Pride Amsterdam en regenboogkinderenBegin augustus kleurt Amsterdam regenboog, tijdens de jaarlijkse Pride Amsterdam. Wij gingen er dit jaar om wel heel bijzondere reden naar toe.

Eerst even over die Pride week. Want veel mensen denken dat Pride Amsterdam vooral de canal Pride is. De optochten van boten op de eerste zaterdag van augustus. Het is wat wij zien op het journaal en waarover we lezen. Toch is Pride véél meer dan dat.

Dat ontdekten wij overigens dit jaar ook voor het eerst, met dank aan ons eigen regenboogkind. Die wilde dólgraag naar Pride om te zien hoe het is om ergens te zijn waar iedereen gelijk is en waar het niet gek is als je anders bent dan anderen.

Dat wij een regenboogkind hebben weten we al lang. Het is nooit een issue geweest. De drang naar gelijkgestemden, het voelen dat je jezelf kunt zijn is voor ons dan ook ontzettend belangrijk om te erkennen en om ons kind daarin te begeleiden. Wetende ook dat dat niet voor ieder kind het nest is waarin het geboren wordt.

Dus gingen we online op zoek wat we allemaal tijdens Pride week zouden kunnen ondernemen. Ook voor ons een eye opener, want er is heel veel te doen gedurende deze periode. Omdat ons moppie pas 12 is vallen een aantal activiteiten af, simpelweg vanwege de leeftijd. Maar er bleef genoeg over.

Pride wandeling

Zoals de Pride wandeling van Een Tassie. Een organisatie die in een aantal grote steden wijkwandelingen verzorgt die je zelf kunt lopen. In je tassie, in ons geval in regenboogkleuren, zit alles wat je nodig hebt. De route, iets te drinken, te eten en heel veel informatie.

een tassie pride wandeling

De Pride wandeling gaat langs meerdere punten in Amsterdam die belangrijk zijn voor de LHBTIQ+ gemeenschap en bevat daarnaast heel veel informatie, waarvan wij het merendeel eigenlijk simpelweg niet wisten. Super leuk dus om te doen.

Trots

Maar wat nóg leuker was is de verrukking op het gezicht van ons kind. Bij het lopen door Amsterdam en het zien van al die regenboogvlaggen. Het compliment dat ons kind – terwijl we door de Regulierdwarsstraat lopen – van een voorbijganger krijgt op de vlag die om de schouders hangt. Je ziet het vertrouwen met iedere stap groeien.

Het rondlopen ermee is nog wat spannend maar tegelijkertijd wordt ‘ie met zoveel trots gedragen dat we niet anders dan zo fckn trots zijn op dit kind. Dat op 12jarige leeftijd al zoveel meer lef heeft dan menig volwassenen. Die onbevangenheid, die eigenheid, ik hoop dat die voor altijd zal blijven.

Susan Aretz

Regenboogkinderen *

Dat is overigens ook de reden voor dit artikel. Met instemming van ons eigen regenboogkind geschreven. Want keer op keer krijgen we te horen hoe fijn het is om jezelf te kunnen zijn. Thuis, bij ons, op school maar ook hier in Amsterdam.

Dat ons kind zo open kan zijn, zo zichzelf kan zijn is echt goud. We vinden het zó belangrijk om dat gevoel mee te geven. Ook aan jou als lezer. Wetende hoeveel kinderen er jaarlijks zijn die hiermee worstelen. Gun je kind het om zichzelf te kunnen zijn. Lees erover, leer erover, ga samen op pad. Je hebt géén idee hoe waardevol dit is. En hoe of wat ze dan zijn is volledig irrelevant. Zichzelf zijn, dát is waar het om draait. Geef ze dat nu al mee, zodat er een basis ligt waar ze de rest van hun volwassen leven op kunnen teren.

Want anders zijn dan anders is helaas nog steeds iets waar vooral anderen moeite mee hebben. Hoe dat ‘anders dan anders’ er ook uit ziet. Daar moet je helaas ook mee om leren gaan. Maar juist daarom vonden wij het zo belangrijk mee te gaan naar Amsterdam tijdens Pride week. Om te laten zien dat er zo ontzettend veel mensen zijn die wel accepteren dat je niet doorsnee en gemiddeld bent.

De glimlachen die ik heb gezien bij mensen die naar ons keken, het zelfvertrouwen dat ik daardoor heb zien groeien, de onvergetelijke herinneringen die we samen in die paar uur Amsterdam hebben gemaakt. Onbetaalbaar!

pride amsterdam regenboogkind

Activiteiten tijdens Pride Amsterdam

Naast de wandeling is er tijdens Pride Amsterdam nog heel veel meer aan activiteiten. Helaas was de VR tentoonstelling in The Student Hotel gecancelled. Dus hebben we uiteindelijk alleen de wandeling met Een Tassie gedaan. Daarmee hebben we ons gelukkig meer dan goed vermaakt, want je ziet daarin lekker veel van Amsterdam.

Wil jij ook een keer tijdens Pride Amsterdam met jouw regenboogkind iets ondernemen hou dan de site van de organisatie in de gaten. Wandelingen met een Tassie kun je ook buiten Pride ondernemen. Op hun website vind je alle informatie. En wil je meer weten over regenboogkinderen of over hoe wij zelf omgaan met een regenboogkind dan kun je je vraag altijd onder dit artikel kwijt.

*Regenboogkinderen

Nog even over de term regenboogkinderen. Dit is geen officiële term. Omdat we, in het kader van privacy, niet te specifiek willen zijn over het waarom en hoe ons kind dan precies anders is hebben we samen voor de term regenboogkind gekozen. De regenboogvlag is het symbool van de LHBTIQ+ gemeenschap. En omdat binnen de regenboog alle mensen welkom zijn. Ook ons regenboogkind dus.

DANKJEWEL 🏳️‍🌈

Huilend leest ons kind achter mijn laptop jullie reacties op mijn eerdere post en ons artikel. Dit wilde ons moppie dan ook graag nog zelf met jullie delen. Alles zelfgeschreven… (als iemand over 10 jaar nog een human interest journalist zoekt, ik zou nu vast een plekje vrijmaken…)

Beste iedereen!

Toen mijn ouders en ik naar Pride gingen, viel ik bijna FLAUW, van alle regenboog vlaggen! Ik had zo veel zin om te gaan, en keek er al maanden naar uit. Ik verlangde naar herkenning, mensen die wisten hoe erg ik getwijfeld had over wie ik ben.

En toen mijn moeder vroeg of ze een artikel over die dag kon maken, twijfelde ik nauwelijks. Een dag later liet ze me de cijfers zien van hoe vaak het artikel al gelezen was, stond ik met mijn mond vol tanden.

Na het eten liet ze me al jullie MEGA lieve reacties zien, en ik vond het zo mooi! Deze avond bekeek ik de reacties onder het artikel, en ik moest letterlijk huilen. De ouders van andere regenboogkinderen, die hetzelfde herkende, en alle andere regenboog mensen, die zouden willen dat ze ook zo open op vroege leeftijd hadden kunnen zijn, en natuurlijk alle andere reacties! Jullie hebben geen flauw idee hoe hartverwarmend en geweldig dit is! <3

Lang leve de regenboog!🏳️‍🌈

Gepubliceerd op 3 augustus 2022


26 reacties

 1. Ingrid schreef:

  Lief regenboogkind en lieve ouders
  Wat fijn dat dit binnen jullie gezin mogelijk is.
  Mijn vader was een regenboogvader en omdat hij in een andere tijd leefde heeft hij nooit de kans gekregen te genieten van zijn geaardheid. Wat zou hij graag in een gezin als dat van jullie zijn opgegroeid.
  https://ingridschouten.nl/regenboogvader/

 2. Cindy schreef:

  Ik huil een stukje mee! Fijn dat je lekker jezelf even hebt kunnen zijn en dat dat altijd O mag blijven.

  Een regenboogkind moeder

 3. Mariëlle schreef:

  ❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎

 4. Shirma schreef:

  Wat ontzettend mooi en fijn om te lezen! Geniet van mekaar! ❤️❤️❤️❤️

 5. Marleen schreef:

  Prachtig! Wij wonen in Amsterdam en onze kinderen vinden de vlaggen prachtig. ‘De vlag die betekent dat iedereen er mag zijn en mag zijn zoals hij/zij wil ❤️‘ zo noemen onze kleine kinderen het. Heel belangrijk vind ik het om ze zo op te voeden ❤️

 6. Kelly schreef:

  Suus & prachtig kleurrijk kind, DANKJEWEL dat jullie dit verhaal delen. De liefde straalt er vanaf en het is in alle regels duidelijk dat jullie kind alle ruimte krijgt om te zijn wie het is. Dit is waar Pride om draait: acceptatie, verbinding en inspireren. Want ik weet zeker dat je met dit stuk andere ouders inspireert. En sommigen hebben soms even een zetje nodig om dingen anders te zien toch =)

  PS. ik vind jouw term ‘regenboogkind’ veel mooier dan de officiële betekenis (google maar eens)
  ❤️

 7. Roger schreef:

  Zo mooi dit.

 8. Djonie schreef:

  Pride! Pride ! Pride! To anyone who wants to be them selves.

 9. Susanne schreef:

  Wauw wat prachtig geschreven. Onze dochter is ook een regenboogkind. Ze is 14 jaar en is een paar maanden terug uit de kast gekomen. Wij hadden dit vermoeden al heel lang en zijn zó enorm trots op haar dat ze dit heeft verteld aan ons maar ook aan de rest van de familie en vrienden. Door hun is het goed ontvangen. Want wat je schrijft, het kan ook heel anders.
  Ook van die zijde weten we wat het is want ze is gepest op school doordat ze ”anders” is, anders gekleed dan de rest en biseksueel. In maart is ze gestart op een school waar ze wel geaccepteerd wordt om wie ze is en mag ze zijn wie ze is. Dat is zo ontzettend fijn. Bij ons thuis krijgt ze ook de ruimte om te zijn wie ze is, voor ons is dat zo dood normaal. Wat mooi om te lezen dat jullie er ook zo open in staan.

 10. Yolande schreef:

  Mooi! En een mooi woord ervoor: regenboogkind. Die gaan we misschien wel overnemen. Dank.

 11. Eveline schreef:

  Kippenvel bij het lezen van je verhaal! Trots op jullie regenboogkind en dat jullie dat zijn🙏🏻
  Wees ook trots op jullie zelf want zonder zulke open steunende ouders is het verdomd moeilijk, zeker op deze leeftijd, om te laten zien wie je bent! Dikke knuffel van je 🌈buuf

 12. Jo schreef:

  Love to you and your gorgeous rainbow child 🌈
  12 already??? My … time flies ❤️

 13. Arja’s place schreef:

  Denk dat het voor een ieder goed, leerzaam kan zijn om een wandeling met Tassie te maken. Zo heb ik mijn zoon opgevoed en nog: iedereen is gelijk in zijn/haar denken en doen, iedereen.

 14. Annemieke schreef:

  Mooi Susan! Als moeder van een regenboogkind (ik vind het wel een mooie term) lees ik het bericht toch met enige emotie. Want ondanks dat wij thuis openstaan voor alles en iedereen zie je de worsteling buitenshuis. Een dagje Amsterdam is al een feest omdat inderdaad de vlaggen veel meer zichtbaar zijn en de stellen op straat ook. Een stralende dochter naast mijn zijde…ik gun het iedereen!

  • Susan Aretz schreef:

   anders zijn dan de norm is altijd spannend, wat dat anders zijn ook betekent. Helaas is de wereld ingericht op gemiddeld, terwijl juist onze regenboogkinderen de wereld zo veel extra kleur geven. Zag iedereen dat maar

 15. Louise schreef:

  Zooooooo ontzettend trots op jouw regenboog kind (en op jullie natuurlijk)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!