Ovenschotel met gehakt en banaan



Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!

Want de eerste keer dat mijn vent me vertelde dat dit zijn favoriete studentenhap was heb ik mijn kin van de grond moeten rapen. Daarna heb ik het gerecht jaren doodgezwegen en in alle toonaarden geweigerd het te maken.

Tot ik bedacht dat ik het natuurlijk ook zou kunnen omtoveren tot een lékker gerecht. En aan tafel klonk een instemmend gemompel en waren de borden schoon gegeten. Missie geslaagd!

Voor vier personen

Kilo prei, in ringen gesneden en goed gewassen
Scheutje olijfolie
300g gehakt
250g champignons, in kwarten
2tl kerriepoeder
1tl gemberpoeder
3 bananen
Aardappelpuree, zie ook ons basisrecept
Zakje geraspte kaas (150 gram)
Ovenschotel en oven voorverwarmen op 175C

ovenschotel wat eten we vandaag

Ovenschotel met gehakt en banaan

Bak voor de ovenschotel met gehakt en banaan als eerste, in een grote pan, de gewassen en uitgelekte prei in een scheutje olijfolie. De prei moet gaar zijn, maar wel nog wat bite hebben. Hiervoor moet je ongeveer op tien minuten tijd rekenen. Kook in de tussentijd ook je aardappels in tien minuten gaar voor je aardappelpuree. Maak deze vooral zoals je zelf gewend bent puree te maken. Het gehakt bak je, zonder olie, in een hete pan rul en bruin. Bestrooi met de kruiden en bak die ook nog een paar minuten mee. Dan de champignons erbij en nog vijf minuten bakken.

Zoet en hartige ovenschotel

Vet nu een ovenschaal licht in en doe de gebakken prei op de bodem. Daarover heen gaat het gehakt. Dek dat nu af met plakjes banaan, die je daarna weer afdekt met de aardappelpuree. Tot slot de geraspte kaas over de puree en het geheel kan de oven in. Je wilt een lekker goudbruine bovenkant, dus reken een half uurtje oventijd. Heb je dat geduld niet, zoals ik, dan kun je ook de gril van je oven de laatste tien minuten aanzetten om dat effect te bespoedigen.

Efficiënt koken

Dit is een ovenschotel die je ook héél goed de avond van te voren klaar kunt maken. Laat dan alles goed afkoelen voor je het, afgedekt, in de koelkast bewaard. Je kunt de stap in de oven nu overslaan. Het enige wat je de dag van eten nog hoeft te doen is de schaal in de oven te zetten en goed door te warmen. Je zult dan ook op een half uurtje moeten rekenen, in een voorverwarmde oven van dit keer 200C

Gepubliceerd op 5 mei 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.