Kinderkookrecept: de lekkerste aardappelpuree
Aardappelpuree, voor vier personen
1 kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
Aardappelknijper (gouden keukengadget!)
Roomboter of lekkere olijfolie
Melk
Zeezout
Nootmuskaat en versgemalen zwarte peper
Basisrecept voor aardappelpuree
De aardappels kook je in ruim, gezouten water in 15-20 minuten gaar. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van je aardappel, maar liever te gaar dan nog wat te hard. Giet ze af. Heel belangrijk, laat ze nu even uitstomen. Daarmee verdwijnt alle vocht er écht uit en dat is uiteindelijk lekkerder voor je puree.
Aardappelknijper
Je kunt een aardappelstamper gebruiken om nu je puree te maken, maar als je één ding in je keuken wilt dan is dat een aardappelknijper (o.a. te koop bij Dille & Kamille) Stop daar de stukken aardappel in en knijp ze er doorheen, in een schone pan of kom. Luchtiger wordt je puree niet, dan het zo te maken. En ja, stampen kan natuurlijk ook, dan doe ik dat meestal met alvast een beetje melk in de nog warme pan.
Smaakmakers voor aardappelpuree
Voeg nu naar smaak en wens melk toe. Dit is echt afhankelijk van hoe dik/dun je je puree wilt en waar je ‘daarna voor gebruikt. Tot slot een lekkere klont boter of héle lekkere olijfolie. Natuurlijk breng je je puree nog op smaak met lekker grof zeezout (ik kan niet zonder Maldon zout), wat versgemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat.
Dat is alles. Klassieke aardappelpuree. Vanaf nu nooít meer uit de vriezer of uit een pakje. Beloofd?! 😉
Gepubliceerd op 16 maart 2020