Officiële naamswijzigingWat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten wijzigen.

Ons kind weet al van jongs af aan dat die non binair is. Het is voor ons als ouders ook nooit een issue geweest en we hebben het er altijd goed met elkaar over kunnen hebben. Ook toen ons kind koos voor een genderneutrale naam om mee aangesproken te worden.

Genderneutrale naam

Die genderneutrale naam gebruiken we inmiddels al geruime tijd. Die naam wordt ook op school, bij de sport, door vrienden en familie gebruikt. Het was alleen geen officiële naam. Dus bij de huisarts, gemeente, alle andere officiële instanties, werd ons kind met diens oude naam aangesproken.

Dat zou op zich geen probleem moeten zijn denk je dan, toch voelde dat steeds vaker niet goed. Alsof je maar deels jezelf kunt zijn.

Naamswijziging

Dus werd er onderzoek gedaan naar de consequenties van het wijzigen van de naam. En dan het officieel wijzigen van de naam. Dus niet alleen in de inner circle, maar bij alle officiële instanties. Want dat kan in Nederland. Als er zwaarwegende factoren zijn mag je je voornaam en zelfs je achternaam wijzigen.

Daar hebben we met elkaar héél goed over nagedacht. Alles is de revue gepasseerd. Is dit een bevlieging, een fase, waarom is een officiële naamswijziging belangrijk, noem alle vragen die jij misschien nu ook in je hoofd hebt maar op wij hebben ze met elkaar en aan elkaar gesteld.

Uitkomst; ja, dit is belangrijk. Belangrijk om je erkend te voelen in wie je bent. Om óveral hetzelfde te heten, om recht te doen aan wie ons kind is.

Pride kidsweek non binair
foto: Phil Nijhuis voor Kidsweek

Non binaire naam

Dat de non binaire naam van ons kind past bij ons kind weten we al heel lang. Wat we niet wilden was dat de naam die wij zo zorgvuldig hebben uitgezocht bij diens geboorte zou verdwijnen. Het is tenslotte óók de naam die ons kind gebracht heeft naar wie die nu is.

Dus hebben we in goed overleg besloten de non binaire naam toe te voegen aan de namen die er al waren. Zo konden we recht doen aan het gevoel van ons alle drie. En voelt het voor ons allemaal goed. Het is zo fijn dat dat gesprek in alle rust en eerlijkheid gevoerd kon worden.

Proces bij officiële naamswijziging

Na alle emotionele afwegingen was er ook nog het officiële, wettelijke proces dat we moesten volgen voor naamswijziging. Via een advocaat is een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Hierin neem je alle afwegingen mee. Dus waarom deze naamswijziging, de argumentatie dat het geen bevlieging/fase is, noem het maar op. Dat wordt ingediend en daarna is het afwachten.

Omdat ons kind minderjarig is wilde de rechter in een persoonlijk gesprek horen waarom de naamswijziging toegekend zou moeten worden. Die stoere tiener van ons ging naar de rechtbank en deed in 10 minuten diens verhaal. Alleen. Zonder ons. En met overtuiging.

Officiële naamswijziging

Want 16 februari kregen we officieel bericht dat de naamswijziging is toegekend door de Rechtbank. Met de nadrukkelijke toevoeging dat de rechter onder de indruk was van de toelichting van ons kind, waarom dit zo belangrijk is.

Na een periode waarin er officieel nog bezwaar gemaakt kan worden tegen deze officiële naamswijziging, wordt straks in alle officiële register (gemeente etcetera) de nieuwe naam van ons kind vermeld en vanaf dat moment is Onyx de enige en échte roepnaam van ons stoere, non binaire kind.

Persoonlijk verhaal

Hoewel dit een zeer persoonlijk verhaal en een nóg persoonlijkere afweging is vinden we het alle drie belangrijk om ook dit verhaal te delen. Met alle afwegingen erbij. Omdat het je misschien een beter beeld geeft van de belevingswereld van non binaire personen.

Wat voor ons zo vanzelfsprekend is – een naam die bij je past en hoort – hoeft dat niet altijd voor een ander te zijn. En daar kun je dus iets aan doen. Ja, dat kost heel veel gesprekken, tijd én geld. Maar het resultaat is het, voor ons, zo waard.

Of jij dat snapt is aan jou. Ik begrijp het ook als dit een ver van je bed show is. Dat is oké. Maar wij hebben nu een kind dat niet alleen in diens inner circle zichzelf kan zijn, maar die nu ook voor de wet die passende en non binaire naam heeft. En wat wil je nu meer als ouders, dan dat je kind zichzelf kan zijn?

Aanpassing paspoort

Wellicht vraag je je nu af of dat ook betekent dat er een X in diens paspoort staat. Nee, voorlopig niet. Daar hebben we ook onze afwegingen en redenen voor., los van het feit dat het  wettelijk nog extreem moeilijk ligt aangezien er niks vastligt. Deze eerste stap doet voor nu recht aan wie ons kind is. En dat is op dit moment genoeg.

Gepubliceerd op 21 juni 2024


4 reacties

 1. Marina schreef:

  Je naam is zó belangrijk; een deel van je identiteit waarmee anderen je kennen.
  Onyx doet je meteen denken aan het gesteente onyx, dat staat voor steun, kracht en doorzettingsvermogen en helpt om je doelen te bereiken. Het maakt standvastig, besluitvaardig en verantwoordelijk en stimuleert zelfverwezenlijking. Onyx stimuleert analytisch denken, logica, concentratie en helpt om een nuchtere en realistische houding aan te nemen.
  dat is toch alles wat je een kind toewenst!

 2. Monique schreef:

  Superfijn dat Onyx nu overal met diens eigen nieuwe naam aangesproken gaat worden. Gefeliciteerd met deze toekenning! ?

 3. Natalie schreef:

  Ik vind het zo mooi hoe liefdevol jullie dit aanpakken. Dank je wel voor het delen. Dat maakt het wat minder ver van me af

 4. Viola schreef:

  Wat een mooie en stoere naam! En wat fijn dat je dit deelt en dat deze tiener zo zichzelf mag zijn in jullie gezin.
  (En wat een toffe schoenen op de foto 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.