Top 10 tips om slim in te vriezen



Top 10  invriestips

  1. Zuivel wordt van invriezen niet lekkerder. Dus room of yoghurt in een recept, laat dat dan weg als je dit (deels) wilt invriezen. Voeg het pas toe als je het ontdooid hebt en opwarmt.
     
  2. Kaas daarentegen kun je prima invriezen. Rasp restjes kas en vries in. Ik heb zelfs hele stukken Parmezaan in de vriezer. Idem voor mozzarella.
     
  3. Kook je vooruit en wil je dat (deels) invriezen, laat het dan goed afkoelen vóór je het invriest. Het is beter voor je eten én je vriezer, die anders veel harder moet werken om het eten te bevriezen.
     
  4. Verpak eten dat je wilt invriezen goed. Liefst in speciale invriesdoosjes (Action heeft ze vanaf een euro!) of anders in diepvrieszakjes. De vorst kan je eten anders aantasten en daar wordt het niet lekkerder van.
     
  5. Label je eten! Anders eet je ‘s avonds iets héél anders dan je bedacht had. (gebeurt mij nog steeds overigens, dus deze tip noteer ik zelf ook nog een keer…)
     
  6. Dateer je eten! De kwaliteit van ingevroren eten loopt na verloop van tijd terug. Laat spullen maximaal 3 maanden in de vriezer liggen. Dus op een etiketje de datum van invriezen zetten.
     
  7. Ontdooi rustig. Geen shocktherapie in de magnetron. Daar wordt je eten écht niet lekkerder van. Maar haal het er ‘s avonds alvast uit, leg in de koelkast en laat het daar rustig ontdooien.
     
  8. Ontdooi je vriezer regelmatig. Door het opendoen van de deur daalt de temperatuur en krijg je ijsvorming. Idealiter ontdooi je twee keer per jaar je vriezer, zodat ‘ie optimaal blijft vriezen.
     
  9. Er is een verschil tussen een vrieslade in je koelkast en een echte vriezer, die veel kouder kan worden. Dit heeft ook invloed op hoe lang je je eten kunt bewaren. Waarbij eten in de vrieslade vanzelfsprekend korter bewaard kan worden.
     
  10. Aanbieding bij de slager, visboer, supermarkt en ruimte in je vriezer? Sla wat extra in. Zo kun je niet alleen efficiënt, maar ook heel budgetvriendelijk koken!

Gepubliceerd op 16 januari 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.