Groentepannenkoekjes

Het allereerste recept dat ooit op Smulpaapje verscheen! En nog steeds een recept waarmee kinderen ongemerkt een hele lading verse groente binnenkrijgen. Maar het is ook gewoon lekker, ook voor volwassenen. Dus niet alleen een lekker en gezond gerecht, maar ook handig om vooruit te bakken en in de vriezer te bewaren voor als je eens wat minder tijd hebt om (vers) te koken.
Ingrediënten voor 8 pannenkoeken
Groente naar keuze zoals wortel, courgette, pompoen etc
Voor het pannenkoekenbeslag:
450g bloem
2 eieren
400-500 ml melk
snuf zout
Zo maak je het
Rooster de groente op een bakplaat ongeveer 45 minuten in een op 200C voorverwarmde oven, tot ze lekker zacht zijn, maar niet te zompig (mooi woord, zompig!) Direct van af de bakplaat in de food processer ermee om ze iets fijner te malen (kan ook met staafmixer). Niet helemaal aan gort pureren, je wil een beetje ‘bite’ houden. Als je wil kun je er een drupje olijfolie aan toevoegen. De helft van het mengsel laat je afkoelen. Het andere gedeelte kun je invriezen en later serveren met bijvoorbeeld wat pasta of couscous.
Pannenkoeken lust iedereen
De afgekoelde helft mix je door wat pannenkoekbeslag dat je maakt terwijl de groente in de oven staat. Doe er de groentepuree door en als je wat extra smaak wilt nog wat verse basilicum en geraspte (Parmezaanse) kaas. Of varieer eens met wat fijn gesneden bieslook of peterselie en een pittigere kaas.
Het enige dat je nu hoeft te doen is de pannenkoekjes te bakken. Gewoon, zoals je dat met normale pannenkoeken ook doet. Drupje olie in een hete pan en een flinke schep van het beslag. Maak ze zo dun of zo dik als je zelf wilt. Draai ze om als de randjes er droog uit zien en bak ze lekker bruin. De pannenkoekjes die niet op gaan laat je afkoelen en vries je in voor later. Leg tussen ieder pannenkoekje een klein velletje bakpapier. Ook lekker voor in de lunchtrommel!
Vol met groente
Dit gerecht is de perfecte manier om je kinderen hun dagelijkse portie groente op een andere manier te laten eten, maar ook heerlijk voor een volwassen lunch. Afhankelijk van wat er nog in je koelkast ligt gebruik je die groente die je hebt of lekker vindt. Maar je kunt er ook prima (ontdooide en uitgelekte) diepvriesgroente voor gebruiken. Probeer het maar!
Gepubliceerd op 24 april 2013