Kinderkookrecept: de lekkerste aardappelpuree



 

Aardappelpuree, voor vier personen

1 kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
Aardappelknijper (gouden keukengadget!)
Roomboter of lekkere olijfolie
Melk
Zeezout
Nootmuskaat en versgemalen zwarte peper

Basisrecept voor aardappelpuree

De aardappels kook je in ruim, gezouten water in 15-20 minuten gaar. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van je aardappel, maar liever te gaar dan nog wat te hard. Giet ze af. Heel belangrijk, laat ze nu even uitstomen. Daarmee verdwijnt alle vocht er écht uit en dat is uiteindelijk lekkerder voor je puree.

puree_wat heb je nodig_.jpg

Aardappelknijper

Je kunt een aardappelstamper gebruiken om nu je puree te maken, maar als je één ding in je keuken wilt dan is dat een aardappelknijper (o.a. te koop bij Dille & Kamille) Stop daar de stukken aardappel in en knijp ze er doorheen, in een schone pan of kom. Luchtiger wordt je puree niet, dan het zo te maken. En ja, stampen kan natuurlijk ook, dan doe ik dat meestal met alvast een beetje melk in de nog warme pan.

puree_opsmaakmaken_.jpg

Smaakmakers voor aardappelpuree

Voeg nu naar smaak en wens melk toe. Dit is echt afhankelijk van hoe dik/dun je je puree wilt en waar je ‘daarna voor gebruikt. Tot slot een lekkere klont boter of héle lekkere olijfolie. Natuurlijk breng je je puree nog op smaak met lekker grof zeezout (ik kan niet zonder Maldon zout), wat versgemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat.

Dat is alles. Klassieke aardappelpuree. Vanaf nu nooít meer uit de vriezer of uit een pakje. Beloofd?! 😉

Gepubliceerd op 16 maart 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.