Italiaans stoofvlees uit de oven



Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…

En ja, dat is nogal een statement. Maar echt. Dit Italiaans stoofvlees was zó fantastisch lekker. Normaliter gebruik je voor stoofvlees wijn of bier om je vlees in te stoven. Dit stoofvlees is alcoholvrij en stooft in de lekkerste Italiaanse tomaten met sap.

Ik heb het stoofvlees in de oven bereid, op een automatisch programma. Grote voordeel daarvan is dat ik precies hoor wanneer ik in het vlees moet roeren. Bovendien is de temperatuur de hele tijd precies overal gelijk. En heb je na 3 uur het lekkerste Italiaanse stoofvlees ooit. Het vlees viel uit elkaar, zó botermals was het.

Ik serveerde het Italiaanse stoofvlees de ene dag met verse pasta. Het tweede deel (je maakt echt genoeg voor twee keer) met een smeuïge aardappelpuree. Maar zelfs geserveerd met alleen dik gesneden brood is dit al een stoofgerecht dat je keer op keer wilt eten. Kom, de keuken in nu!

Italiaans stoofvlees voor 6-8 personen

  • 1,25 kg riblappen
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 3 el bloem
  • 3 el neutrale olijfolie
  • 45 g boter
  • 3 venkelknollen, in plakjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 400 ml runderfond
  • 2 blikken Datterini of San Marzano gepelde tomaten (Mutti)
  • zout en peper
  • 1 laurierblad
  • 250g Italiaanse olijven (ik gebruikte Taggiasche)
  • voor erbij: verse pasta of puree
  • verder nodig: grote gietijzeren pan die in de oven kan – oven voorverwarmen op 190C (of automatisch stoofprogramma)

Bereidingstijd: 15 minuten + 3 uur stoven

stoofvlees in gele pan BK

Italiaans stoofvlees uit de oven

Ieder stoofvleesgerecht, ook Italiaans stoofvlees, begint met het aanbraden van het vlees. Hiervoor snijd je je riblappen in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Doe die in een grote kom en bestrooi met de Italiaanse kruiden en bloem. Hussel alles goed met je handen, zodat het vlees goed bedekt is. In de tussentijd warm je de olijfolie op in je pan. Zorg dat die pan geschikt is voor de oven. Een gietijzeren pan is ideaal, omdat die ook nog eens de warmte goed geleidt.

Stoofvlees uit de oven

Braad nu je vlees kort en op hoog vuur aan. Doe dat in 3 keer, zodat het vlees ook de kans krijgt om aan te braden en niet te kort op elkaar ligt. Haal iedere keer het aangebraden vlees uit de pan, voor je de volgende aanbraadt. Als al je vlees is aangebraden smelt je de boter in de pan. Hierin bak je op medium hoog vuur  de venkel 2 minuten aan. Dan de knoflook erbij. Schep die een minuutje mee om.

Het vlees gaat nu terug in de pan, samen met de runderfond, blikken gepelde tomaten en laurier. Ik gebruik kleine gepelde tomaten in sap. Kun je die niet vinden gebruik dan liefst San Marzano gepelde tomaten. Alles even goed omscheppen, deksel op de pan en dit gaat in je voorverwarmde oven.

Automatisch stoofprogramma NEFF oven

Op mijn oven zit een automatisch stoofprogramma. Die geeft aan wanneer je het vlees even moet doorroeren. Til dan (voorzichtig én met ovenvaste handschoenen!) de deksel eraf en schep het vlees even om. Mocht op enig moment er nog te weinig vocht inzitten kun je dat toevoegen, maar niet teveel. Bij mij was het niet nodig, omdat de temperatuur perfect gelijk bleef.

Heb je geen automatisch stoofprogramma schep dan na 1,5 uur het vlees om. En dan na een uur nogmaals. Maar doe het ook niet meer dan dat, anders verstoor je het stoofproces teveel.

stoofvlees met olijven

Het allerlekkerste stoofvlees ooit

Na 2,5 uur stoven ben je er bijna. Maar om te zorgen dat het het allerlekkerste stoofvlees ooit wordt voeg je een half uur voor het einde nog olijven toe. Ik had nog een pot Taggiasche olijven met pit. Maar iedere soort Italiaanse olijven (liefst groen) is prima. Een kwartier voor het eind schep je alles nog één keer om.

Haal daarna (wederom super voorzichtig, want heet!) de pan uit de oven en zet op een houten plank om even te rusten. Kook in die tijd je pasta beetgaar (in het geval van verse pasta is dit echt minutenwerk). Proef je stoofvlees en kijk of je nog een klein beetje zout en peper moet toevoegen, maar meer zal niet nodig zijn. Serveer met de afgegoten pasta en geniet van het allerlekkerste stoofvlees ooit!

Susan Aretz x NEFF

Voor het tweede jaar op rij werk ik samen met NEFF en ben ik een van hun trotse brand ambassadeurs. Dit recept en artikel is onderdeel van deze samenwerking.

Gepubliceerd op 3 november 2020


4 reacties

  1. Angelique schreef:

    Staat nu in de oven, ben benieuwd. Het ruikt al heerlijk hier in huis.

  2. Sascha schreef:

    Alleen van de beschrijving ga ik al watertanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 november 2020
steak tartare
 
Steak Tartare met gepocheerd kwartelei

Steak tartare is een van mijn lievelingsgerechten. Hoog tijd dus het recept voor de allerlekkerste steak tartare met jullie te delen.
30 november 2020
mosterdsoep
 
Geroosterde bloemkool & mosterdsoep

Een goedgevulde maaltijdsoep met geroosterde bloemkool & mosterd. Dat is een kom bommetje vol vitaminen én smaak. Puur comfortfood.
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.