Vers versus diepvries
Altijd vers
Daar waar ik in negen van de tien gevallen met de seizoenen meekook heb je soms ingrediënten nodig die op dat moment niet vers te verkrijgen zijn (anders dan verre import of niet te betalen). Hoe ideaal om dan in je vriezer te kunnen duiken en daar wel in januari die mangostukjes te vinden. Of in de herfst die tuinerwtjes waar je zin in hebt.
Betaalbare kwaliteit
Om de kwaliteit hoef je het ook niet te laten. Om het geld ook niet. Want in de meeste gevallen wordt diepvriesgroente en –fruit op het hoogtepunt van rijpheid/smaak, snel, ingevroren. En blijven vitaminen en alle andere goede eigenschappen daardoor dus ook bewaard. Mangostukjes uit de vriezer zijn dus altijd lekker zoet, iets wat bij een verse mango nog wel eens kan tegenvallen. Daarnaast is diepvriesgroente en –fruit goed betaalbaar. Ook voor de kleinere portemonnee.
Efficient
Daarnaast is diepvriesgroente en –fruit ook nog eens super efficiënt! Geen tijd/zin om naar de markt/supermarkt te gaan of is je voorraad vers fruit/groente op, dan ligt in de vriezer altijd nog een zak broccoli of boontjes. En heb je dus altijd iets in huis om (vers) op tafel te zetten. Geen enkel excuus meer om niet te koken!
Mijn diepvriesfavorieten
Gelukkig beschikken wij over een grote vriezer, want deze 5 favorieten heb ik altijd in huis
- Bloemkoolroosjes – kort blancheren en met een yoghurtdip gezond en verantwoord snacken voor groot én klein
- Broccoliroosjes – kort gekookt een handige vulling voor een fritatta of groentepannenkoekjes
- Tuinerwtjes – met een drupje olie, wat citroensap, verse munt en feta een snelle salade
- Sperzieboontjes – een ideale basis voor deze Oosterse boontjes
- Diepvriesfruit, zoals mango, blauwe bessen en granaatappel. Voor smoothies, muffins en salades.
Vers invriezen
En natuurlijk kun je ook altijd vers invriezen. Mijn top 10 tips voor invriezen lees je hier. Meer tips hoe je met een beperkt budget toch lekker kunt koken? Kijk dan ook eens hier
Gepubliceerd op 11 januari 2015