Ovenschotel met gehakt en banaan



Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!

Want de eerste keer dat mijn vent me vertelde dat dit zijn favoriete studentenhap was heb ik mijn kin van de grond moeten rapen. Daarna heb ik het gerecht jaren doodgezwegen en in alle toonaarden geweigerd het te maken.

Tot ik bedacht dat ik het natuurlijk ook zou kunnen omtoveren tot een lékker gerecht. En aan tafel klonk een instemmend gemompel en waren de borden schoon gegeten. Missie geslaagd!

Voor vier personen

Kilo prei, in ringen gesneden en goed gewassen
Scheutje olijfolie
300g gehakt
250g champignons, in kwarten
2tl kerriepoeder
1tl gemberpoeder
3 bananen
Aardappelpuree, zie ook ons basisrecept
Zakje geraspte kaas (150 gram)
Ovenschotel en oven voorverwarmen op 175C

ovenschotel wat eten we vandaag

Ovenschotel met gehakt en banaan

Bak voor de ovenschotel met gehakt en banaan als eerste, in een grote pan, de gewassen en uitgelekte prei in een scheutje olijfolie. De prei moet gaar zijn, maar wel nog wat bite hebben. Hiervoor moet je ongeveer op tien minuten tijd rekenen. Kook in de tussentijd ook je aardappels in tien minuten gaar voor je aardappelpuree. Maak deze vooral zoals je zelf gewend bent puree te maken. Het gehakt bak je, zonder olie, in een hete pan rul en bruin. Bestrooi met de kruiden en bak die ook nog een paar minuten mee. Dan de champignons erbij en nog vijf minuten bakken.

Zoet en hartige ovenschotel

Vet nu een ovenschaal licht in en doe de gebakken prei op de bodem. Daarover heen gaat het gehakt. Dek dat nu af met plakjes banaan, die je daarna weer afdekt met de aardappelpuree. Tot slot de geraspte kaas over de puree en het geheel kan de oven in. Je wilt een lekker goudbruine bovenkant, dus reken een half uurtje oventijd. Heb je dat geduld niet, zoals ik, dan kun je ook de gril van je oven de laatste tien minuten aanzetten om dat effect te bespoedigen.

Efficiënt koken

Dit is een ovenschotel die je ook héél goed de avond van te voren klaar kunt maken. Laat dan alles goed afkoelen voor je het, afgedekt, in de koelkast bewaard. Je kunt de stap in de oven nu overslaan. Het enige wat je de dag van eten nog hoeft te doen is de schaal in de oven te zetten en goed door te warmen. Je zult dan ook op een half uurtje moeten rekenen, in een voorverwarmde oven van dit keer 200C

Gepubliceerd op 5 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker