Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.
Want het begint al met de marinade voor de kip. Geurige oregano, het zoete van honing, het malse van kippendijfilet. Marineren kan zo lang en kort als je zelf wilt. Ik begin er het gerecht mee en laat het marineren terwijl ik de rijst uit de oven klaar maak.
De rijst gaart in een kruidige bouillon met heel veel smaakmakers. Dat is even 5 minuten werk maar daarna hoef je er niet meer naar om te kijken. Makkelijker kan rijst uit de oven niet zijn.
Daarna komt alles samen en krijg je een smaakexplosie van geurige en malse kip, met zacht gegaarde rijst en smaakmakers waar groot en klein blij van worden. Oh ja, en minimale afwas. Ook fijn!
Voor 4 personen heb je nodig
Voor de kipmarinade
2 tl gedroogde oregano
1 tl uipoeder
3 teentjes knoflook, fijngehakt
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 el honing
½ tl zout
½ tl zwarte peper
1 – 1 ½ el olijfolie
4 kippendijen, zonder bot (bio)
Voor de rijst
1 ½ el neutrale olie
1 grote ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
200 gram zilvervliesrijst (geen snelkookrijst!)
500 ml kippenbouillon
1 ½ tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde dille
½ tl zout
versgemalen zwarte peper
200 gram tuinerwtjes, uit de vriezer
50 gram Kalamata olijven
1 el verse peterselie
1 el verse dille
½ citroen, in plakjes
optioneel: verkruimelde feta
Verder nodig: koekenpan die ovenbestendig is (of gebruik een ovenschaal) – oven voorverwarmen 175C
Gemarineerde Griekse kip
Voor de marinade op Griekse wijze meng je alle ingrediënten in een sluitbare ziplock-zak en masseer je de kip met de marinade, zodat die goed omhuld is. Leg in de koelkast weg, tot gebruik. Deze marinade kun je overigens ook prima een nacht in de koelkast laten liggen. Dus wil je de marinade alvast voorbereiden, dan kan dat prima.
Rijst uit de oven
Verhit in een grote (ovenbestendige) pan de olie en fruit de ui aan, zodat die wat kleur krijgt. Een minuut of drie op redelijk hoog vuur. Dan de knoflook erbij, die je een minuutje meebakt. Voeg dan de zilvervliesrijst en gedroogde kruiden toe en bak die rondom een minuutje mee. Dan gaat de bouillon erbij en breng je de rijst aan de kook. Tot slot de erwtjes en plakjes citroen erbij en de pan afdekken met een deksel (of gebruik aluminiumfolie). Zet dit een half uur in de voorverwarmde oven.
Gebruik je een ovenschaal voor dit laatste deel, verwarm die dan mee in de oven voordat je alles daarin overhevelt dat je in de pan hebt voorbereid.
Kip en rijst uit de oven
Vlak voor het half uur om is bak je de gemarineerde kip in een hete koekenpan met een klein beetje olie op hoog vuur twee minuten per kant aan. Haal de ovenschaal / pan uit de oven en leg die kip hierin, samen met de olijven.
Nu mag de kip en de rijst nog een 10 – 15 minuten (zonder deksel) garen in de oven. De precieze tijd hangt een beetje af van hoe dik je kippendijen zijn. Check na 10 minuten of die gaar zijn en zo niet, dan laat je ze nog een paar minuten staan.
Haal de kip en rijst uit de oven en breng verder op smaak met zout en peper en de verse kruiden. Als je dat lekker vindt verkruimel je nog wat feta over je kip en rijst. Extra frisse touch? Dan nog een beetje citroensap erover. Smullen geblazen.
Gepubliceerd op 22 november 2021
3 reacties
Kan dit ook met risottorijst?
Of welk alternatief denk je ipv zilvervliesrijst (vind ik niet zo lekker…)?
ik denk niet dat risottorijst genoeg vocht in die tijd op neemt om gaar te worden, dan zou ik een andere witte rijst kiezen (die geen snelkook is)
Kan prima met risotto! Net gegeten en was heerlijk!