Meal prep voor gezinnen



‘Meal prep’, het is eigenlijk een fancy woord voor je eten voorbereiden. Het is iets dat ik al jaren doe en waarom ik al even lang weekmenu’s maak. Je eten voorbereiden betekent namelijk niet alleen dat je minder tijd kwijt bent als je daadwerkelijk wilt eten. Uiteindelijk bespaart het ook geld.

Hoe dan? Doordat je minder impulsief eten koopt, door één keer per week boodschappen te doen. Als bonus gooi je daarmee ook nog eens minder eten weg. Kortom, er is eigenlijk geen reden te bedenken om niet je eten voor te bereiden. Hoe wij dat thuis doen? Ik laat het je zien!

Meal prep Susan kip.jpg

Meal prep voor gezinnen

Eén dag in de week ga ik met de agenda zitten om te kijken hoe onze week eruit ziet. Ik ben, net als mijn vent, nog wel eens een avond niet thuis met eten. Met de agenda van de komende week inzichtelijk ga ik vervolgens kijken wat we wanneer kunnen eten en op basis daarvan bestel ik één keer per week, online, mijn boodschappen. Op woensdag en zaterdag haal ik, als het nodig is, op de markt dan nog verse groente en fruit.

In het weekend vooruit koken

In het weekend kook ik vaak voor de eerste twee dagen van de aankomende week. Bij voorkeur maaltijden die ik op de dag zelf dan alleen nog maar hoef op te warmen of in de oven hoef te zetten. Ovenschotels maak ik daarnaast vaak voor twee dagen. Dus met één keer koken, eten we twee dagen. Dit is extra handig op de dagen dat ik zelf niet thuis eet. Mijn gezin hoeft dan alleen nog op te warmen. Maar bijvoorbeeld ook stoofvlees, wat de dag erna eigenlijk alleen maar lekkerder is, maak ik graag.

Tijd om te koken? Kook vooruit!

Ook op woensdag heb ik vaak wat meer tijd. Bovendien is het in Leiden dan markt, wat betekent dat ik verse groente en vaak vis kan halen. Op de woensdag zelf eten we dan makkelijk – denk gebakken visje met ovenaardappeltjes & groente. Voor de dag erna kook ik vaak weer iets dat alleen nog warm gemaakt hoeft te worden. Op het moment is dat vaak een stamppotje of een maaltijdsoep.

De vriezer is je vriend

Heb je tijd om te koken, kook dan een dubbele portie van je lievelingsgerecht. Je bent toch al aan het koken, dus de hoeveelheid maakt dan qua tijd niet uit. In de vriezer ligt bij ons eigenlijk standaard wel een maaltijdsoep, een rijstmaaltijd en/of een pastasaus. Moet je wel, zoals ik nog wel eens vergeet 😉, zorgen dat je bakjes voorzien van een label met wat erin zit… Meer tips voor de vriezer vind je trouwens hier

Aanbiedingen

Dit geldt overigens ook als er aanbiedingen zijn van producten/ingrediënten die je vaker kookt. Als er bijvoorbeeld bio-gehakt in de aanbieding is koop ik een extra hoeveelheid en maak ik er een aantal gerechten mee. Liefst gerechten die ook weer de vriezer in kunnen, zoals een lasagne bolognese bijvoorbeeld.

Meal prep vooruit koken.jpg Meal prep Susan.jpg

Eén keer in de week boodschappen

Door te plannen wat je wanneer gaat eten kun je vooraf veel beter boodschappen doen. Gebruik de ingrediënten die je hebt gekocht, zeker als het gaat om verse spullen, voor zoveel mogelijk gerechten. Eén gegrilde kip (zelf gegrild of van de markt) kun je vaak op twee dagen gebruiken, in twee verschillende soorten gerechten. Zoals bijvoorbeeld één dag in een pastasalade en de dag erna in een Koreaanse bibimbap. Je hoeft dus echt niet iedere dag hetzelfde te eten.

Minder verspillen

Door te plannen ben je dus niet alleen efficiënter met je tijd en liever voor je portemonnee, je verspilt er ook nog eens minder door. Puur omdat je van te voren precies weet hoeveel je die week nodig hebt. Over dat minder verspillen ga ik trouwens binnenkort nog een apart artikel schrijven, want ook daar is nog genoeg over te vertellen.

Maar is er dan geen enkele flexibiliteit?

Je eten plannen betekent natuurlijk niet dat er geen ruimte is voor impulsiviteit of flexibiliteit. Je kunt prima een maaltijd voorbereiden en dan besluiten dat je toch bij vrienden gaat eten of een avondje weg gaat of misschien gewoon zin hebt in iets anders dan je had bedacht. Eet het dan gewoon een dag later en/of vries eventuele restjes in!

Investeer in afsluitbare bakjes

Om te zorgen dat je eten in de koelkast niet heel snel bederft is het echt de investering waard om een aantal goed afsluitbare bakjes in verschillende formaten aan te schaffen. Ik heb een la vol, variërend van bakjes van de Lidl, Lock & Lock en de bakjes waar je destijds bij de Albert Heijn voor kunt sparen. Idealiter kunnen ze ook in de vriezer.

Meer tips?

Heb jij nog persoonlijke tips die niet in dit artikel staan, laat je ze dan hieronder achter?

Credits: de foto’s in dit artikel zijn van Simone van den Berg en komen uit mijn eerste boek Wat eten we vandaag?

Gepubliceerd op 6 februari 2019


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.