Een middelbare school kiezen



Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.  En dat betekent ook loslaten van het schoolsysteem waar je zelf mee bent opgegroeid en wat je kent.

Iedereen weet dat een kind op de middelbare school vaak heel veel extra stress heeft. Want huiswerk. Want toetsweken. Want cijfers. Constant voldoen aan de norm die anderen je opleggen. Meegaan in een schoolsysteem dat is ontwikkeld voor de gemiddelde leerling. Maar is die manier van leren eigenlijk nog van deze tijd?

Ons kind heeft op de middelbare school geen huiswerk. Geen toetsweken. Krijgt geen cijfers. En in tegenstelling tot de jaren op de basisschool is ons kind iedere dag van school happy. Wordt er met zin naar school gegaan en wordt er op deze school ongelofelijk veel geleerd.

Eigen verantwoordelijkheid

Want hoe is het om zelf verantwoordelijk te zijn voor wat je leert. Hoe start je een project. Hoe zorg je dat je die afmaakt. Hoe leer je dingen die je nog niet wist. Hoe krijg je vaardigheden waar je de rest van je leven plezier van hebt. Onze middelbare school biedt dat, in plaats van een algemeen vakkenpakket.

kies middelbare school

Da’s een vrije school zeker? Oh maar hoe weet je dan of je kind vorderingen maakt? Er moet toch wel gewoon eindexamen gedaan worden? Daar zijn ze dan toch helemaal niet klaar voor? Zo maar een paar van de reacties die we krijgen als ik over de school van ons kind vertel.

De eerste jaren van de basisschool moest ons kind wachten tot de rest van de klas bij was, want er kon niet iedereen rekening gehouden worden. De laatste jaren van de basisschool ging ons kind structureel met tegenzin naar school, er was amper nog aansluiting. In de tijd buiten school om werd gezocht naar een andere manier om de eeuwigdurende nieuwsgierigheid en honger naar kennis te voeden en te stillen.

Plezier in school

De middelbare school is vanaf dag één een warm bad. Waar ons kind wordt gezien. Waar een individu weer telt en niet opgaat in de massa. Waar interesses worden gevoed én gestimuleerd. Waar ons kind 100% zichzelf kan zijn, met alles waar een tiener mee dealt en worstelt. Oudergesprekken zijn samen met ons kind in plaats van een gesprek tussen mentor en ouders óver het kind.

Ouders geven inspiratiesessies op school en openen daarmee hun wereld voor schoolgenoten. Nog niet eerder zag ik jong volwassenen zó gemotiveerd en happy, want kinderen kiezen ervoor om zo’n sessie bij te wonen (ze zijn dus niet verplicht). Eigen verantwoordelijkheid, eigen interesses maar ook een stimulans om eens buiten je comfortzone te kijken, zoals ons kind doet door rekeninspiratiesessies te volgen.

Wat wil je leren

De projecten die de kinderen starten bedenken ze zelf. Wat wil je leren? Wat zijn je interesses? Autonoom kiezen. De inhoud en planning wordt daarna met een coach én de ouders samen afgestemd. En ja, de vorderingen worden bijgehouden. Hulp wordt geboden als er om gevraagd wordt. Soms ook ongevraagd 😉 Er is ruimte om sluimerende interesses verder aan te wakkeren en het vuurtje van nieuwsgierigheid verder op te stoken.

Maar is een project ten einde dan is er geen cijfer. Er is een evaluatiemoment waarbij gezamenlijk wordt gekeken wat een kind heeft opgestoken. Dáár draait het om. Dáár leer je van. Dat is wat je stimuleert om een volgende keer aanpassingen te doen op de manier waarop je werkt.

middelbare school kiezen

Maar nog veel belangrijker dan wat dan ook; wij hebben een kind dat weer dagelijks met plezier naar school gaat. Die eindelijk een uitlaatklep heeft voor alle interesses. Die door het eerste project dat werd gestart bij de NOS op bezoek is geweest om te ontdekken hoe het Achtuur Journaal wordt gemaakt (want Annechien Steenhuizen, je opvolger staat te trappelen). Maar die ook in ieder seizoen met klasgenoten en een ouder wandelt door een natuurgebied om te zien hoe de natuur per seizoen verandert.

Ruimte voor ontwikkeling

Geen cijfers, geen huiswerk, geen toetsen is ook geen stress. Het geeft wel ruimte voor ontwikkeling van andere talenten, het leren van vaardigheden. Is dat voor ieder kind (en ouder) weggelegd, nee zeker niet. Maar het heeft van ons kind een middelbare scholier gemaakt die iedere dag blij uit school komt en dat pakt niemand ons meer af!

Middelbare school kiezen

Een middelbare school kiezen is al ingewikkeld genoeg. En voor deze vorm van onderwijs kiezen is niet voor ieder kind weggelegd. Het betekende voor ons het loslaten van alles wat we gewend waren qua schoolsysteem. Het betekent ook constant uitleggen dat dit geen speeltuin is, maar dat er op een andere manier onderwijs plaatsvindt die bij ons kind past.

Want het betekent ook dat we eindelijk een kind hebben dat op school de volle potentie kan laten zien. Die Japans leert, omdat Manga’s in het Japans zijn en je die dan beter begrijpt. Een kind dat een boek in het Engels schrijft, want als je journalist wil worden en in Engeland naar de school voor Journalistiek wil kun je daar maar beter op tijd mee beginnen en die ook leert dat als je samenwerkt aan een project dat niet altijd zonder slag of stoot gaat.

Ik wou oprecht dat dit schoolsysteem in mijn jeugd had bestaan, wat had mijn middelbare schooltijd er dan mogelijk compleet anders uitgezien.

Meer lezen over Agora onderwijs? Kijk hier eens of dit wellicht bij jouw kind past.

Gepubliceerd op 17 april 2023


2 reacties

  1. Conny schreef:

    Klinkt als een heel fijn onderwijssysteem, waar wordt uigegaan van het feit dat een kind intrinsiek gemotiveerd is om te leren. Dat we niet het kind op het systeem moeten aanpassen maar andersom. Waar talenten een plek hebben. Dit mis ik zo in het Belgische onderwijs systeem.

  2. Ellen schreef:

    Wat tof om te lezen! Ik had het geluk met ouders die mij naar een Jenaplan basisschool en Ivo middenschool stuurden en ben daar eeuwig dankbaar voor🙏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!