Persoonlijke updateNormaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..

Want voor iemand die er niet van houdt om als persoon in de spotlight te staan, gaat het dit jaar verdacht vaak over mijzelf. Dat komt ook omdat ik behoorlijk open ben (geweest) over hoe het me vergaat dit jaar. Spoiler alert; niet heel lekker…

Kwetsbaarheid is een dingetje. We hebben het véél liever over wat goed gaat, vieren mijlpalen en laten het de wereld weten als het top gaat. Toch is er ook genoeg voor te zeggen om het ook te delen als het wat minder gaat.

Het geeft een realistischer beeld en ik heb zelf gemerkt hoe je ook anderen helpt door het ook te delen als het niet alleen maar fantastisch gaat. En dat soort momenten waren er helaas genoeg dit jaar.

Terugblik

Dat begon begin 2023 al met klachten in mijn schouder door artrose. Dat resulteerde afgelopen november in een drievoudige schouderoperatie. En hoewel dat herstel nog in volle gang is, wordt komende augustus een zelfde operatie aan mijn linkerschouder uitgevoerd. Dat betekent dat daarna alle focus gericht is op 100% herstellen.

Over mijn proces van leren leven met migraine, ook zo’n leuk cadeautje afgelopen jaar, kun je op de site al e.e.a. lezen. Dat was een vrij onaangename verrassing kan ik je vertellen. Maar ook hier heb ik inmiddels een weg in gevonden. Grappig om te ervaren wat een jaar voor verschil kan maken in hoe je met dingen om gaat.

Wat heb ik geleerd

Ik krijg veel de vraag wat de lessen zijn geweest die ik heb geleerd. Nu ben ik geen coach, heb ik geen coach en pretendeer ik absoluut geen coach te zijn. Maar toch, ongemerkt leer je ook weer het nodige. Tenminste, als je daar voor open staat.

Susan Aretz

Voor mij zijn de belangrijkste lessen:

 • Alles waar je geen invloed op hebt, weet dat het op enig moment voorbij gaat. Ik heb dat op mijn arm laten vereeuwigen in de tekst ‘It’s just turbulence’ uit een nummer van Pink. Het is echt mijn houvast op heel veel momenten (geweest).
 • Maar dankbaarheid is voor mij ook écht een ding. Dat ben ik altijd al, maar nu helemaal. Ook als het stormt is er nog héél veel waar je blij van kunt worden. Pak die momenten!
 • Geduld. Niet mijn sterkste kant, ik geef het toe. Maar soms moet je wel. Dus dan is het een kwestie van ademhalen, focus verleggen en wachten tot het weer gaat.

Dankbaar

Maar laten we wel wezen. Het allerleukste is toch gewoon kunnen doen waar je blij van wordt. De betrokkenheid van mijn opdrachtgevers én lezers is dan ook ontzettend fijn geweest. In april en mei heb ik nog meerdere hele toffe opdrachten kunnen doen, die je gedurende het jaar ook terug gaat zien op de site en mijn socials. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor, want de hypotheek betaal je helaas niet alleen met levenslessen 😉

Ook BCBG magazine, waar ik voor schrijf, komt dit jaar nog drie keer uit met daarin meerdere artikelen en columns van mijn hand. Ik ga dat schrijfwerk de komende maanden echt enorm missen.

Overigens, voor iedereen die zelfstandig werkt en nog niets heeft geregeld voor zijn arbeidsongeschiktheid. Fix dat! Ik ben zó blij dat mijn Broodfonds mij het afgelopen jaar volledig en deels heeft ondersteund. Daar had ik niet zonder gekund.

Vooruitblik; bring on 2025

Maar, laten we vooral ook vooruit kijken. Want goed herstellen betekent ook dat ik in 2025 weer 100% inzetbaar ben. Voor content, receptuur, samenwerkingen, schrijfklussen, noem het maar op.

En… * tromgeroffel * 2025 is ook het jaar dat mijn nieuwe BBQ boek alsnog gemaakt gaat worden. Want uitstel is in dit geval geenszins afstel!  Ik kijk er zo naar uit!

Voor nu wens ik je een héle fijne zomer, wat je ook gaat doen en tot snel.

Liefs,

Susan

Gepubliceerd op 7 juli 2024


3 reacties

 1. Annemiek van Zon schreef:

  Naast dat Lars zei dat ik opener en eerlijker moest worden op social media. Was jij hierin toch echt mijn voorbeeld.

  En het positief blijven is een mindset kwam ik achter. Ik schrijf iedere avond 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben die dag.
  En shit die ik niet kan veranderen laat ik achter mij.

  De tattoo met Joie de vivre staat op hold. Mijn inkt gaat aan de wandel op mijn rug door mijn bindweefsel aandoening. En ik ben een perfectionist en ben bang dat dit op mijn onderarm een negatief effect gaat hebben.

  Maar ik wens je sterkte met alle shit en vooral eerst GENIETEN deze zomer en in Italië.

  Dan ga ik in augustus je gin drinken en je bbq boek stuk lezen en gebruiken.
  De verrassing weet ik nog steeds niet, maar dat ga ik vast snel horen en anders zien eind deze maand.

 2. Marianne Lijten schreef:

  Ik volg je al jaren. Hoe je met tegenslagen omgaat is bijzonder! Kanjer je kunt het ook de tweede helft van het jaar! 👊🏻

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.