Italiaans stoofvlees uit de oven



Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…

En ja, dat is nogal een statement. Maar echt. Dit Italiaans stoofvlees was zó fantastisch lekker. Normaliter gebruik je voor stoofvlees wijn of bier om je vlees in te stoven. Dit stoofvlees is alcoholvrij en stooft in de lekkerste Italiaanse tomaten met sap.

Ik heb het stoofvlees in de oven bereid, op een automatisch programma. Grote voordeel daarvan is dat ik precies hoor wanneer ik in het vlees moet roeren. Bovendien is de temperatuur de hele tijd precies overal gelijk. En heb je na 3 uur het lekkerste Italiaanse stoofvlees ooit. Het vlees viel uit elkaar, zó botermals was het.

Ik serveerde het Italiaanse stoofvlees de ene dag met verse pasta. Het tweede deel (je maakt echt genoeg voor twee keer) met een smeuïge aardappelpuree. Maar zelfs geserveerd met alleen dik gesneden brood is dit al een stoofgerecht dat je keer op keer wilt eten. Kom, de keuken in nu!

Italiaans stoofvlees voor 6-8 personen

  • 1,25 kg riblappen
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 3 el bloem
  • 3 el neutrale olijfolie
  • 45 g boter
  • 3 venkelknollen, in plakjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 400 ml runderfond
  • 2 blikken Datterini of San Marzano gepelde tomaten (Mutti)
  • zout en peper
  • 1 laurierblad
  • 250g Italiaanse olijven (ik gebruikte Taggiasche)
  • voor erbij: verse pasta of puree
  • verder nodig: grote gietijzeren pan die in de oven kan – oven voorverwarmen op 190C (of automatisch stoofprogramma)

Bereidingstijd: 15 minuten + 3 uur stoven

stoofvlees in gele pan BK

Italiaans stoofvlees uit de oven

Ieder stoofvleesgerecht, ook Italiaans stoofvlees, begint met het aanbraden van het vlees. Hiervoor snijd je je riblappen in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Doe die in een grote kom en bestrooi met de Italiaanse kruiden en bloem. Hussel alles goed met je handen, zodat het vlees goed bedekt is. In de tussentijd warm je de olijfolie op in je pan. Zorg dat die pan geschikt is voor de oven. Een gietijzeren pan is ideaal, omdat die ook nog eens de warmte goed geleidt.

Stoofvlees uit de oven

Braad nu je vlees kort en op hoog vuur aan. Doe dat in 3 keer, zodat het vlees ook de kans krijgt om aan te braden en niet te kort op elkaar ligt. Haal iedere keer het aangebraden vlees uit de pan, voor je de volgende aanbraadt. Als al je vlees is aangebraden smelt je de boter in de pan. Hierin bak je op medium hoog vuur  de venkel 2 minuten aan. Dan de knoflook erbij. Schep die een minuutje mee om.

Het vlees gaat nu terug in de pan, samen met de runderfond, blikken gepelde tomaten en laurier. Ik gebruik kleine gepelde tomaten in sap. Kun je die niet vinden gebruik dan liefst San Marzano gepelde tomaten. Alles even goed omscheppen, deksel op de pan en dit gaat in je voorverwarmde oven.

Automatisch stoofprogramma NEFF oven

Op mijn oven zit een automatisch stoofprogramma. Die geeft aan wanneer je het vlees even moet doorroeren. Til dan (voorzichtig én met ovenvaste handschoenen!) de deksel eraf en schep het vlees even om. Mocht op enig moment er nog te weinig vocht inzitten kun je dat toevoegen, maar niet teveel. Bij mij was het niet nodig, omdat de temperatuur perfect gelijk bleef.

Heb je geen automatisch stoofprogramma schep dan na 1,5 uur het vlees om. En dan na een uur nogmaals. Maar doe het ook niet meer dan dat, anders verstoor je het stoofproces teveel.

stoofvlees met olijven

Het allerlekkerste stoofvlees ooit

Na 2,5 uur stoven ben je er bijna. Maar om te zorgen dat het het allerlekkerste stoofvlees ooit wordt voeg je een half uur voor het einde nog olijven toe. Ik had nog een pot Taggiasche olijven met pit. Maar iedere soort Italiaanse olijven (liefst groen) is prima. Een kwartier voor het eind schep je alles nog één keer om.

Haal daarna (wederom super voorzichtig, want heet!) de pan uit de oven en zet op een houten plank om even te rusten. Kook in die tijd je pasta beetgaar (in het geval van verse pasta is dit echt minutenwerk). Proef je stoofvlees en kijk of je nog een klein beetje zout en peper moet toevoegen, maar meer zal niet nodig zijn. Serveer met de afgegoten pasta en geniet van het allerlekkerste stoofvlees ooit!

Susan Aretz x NEFF

Voor het tweede jaar op rij werk ik samen met NEFF en ben ik een van hun trotse brand ambassadeurs. Dit recept en artikel is onderdeel van deze samenwerking.

Gepubliceerd op 29 december 2022


27 reacties

  1. Manita Franssen schreef:

    Ik had het ook gemaakt op 190 gr in de oven. Was veel te hoog, stond bij mij te koken. Toch was het lekker maar het kan denk ik beter. Ik ga volgende keer proberen op 150 graden of adviseer je een andere temperatuur?
    Alvast bedankt voor je reactie.

  2. Anneke schreef:

    Geweldig recept. Vandaag doe ik het voor het eerst in de oven. Meestal gewoon op een laag pitje. Ik had helaas de olijven er al door gedaan. Nou ja, we zullen zien hoe het is geworden.

  3. B schreef:

    Is het ook mogelijk om dit recept te bereiden met de slowcooker? Hoelang en op welke stand zou je het dan aaraden om dit klaar te maken?

  4. Hélène schreef:

    Het is een uitzonderlijk apart en heerlijk recept. Al 5x gemaakt.
    Ook met rijst een aanrader.

  5. Josef Oversberg schreef:

    Wat een aanrader, inderdaad heel smaakvol,
    Inmiddels 2 keer gemaakt.
    zelfs de kleinkinderen smulden ervan, inclusief de
    Olijven

  6. Lennie schreef:

    Het is een toprecept.
    Al vele mensen hebben er bij ons in de familie van kunnen mee smullen.
    Beste vlees van goede slager hoort er voor mij wel bij. En 5 uur in de oven.

  7. Anita Klijn-Olsman schreef:

    Vandaag voor de tweede keer italiaans stoofvlees gemaakt….
    De pan staat in de oven en ’t ruikt hier inmiddels heerlijk…..
    Dit is wel n blijver!

    (p.s. heb jij vroeger in Hardenberg gewoond?)

  8. Charles Valentijn schreef:

    Hallo Suzan, ik zou graag willen of de venkel schijven(wat is de dikte van de plakken) in zijn geheel of in stukken de pan in moeten. Alvast bedankt, Charles Valentijn.

  9. Lydia schreef:

    Wat was dit lekker! Mooie riblappen van de slager, 4 uurtjes op 140 graden, pasta erbij, heerlijk was het! Een blijvertje.

  10. Agnes van Gemert schreef:

    Super recept. Ga ik vaker maken.
    Dank!

  11. Greet schreef:

    Is 190 graden niet erg hoog? Ik weet dat ik wel eens stoofvlees maakte in de oven en die ging dan op 140 graden.

    • Susan Aretz schreef:

      in dit recept is dit de temperatuur die ik heb aangehouden Maar je mag het rustig lager zetten als je wilt. Houd er dan rekening mee dat de aangegeven tijdens anders zullen zijn.

  12. Angelique schreef:

    Staat nu in de oven, ben benieuwd. Het ruikt al heerlijk hier in huis.

  13. Sascha schreef:

    Alleen van de beschrijving ga ik al watertanden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.