Ovenschotel met gehakt en banaan



Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!

Want de eerste keer dat mijn vent me vertelde dat dit zijn favoriete studentenhap was heb ik mijn kin van de grond moeten rapen. Daarna heb ik het gerecht jaren doodgezwegen en in alle toonaarden geweigerd het te maken.

Tot ik bedacht dat ik het natuurlijk ook zou kunnen omtoveren tot een lékker gerecht. En aan tafel klonk een instemmend gemompel en waren de borden schoon gegeten. Missie geslaagd!

Voor vier personen

Kilo prei, in ringen gesneden en goed gewassen
Scheutje olijfolie
300g gehakt
250g champignons, in kwarten
2tl kerriepoeder
1tl gemberpoeder
3 bananen
Aardappelpuree, zie ook ons basisrecept
Zakje geraspte kaas (150 gram)
Ovenschotel en oven voorverwarmen op 175C

ovenschotel wat eten we vandaag

Ovenschotel met gehakt en banaan

Bak voor de ovenschotel met gehakt en banaan als eerste, in een grote pan, de gewassen en uitgelekte prei in een scheutje olijfolie. De prei moet gaar zijn, maar wel nog wat bite hebben. Hiervoor moet je ongeveer op tien minuten tijd rekenen. Kook in de tussentijd ook je aardappels in tien minuten gaar voor je aardappelpuree. Maak deze vooral zoals je zelf gewend bent puree te maken. Het gehakt bak je, zonder olie, in een hete pan rul en bruin. Bestrooi met de kruiden en bak die ook nog een paar minuten mee. Dan de champignons erbij en nog vijf minuten bakken.

Zoet en hartige ovenschotel

Vet nu een ovenschaal licht in en doe de gebakken prei op de bodem. Daarover heen gaat het gehakt. Dek dat nu af met plakjes banaan, die je daarna weer afdekt met de aardappelpuree. Tot slot de geraspte kaas over de puree en het geheel kan de oven in. Je wilt een lekker goudbruine bovenkant, dus reken een half uurtje oventijd. Heb je dat geduld niet, zoals ik, dan kun je ook de gril van je oven de laatste tien minuten aanzetten om dat effect te bespoedigen.

Efficiënt koken

Dit is een ovenschotel die je ook héél goed de avond van te voren klaar kunt maken. Laat dan alles goed afkoelen voor je het, afgedekt, in de koelkast bewaard. Je kunt de stap in de oven nu overslaan. Het enige wat je de dag van eten nog hoeft te doen is de schaal in de oven te zetten en goed door te warmen. Je zult dan ook op een half uurtje moeten rekenen, in een voorverwarmde oven van dit keer 200C

Gepubliceerd op 5 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.