Lasagne alla Bolognese uit de Pastabijbel



Gek genoeg had ik nog nooit echt een authentieke lasagne gemaakt, dus met bechamelsaus. Raar eigenlijk, want het is het meest ultieme comfortfood denkbaar.

Super fijn dus dat ik met het recept van Roberta Pagnier uit de Pastabijbel vanaf nu dus precies weet hoe ik de lekkerste lasagne ooit – oordeel van de famiglia – kan maken. En dat is iedere stap van het recept waard!

Homemade lasagne voor ruim 6 personen

Voor de bolognesesaus
1 wortel, geschild en in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 takje verse rozemarijn, gerist en fijngesneden
2 blaadjes laurier
1 ui, fijngesnipperd
500g gehakt, ik gebruikte runder (het recept geef h-o-h gehakt aan)
200ml witte wijn
2el tomatenpuree
300ml passata
200ml water
100ml melk.
100g Parmezaanse kaas, geraspt (ik gebruikte 2 zakjes Appetina mozzarella/Cheddar geraspt)
olijfolie
zout en peper

Voor de bechamelsaus
100g boter
80g bloem
1liter melk
snuf nootmuskaat
zout en peper

1 doosje verse pastavellen (sorry Roberta, die heb ik niet zelfgemaakt)

Bolognesesaus voor de lasagne

Verhit wat olijfolie in een grote pan en voeg wortel, bleekselderij, knoflook, rozemarijn, laurier en uit toe en fruit dit 5 minuten aan op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe, vuur iets hoger, en bak dit rul en goudbruin aan. Dan de wijn erbij en roeren tot die is verdampt. Bak dan de tomatenpuree 3 minuten mee aan en voeg tot slot de passata en het water toe.

Slow food Bolognesesaus

Breng de saus aan de kook, vuur dan lager en 1,5 uur met de deksel half op de pan laten pruttelen. De laatste 10 minuten voeg je de melk toe, breng je het op smaak met zout en peper en verwijder je de laurier. Tot hier kun je het al prima voorbereiden.

Bechamelsaus maken

Smelt de boter, zonder die bruin te laten worden. Met een garde de bloem erdoor roeren en dit 3 minuten zachtjes laten garen. Giet dan, beetje bij beetje, de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt en de saus niet aanbakt. Langzaamaan zal je bechamel steeds indikken. Op dat moment mag er weer melk bij.

Ik gebruikte niet alle melk, dit ligt ook een beetje aan hoe dik je je saus wil. In ongeveer 20 minuten heb je de ideale bechamelsaus bereikt. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Lasagne alla Bolognese

Verwarm nu de oven voor op 200C en vet een grote (of twee kleine) ovenschaal in met wat olie. Op de bodem gaat eerst wat bechamelsaus. Daarop lasagnevellen, waar je dan weer bolognesesaus opschept en weer een laagje bechamel. Bestrooi die met Parmezaanse kaas. Herhaal tot alles op is. Maar let op; eindig met bechamel en kaas. Bak de lasagne nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Lasagne voorbereiden

Je kunt de lasagne ook prima in zijn geheel voorbereiden en in de koelkast laten afkoelen en opstijven. Als je ‘dan snijdt – voor je ‘op 150C in een voorverwarmde oven weer opwarmt – krijg je perfecte vierkante porties.

Gepubliceerd op 1 januari 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.