Lasagne Bolognese
De lekkerste lasagne Bolognese ooit komt uit de Pastabijbel. Minstens zo lekker als bij de Italiaan, maar gewoon thuis gemaakt!
Gek genoeg had ik nog nooit echt een authentieke lasagne gemaakt, dus met bechamelsaus tussen de lasagne bladen. Raar eigenlijk, want het is het meest ultieme comfortfood denkbaar. Deze Lasagne Bolognese maakte ik met het recept van Roberta Pagnier uit de Pastabijbel. Vanaf nu weet hoe ik dus hoe ik de lekkerste lasagne ooit – oordeel van de famiglia – kan maken. En dat is iedere stap van het recept waard!
Je kunt deze lasagne Blognese ook perfect de avond/dag van tevoren klaar maken. Daar wordt ‘ie eigenlijk alleen maar lekkerder van. Ideaal ook als je met meerdere mensen eet, want verdubbelen is heel eenvoudig. Kom, we gaan de keuken in.
Lasagne voor ruim 6 personen
Voor de Bolognesesaus
- 1 wortel, geschild en in kleine blokjes
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 takje verse rozemarijn, gerist en fijngesneden
- 2 blaadjes laurier
- 1 ui, fijngesnipperd
- 500g gehakt, ik gebruikte rundergehakt (het recept geef h-o-h gehakt aan)
- 200ml witte wijn
- 2el tomatenpuree (tube van Mutti gebruik ik altijd)
- 300ml passata (Mutti)
- 200ml water
- 100ml melk
- 100g Parmezaanse kaas, geraspt
- olijfolie
- zout en peper
Voor de bechamelsaus
- 100g boter
- 80g bloem
- 1liter melk
- snuf nootmuskaat
- zout en peper
- 1 doosje (verse) pastavellen
Lasagne Bolognese
De basis voor je lasagne is een fantastisch Bolognese. Hiervoor verhit je wat olijfolie in een grote pan en voeg wortel, bleekselderij, knoflook, rozemarijn, laurier en uit toe en fruit dit 5 minuten aan op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe, vuur iets hoger, en bak dit rul en goudbruin aan. Dan de wijn erbij en roeren tot die is verdampt. Bak dan de tomatenpuree 3 minuten mee aan en voeg tot slot de passata en het water toe. Breng de saus aan de kook, vuur dan lager en 1,5 uur met de deksel half op de pan laten pruttelen. De laatste 10 minuten voeg je de melk toe, breng je het op smaak met zout en peper en verwijder je de laurier. Tot hier kun je het al prima voorbereiden.
Zo maak je bechamel
Smelt de boter, zonder die bruin te laten worden. Met een garde de bloem erdoor roeren en dit 3 minuten zachtjes laten garen. Giet dan, beetje bij beetje, de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt en de saus niet aanbakt. Langzaamaan zal je bechamel steeds indikken. Op dat moment mag er weer melk bij.
Ik gebruikte niet alle melk, dit ligt ook een beetje aan hoe dik je je saus wil. In ongeveer 20 minuten heb je de ideale bechamelsaus bereikt. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Italiaans comfortfood
Verwarm nu de oven voor op 200C en vet een grote (of twee kleine) ovenschaal in met wat olie. Op de bodem gaat eerst wat bechamelsaus. Daarop lasagnevellen, waar je dan weer bolognesesaus opschept en weer een laagje bechamel. Bestrooi die met Parmezaanse kaas. Herhaal tot alles op is. Maar let op; eindig met bechamel en kaas. Bak de lasagne nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Je kunt de lasagne ook prima in zijn geheel voorbereiden en in de koelkast laten afkoelen en opstijven. Als je ‘m dan snijdt – voor je ‘op 150C in een voorverwarmde oven weer opwarmt – krijg je perfecte vierkante porties.
Gepubliceerd op 16 oktober 2020
3 reacties
Vandaag gemaakt voor de zoon en kleinkind ik denk dat ik dat goed gedaan heb.?is wel wat voorbereiding aan maar ik vindt het al lekker
Als je hem een dag van tevoren zou willen maken, stop je dan op het moment dat ie de over in moet? Of toch de oven in, dan afkoelen en de volgende dag opwarmen?
het kan allebei Noortje. Wat ik vaak ook nog doe is dat ik de saus helemaal klaar maak en de bechamel, en dat ik op de dag van eten dan samenstel en afbak. Maar kies waar jij je prettig bij voelt