Top 10 tips om slim in te vriezen
Top 10 invriestips
- Zuivel wordt van invriezen niet lekkerder. Dus room of yoghurt in een recept, laat dat dan weg als je dit (deels) wilt invriezen. Voeg het pas toe als je het ontdooid hebt en opwarmt.
- Kaas daarentegen kun je prima invriezen. Rasp restjes kas en vries in. Ik heb zelfs hele stukken Parmezaan in de vriezer. Idem voor mozzarella.
- Kook je vooruit en wil je dat (deels) invriezen, laat het dan goed afkoelen vóór je het invriest. Het is beter voor je eten én je vriezer, die anders veel harder moet werken om het eten te bevriezen.
- Verpak eten dat je wilt invriezen goed. Liefst in speciale invriesdoosjes (Action heeft ze vanaf een euro!) of anders in diepvrieszakjes. De vorst kan je eten anders aantasten en daar wordt het niet lekkerder van.
- Label je eten! Anders eet je ’s avonds iets héél anders dan je bedacht had. (gebeurt mij nog steeds overigens, dus deze tip noteer ik zelf ook nog een keer…)
- Dateer je eten! De kwaliteit van ingevroren eten loopt na verloop van tijd terug. Laat spullen maximaal 3 maanden in de vriezer liggen. Dus op een etiketje de datum van invriezen zetten.
- Ontdooi rustig. Geen shocktherapie in de magnetron. Daar wordt je eten écht niet lekkerder van. Maar haal het er ’s avonds alvast uit, leg in de koelkast en laat het daar rustig ontdooien.
- Ontdooi je vriezer regelmatig. Door het opendoen van de deur daalt de temperatuur en krijg je ijsvorming. Idealiter ontdooi je twee keer per jaar je vriezer, zodat ‘ie optimaal blijft vriezen.
- Er is een verschil tussen een vrieslade in je koelkast en een echte vriezer, die veel kouder kan worden. Dit heeft ook invloed op hoe lang je je eten kunt bewaren. Waarbij eten in de vrieslade vanzelfsprekend korter bewaard kan worden.
- Aanbieding bij de slager, visboer, supermarkt en ruimte in je vriezer? Sla wat extra in. Zo kun je niet alleen efficiënt, maar ook heel budgetvriendelijk koken!
Gepubliceerd op 16 januari 2015
Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
1 reactie
Het verkeerde gerecht uit de vrieskist halen gebeurt mij ook wel eens. Labelen is i.d.d. een goede tip. Als je kaas rauw wilt gebruiken, moet je het wel goed laten chambreren. Anders heeft het totaal geen smaak.