Madame Jeanette van Raghenie BhawanieWil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette, van Raghenie Bhawanie jouw boek!

Dol zijn we thuis op de Surinaamse keuken, en dan vooral als we het in Amsterdam bij een van de vele Warungs afhalen. Want ook ik dacht altijd dat de Surinaamse keuken ingewikkeld was en veel tijd kosten.

Gelukkig brachten de boeken van Judith Cyrus en London Loy al verandering in die aanname. Met het boek Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie zijn alle vooroordelen daarover helemaal de deur uit.

Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Werkelijk ALLES ziet er om op te (vr)eten uit (mede ook door het gouden duo Mitchell van Voorbergen en Valentijn Dirks die de fotografie en styling deden). ALLES in Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie is bovendien ook nog eens heel maakbaar.

Voor mij is er één ding belangrijk bij een kookboek, ik wil meteen aan de slag. Nou, dat is met Madame Jeanette meer dan gelukt. Dinsdagmiddag viel het boek op de mat, woensdagochtend reed ik naar de toko en donderdag aten we de eerste gerechten uit het boek.

Koken uit Madame Jeanette

Ik maakte als eerste de Surinaamse puntjes. Wel grappig dat Raghenie in het recept toegeeft dat ze die vaak kant en klaar koopt en dat het maken ervan niet het makkelijkst is. Dat valt echt reuze mee. Ik ben absoluut geen broodbakker, maar als je de aanwijzingen keurig opvolgt heb je 10 prachtige broodjes als resultaat.

Surinaamse puntjes recept

Ik gebruikte overigens de rijsstand op mijn oven, waardoor ik ook nog eens sneller klaar was. Winning! De broodjes vulde ik ’s avonds met de ketjap oesterzwammen, die ook in het boek staan. Zó lekker. Zó simpel. Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid van zowel de broodjes als de oesterzwammen. Smullen!

Recepten uit Madame Jeanette

Maar ik maakte nog meer recepten uit Madame Jeanette. En ja, nog steeds op die donderdag. Ik zei het al, het zijn echt hele maakbare recepten. De Pitjel zag er in het boek minstens zo verrukkelijk uit en zeker als je zin hebt in heel veel groente, maar dan nét even anders is dit een toprecept. Het stomen van de kousenband en spitskool vond ik een top tip. Alles houdt wat bite en is niet slap gekookt.

Ik kocht er Surinaamse satésaus bij en bakte er bakbanaan bij. Nog wat Surinaamse bami, die dan weer kant en klaar van de toko, op tafel en we aten onze buikjes rond! En dat terwijl er een grote pan saoto op het vuur stond te pruttelen, die ik alvast maakte om in te vriezen voor later.

Aanrader

Ik weet niet of ik je verder nog moet overtuigen van hoe heerlijk dit boek is. Ik denk dat het feit dat ik alles in huis ben om ook nog de lipglossbami met tempeh en atjar te maken, net als de Surinaams Chinese Tjap Tjoy, misschien wel het beste antwoord is op de vraag; wil ik dit boek ook hebben?! ?

Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie is uitgegeven door Nijgh Cuisine. Het boek kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop (aff link)

Gepubliceerd op 13 juni 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.