Maaike’s Oosterse boontjes
Het moment dat vriendin Maaike me vertelde wat er allemaal in het favoriete gerecht van haar gezin gaat wilde ik het maken. En het resultaat was nog lekkerder dan ik dacht! Dit is zo’n gerecht dat ideaal is als je weinig tijd hebt, maar wel lekker wilt eten! En hoewel het hete boontjes heet, is er niks extreem pittig aan dit gerecht.
Super fijn is ook dat er héél veel groente in gaat. Nog fijner is dat dit het meest kindvriendelijke groentegerecht is dat je kunt bedenken. Je serveert er lekker wat zilvervliesrijst bij, zodat ook de vezels meteen aangevuld worden. Bovendien ook nog een stuk lekkerder dan witte rijst. Probeer maar eens.
Voor vier ruime porties
1kg sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
200g champignons, in kwarten gesneden
1 puntpaprika, in blokjes
350g gehakt
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Scheutje zonnebloemolie
2el Ketjap Manis (ik gebruikte ABC Ketjap)
1el Sweet Chili saus
Zilvervliesrijst
Om te serveren: gebakken uitjes
Snelle maaltijd met sperziebonen
Kook de boontjes in ruim, gezouten water, in 8 minuten beetgaar en giet af. Verhit terwijl die staan te koken een hapjespan met een scheutje zonnebloemolie en zet water op om de rijst te koken. Bak in de olie de ui en knoflook samen langzaam aan, een minuut of vijf, zonder ze te kleuren. Daarna de champignons en de paprika erbij en vijf minuutjes meebakken. Nu mag het vuur omhoog en bak je het gehakt aan, tot het lekker bruin en rul is.
Oosterse boontjes
Doe de gekookte en uitgelekte boontjes er nu bij en breng alles op smaak met ketjap en chili saus. Hou je van wat meer pit dan kun je er eventueel ook nog wat sambal aan toevoegen. Maar met (kleine) kinderen is het zonder de sambal zo precies goed! Serveer met gekookte rijst en garneer je gerecht met wat gebakken uitjes.
Gepubliceerd op 24 september 2014