‘ie perfect! Nog een tip, maak de saus niet te lang van tevoren klaar, daar wordt ‘ie bitter en niet lekker van (ja, dat is uit eigen ervaring….)

Meng nu de geroosterde bloemkool met de saus en serveer met de gekookte rijst. Garneer met sesamzaadjes en lenteui. Genieten maar.

Gepubliceerd op 9 maart 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.