Pride, tieners en Kidsweek



Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.

Want hoewel het één maand per jaar Pride maand is, is het de rest van het jaar net zo hard nodig om het er over te hebben. In ons gezin deden we dat afgelopen jaar bijna wekelijks. Met reden ook, want zoals jullie in het artikel over Pride van vorig jaar konden lezen hebben we een Regenboogkind. Een tiener die onderdeel is van de Regenbooggemeenschap, in al haar facetten.

Regenboogcommunity

Met de overgang naar de middelbare school kwam er ook meer ruimte om daar mee bezig te zijn. Een school die nadrukkelijk een Regenboogcommunity kent, omarmt én beschermt. Het biedt onze tiener alles wat het op de basisschool miste. Herkenning, jezelf kunnen zijn, het is als tiener al zo belangrijk en nóg belangrijker als je “afwijkt” van de norm.

Dat herkennen en jezelf kunnen zijn was dus nadrukkelijk een onderwerp afgelopen jaar. Zoeken naar identiteit, zoeken naar bij wie je hoort, wie je bent of wilt zijn. Voor onze tiener werd dat dit jaar nog duidelijker en kreeg het eindelijk een naam, een label zo je wilt. En waar ‘label’ veelal negatief wordt geïnterpreteerd betekent het voor ons kind vooral herkenning. Ons kind is namelijk non-binair.

Pride, tieners en Kidsweek

Wat is non-binair

Non-binair betekent voor ons kind genderneutraal in het leven staan. Je niet identificeren als jongen of meisje. Het betekent niet dat je iemand anders wilt zijn /worden of in het verkeerde lijf zit, zoals bij transgender het geval is. Het is puur een uiting van identiteit. Wij hebben dus een kind, geen dochter. Ons kind kiest voor de voornaamwoorden die / diens in plaats van voor zij / haar. Voor veel mensen ogenschijnlijk kleine dingen of misschien denk je wel “huh? waarom zou je?”, voor ons kind betekent het alles.

Wij als ouders zagen ons kind afgelopen jaar opbloeien. Steviger in diens schoenen staan. Staan voor wie die is. En dat ook kunnen uitleggen. Zo bijzonder om dat te mogen ondersteunen en supporten. Want feitelijk is dat alles wat je als ouders hoeft te doen. Er zijn voor je kind, met elkaar praten, kennis vergaren als je die mist en open naar elkaar zijn. Want snappen wij alles? Zeker niet. Maar samen leren we.

Genderneutrale naam

Dat hebben we ook gedaan toen ons kind besloot om diens naam te veranderen in een genderneutrale naam. Waar dat in de lhbtiq+ gemeenschap dan vaak je ‘dead name’ wordt genoemd, kozen wij ervoor om dat je geboortenaam te noemen. Tenslotte hebben we die naam 13 jaar geleden met zorg uitgezocht. Alleen hij past nu niet meer bij wie ons kind is.

En daar hebben we begrip voor. De nieuwe naam werd in kleine kring getest, net als de nieuwe voornaamwoorden. Gaat dat zonder slag of stoot? Absoluut niet. We hebben ons zó vaak vergist. De voornaamwoorden bleken daar overigens lastiger in dan de nieuwe naam. Die past ons kind namelijk op de een of andere manier gewoon.

Ook onze middelbare school bleek weer cruciaal in de acceptatie. In overleg met de coach werd een coming out voorbereid, die aan het begin van 2023 zou plaatsvinden. Nachten lag ons kind er wakker van. Toch zenuwachtig hoe de reacties zouden zijn. En wat als ik later toch terug wil naar mijn oude naam? Allemaal legitieme vragen om jezelf te stellen. We hebben het er uitvoerig over gehad. Terug kan altijd nog (wettelijk is de naam namelijk nog niet aangepast), maar als dit nu goed voelt is dit een keuze om voor te staan.

De reacties bleken ongekend positief. De naam werd omarmd. Door vrienden, familie én door school. De opluchting bij ons kind voelbaar en wij alleen maar rete-trots op dit kind, die dat op diens 12e zo maar allemaal op een rijtje kreeg én daarvoor uitkwam.

Pride kidsweek non binair

Interview Kidsweek over Pride

Het artikel van vorig jaar over Pride blijkt dus achteraf mede katalysator te zijn geweest voor al deze veranderingen. Dat  artikel werd ook gevonden door Kidsweek, die vroegen of ze ons kind mochten interviewen over Pride. Daar hebben we best even over na moeten denken. Want we hebben ons kind eigenlijk altijd bewust uit de publiciteit gehouden en dit betekent dat die er met naam én persoonlijk verhaal pontificaal inkomt.

Toch waren we het er alle drie snel over eens dat, mede door de reacties die we op het eerste artikel kregen, het ongelofelijk belangrijk is dat hier over gesproken wordt. En begrip juist vanaf jonge leeftijd gekweekt moet worden. We weten namelijk helaas ook dat er nog héél veel onbegrip en gebrek aan kennis is, bij oud én jong.

kidsweek cover onyx

Lang leve de Regenboog!

Dus siert Onyx deze week met bovenstaande foto (door Phil Nijhuis) de cover van de Kidsweek (zie ook hierboven). Met diens eigen verhaal over waarom Pride zo belangrijk is. Zo trots op hoe die dat onder woorden wist te brengen. Of zoals die zelf zegt “het is zo belangrijk voor kinderen om te weten dat je er over kunt praten. Met iemand die je vertrouwt en bij wie je je veilig voelt. En dat je er nooit alleen in staat, er zijn zoveel andere kinderen die dezelfde struggles hebben of hebben gehad.”

We hopen met ons verhaal dat we hiermee kunnen bijdragen aan meer acceptatie, zichtbaarheid én (hoe tegenstrijdig dat ook klinkt) normalisering van iedereen die afwijkt van de norm. Of zoals Onyx zelf graag zegt “lang leve de Regenboog!

Gepubliceerd op 26 juli 2023


7 reacties

  1. Lieke schreef:

    Hi, mijn kind van 9 spreekt zich ook uit als nonbinair en dat zien we eigenlijk ook al zijn hele leven. Helemaal geen issue hier, het is een heerlijk authentiek kind en over t algemeen zit ie lekker in z’n velletje.
    Wat ik hem alleen zo zou gunnen is contact met andere kinderen van zijn leeftijd. Herkenning: in hoe je eruit en over wat je meemaakt. Heb jij misschien een idee waar dit kan? We zijn 1x naar een ontmoetingsdag van Transvisie geweest, vol verwachting. Helaas draaide het uit op een grote teleurstelling want het bleken allemaal transkinderen (was wel als breder gepromoot). Terwijl daar juist heel veel voor en over te vinden is.

    Mvg en alvast bedankt

    • Susan Aretz schreef:

      wat fijn om te horen dat jullie kind goed gaat, en wat fijn dat jullie dat als ouders supporten. Ik durf heel eerlijk gezegd niet te zeggen of er een groep is zoals jij die bedoelt / zoekt. Zal ook afhankelijk zijn van de regio waar je woont. Wellicht via de organisatie van Pride eens proberen te achterhalen?

  2. Hetty schreef:

    Wat mooi voor Onyx en voor jullie!

  3. Eva schreef:

    Wat een ontroerend en belangrijk verhaal Susan, Jasper en Onyx. Een mooi proces om samen doorgemaakt te hebben en nog door te maken.

    En Kidsweek lijkt me een prachtig medium om jouw verhaal te vertellen Onyx. Het ga je goed!

  4. Mariken schreef:

    Jullie kunnen trots zijn, op je zelf en elkaar. Onyx is een geweldige naam, die met trots gedragen mag worden. Wat mooi dat die diens eigen keuzes mag en kan maken.

  5. Ine Habets-Rutten schreef:

    Wat ben ik trots op je Onyx. En wat fantastisch dat je ouders je zo goed begeleid hebben, maar het positieve aanvaarden heb je zelf gedaan Onyx. Ik heb heel veel bewondering voor je en daarom blijf jezelf en geniet van alles wat op je pad komt. Heel veel geluk gewenst van Ine

  6. Henriëtte schreef:

    Onyx wat fijn dat je zo goed bent opgenomen door vrienden, familie en school! En wat fijn ouders dat jullie Onyx met zoveel liefde hebben omarmd, dan kun je uitgroeien naar wie je bent. Onyx kom je volgend jaar pride in Utrecht vieren met de regenboogfamilie? Is wat kleiner dan Amsterdam maar net zo leuk! Happy pride 💜

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!