Quinoa salade met granaatappel en halloumi

Dat je je kinderen gezonde voeding aanbiedt en hen helpt bij hun smaakontwikkeling vindt Smulpaapje belangrijk. Naast gezond is er dan ook nog de categorie superfoods…
Quinoa (spreek uit als kienwaa) valt daar ook onder. Het mag dan wel superfood heten, wij vinden het vooral gewoon erg lekker. Zeker in deze uitgebreide maaltijdsalade. En dat het gezond is is dan natuurlijk mooi meegenomen.
Voor vier personen
700ml groentebouillon
200g Quinoa
1 granaatappel
1el lekkere olijfolie
1 pakje Halloumikaas (bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt)
verse basilicum & platte peterselie
½ citroen, sap
handvol cherry tomaatjes, in kwarten
½ avocado, in stukjes
Quinoa als basis
Maak de bouillon en breng die in een ruime pan aan de kook met de quinoa. Zet het vuur wat lager en kook in 10-15 minuten gaar.
In de tussentijd snijd je de halloumi in plakken en gril je die om en om in een grilpan. Heb je geen grilpan, bak ze dan in een klein beetje olie in een koekenpan, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen.
Hoe maak je een granaatappel schoon?
De granaatappel moet je ontdoen van zijn pitjes en sap. Dat wil nog wel eens een slachtveld worden, dus doe een schort om en zorg dat je mouwen letterlijk zijn opgestroopt. Snijd de granaatappel door de helft en met de achterkant van een koffielepeltje (liefst met een platte steel) wurm je nu uit alle hoeken en gaten de pitjes los. Vang ze op in een bakje en tot slot knijp je het sap en de laatste pitjes uit de granaatappel. Het is het waard, deze pitjes zitten echt vól goede voedingstoffen zoals anti-oxidanten.
Smaakmakers
De quinoa giet je af in een zeef en laat je in een kom goed uitwasemen. Olijfolie en citroensap meng je er door heen terwijl het nog wat warm is, dan wordt het nog beter opgenomen. Dan mogen de rest van de ingrediënten erbij. Kruiden is naar smaak, maar liever iets te veel dan te weinig. Granaatappelpitjes, ook zoveel je wilt. Ik deed er drie volle eetlepels door. Maar meer of minder mag altijd.
Maaltijd- of BBQ salade?
Garneer met de gegrilde halloumi kaas. Heb je die niet kunnen vinden, je kunt ook feta gebruiken. Daar wordt de salade dan wel iets zouter van, dus ben dan terughoudend met het extra zouten van je salade. Nog wat versgemalen peper en je bent klaar.
Ideaal ook om de avond ervoor alvast voor te bereiden. En wat dacht je ervan om deze salade van de zomer een keer bij de BBQ te serveren, in plaats van de reguliere ijsberg- of aardappelsalade. Maak er een volwaardige maaltijd van door deze gegrilde zalm er bij te serveren, dat kan warm èn koud. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 27 maart 2014