Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie
Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette, van Raghenie Bhawanie jouw boek!
Dol zijn we thuis op de Surinaamse keuken, en dan vooral als we het in Amsterdam bij een van de vele Warungs afhalen. Want ook ik dacht altijd dat de Surinaamse keuken ingewikkeld was en veel tijd kosten.
Gelukkig brachten de boeken van Judith Cyrus en London Loy al verandering in die aanname. Met het boek Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie zijn alle vooroordelen daarover helemaal de deur uit.
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie
Werkelijk ALLES ziet er om op te (vr)eten uit (mede ook door het gouden duo Mitchell van Voorbergen en Valentijn Dirks die de fotografie en styling deden). ALLES in Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie is bovendien ook nog eens heel maakbaar.
Voor mij is er één ding belangrijk bij een kookboek, ik wil meteen aan de slag. Nou, dat is met Madame Jeanette meer dan gelukt. Dinsdagmiddag viel het boek op de mat, woensdagochtend reed ik naar de toko en donderdag aten we de eerste gerechten uit het boek.
Koken uit Madame Jeanette
Ik maakte als eerste de Surinaamse puntjes. Wel grappig dat Raghenie in het recept toegeeft dat ze die vaak kant en klaar koopt en dat het maken ervan niet het makkelijkst is. Dat valt echt reuze mee. Ik ben absoluut geen broodbakker, maar als je de aanwijzingen keurig opvolgt heb je 10 prachtige broodjes als resultaat.
Ik gebruikte overigens de rijsstand op mijn oven, waardoor ik ook nog eens sneller klaar was. Winning! De broodjes vulde ik ’s avonds met de ketjap oesterzwammen, die ook in het boek staan. Zó lekker. Zó simpel. Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid van zowel de broodjes als de oesterzwammen. Smullen!
Recepten uit Madame Jeanette
Maar ik maakte nog meer recepten uit Madame Jeanette. En ja, nog steeds op die donderdag. Ik zei het al, het zijn echt hele maakbare recepten. De Pitjel zag er in het boek minstens zo verrukkelijk uit en zeker als je zin hebt in heel veel groente, maar dan nét even anders is dit een toprecept. Het stomen van de kousenband en spitskool vond ik een top tip. Alles houdt wat bite en is niet slap gekookt.
Ik kocht er Surinaamse satésaus bij en bakte er bakbanaan bij. Nog wat Surinaamse bami, die dan weer kant en klaar van de toko, op tafel en we aten onze buikjes rond! En dat terwijl er een grote pan saoto op het vuur stond te pruttelen, die ik alvast maakte om in te vriezen voor later.
Aanrader
Ik weet niet of ik je verder nog moet overtuigen van hoe heerlijk dit boek is. Ik denk dat het feit dat ik alles in huis ben om ook nog de lipglossbami met tempeh en atjar te maken, net als de Surinaams Chinese Tjap Tjoy, misschien wel het beste antwoord is op de vraag; wil ik dit boek ook hebben?! ?
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie is uitgegeven door Nijgh Cuisine. Het boek kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop (aff link)
Gepubliceerd op 13 juni 2024