Octopus salade Italiaanse stijl
![Recept-1 Recept-1](https://www.susanaretz.nl/wp-content/uploads/2024/06/Octopussalade-Italiaans-scaled.jpg)
Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
Want veel mensen vinden octopus wel lekker, bovendien is octopus – mits niet gefrituurd – ook nog eens heel gezond. Jammar dus dat maar weinig mensen het aandurven om die zelf te bereiden. Terwijl het echt kinderlijk eenvoudig is om deze Italiaanse octopus salade te maken.
Welke octopus voor salade
Je begint natuurlijk met je hoofdingrediënt voor deze salade, de octopus. Dat is trouwens niet de inktvis die je gebruikt voor calamaris, dat is een pijlstaart inktvis. Voor deze octopus salade koop je de grote octopus, met tentakels.
Bij je visboer koop je uiteraard de meest verse octopus. Ik koop bij voorkeur octopus waar de kop al af is. Spoel thuis je octopus goed af, terwijl je in de tussentijd een pan gezouten water aan de kook brengt.
Hoe lang kook je octopus
Voordat je octopus kunt grillen kook je de octopus eerst in kokend, gezouten water. Ik doe er ook nog een laurierblaadje of twee bij. Ga uit van 30 minuten koken per ruime kilo octopus. En dan bedoel ik zachtjes laten koken, dus eerder pruttelende, kleine belletjes dan voluit hard kokend water.
Na die 30 minuten zet je het vuur uit, maar laat je de octopus nog 20-30 minuten in het water liggen. Met een saté prikker prik je in het dikste deel van de octopus, idealiter gaat dat heel makkelijk, zonder teveel weerstand. Een teken dat je octopus gaar is.
Octopus op de barbecue
Ik spoel de octopus, voor ik ‘m op de barbecue leg, nog goed af. Daarmee kun je deels van het vel eraf vegen. Je kunt, als je wil ook nog de zuignappen eraf snijden met een scherp mes, maar ik laat die er altijd aan zitten.
Je hoeft de octopus echt maar heel kort op de barbecue te leggen, want hij is in feite al gaar. Ik vind het lekker om voor de salade de octopus nog even een grilstreep mee te geven en een beetje rooksmaak. Dus 2-3 minuten aan de ene kant, en 1-2 minuten aan de andere kant is genoeg. Leg op je barbecue rooster tegelijk 2 helften citroen, die karamelliseert dan lekker. Heerlijk voor straks over je salade.
Italiaanse octopus salade
1 octopus, bereid zoals aangegeven hier boven
2 laurierblaadjes
4 el extra vierge olijfolie
3 teentjes knoflook, in plakjes
sap van ½ citroen
versgemalen zwarte peper
1 el fijngesneden verse krulpeterselie
Verder nodig: BBQ 175 C directe hitte
Nadat je de octopus hebt gegrild snijd je ‘m in bite size stukjes. Meng met de olijfolie, knoflook, peterselie, peper en citroensap. Laat, op kamertemperatuur, een uurtje staan zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken.
Je kunt de octopus salade ook prima eerder voorbereiden en koud wegzetten. Serveer, met de andere helft van de gegrilde citroen, wel echt op kamertemperatuur, dan komt het gerecht veel beter tot zijn recht.
Gepubliceerd op 10 juni 2024