Eetsouvenirs – uit ItaliëWat neem je aan eetsouvenirs mee uit foodiehemel Italië. Ik zet mijn favoriete aankopen voor je op een rijtje, inclusief tips voor wat je er mee kunt maken!

Dit artikel schreef ik in 2016 voor het eerst. Maar het werd héél hard tijd voor een update, want de wereld van eten en wat we in Nederland kunnen kopen is veranderd. Maar er is in Italië nóg meer lekkers wat ook de moeite waard is om mee naar huis te nemen.  Zo’n auto vol aan eetsouvenirs is ook meteen de reden dat ik eigenlijk altijd met de auto in Europa op vakantie wil. Want zelfs op onze tussenstop in Duitsland wil ik nog een aantal typische producten kopen. Maar daarover een andere keer meer. We gaan nu eens kijken wat ik in Italië allemaal kocht om mee te nemen naar huis.

Wat neem je aan boodschappen mee uit Italië

Wij nemen tegenwoordig standaard een koeltas en koelelementen mee, zodat ik ook verse producten mee kan nemen. Zeker als je kijkt naar Parmezaanse kaas en Pancetta is dat in Italië echt aanzienlijk goedkoper. Maar daarnaast gaan er natuurlijk ook heel veel houdbare boodschappen mee naar huis en staat er daarom altijd een krat in de auto, om die mee te nemen.

Waarom eetsouvenirs meenemen?

Ik hoor je denken, maar dit is toch ook allemaal in Nederland te koop? Klopt. Zeker in Leiden, waar meerdere fantastische Italiaanse delicatessenwinkels zitten. Maar als je weet wat het in Italië kost (minstens 3x goedkoper over het algemeen!) én de fun van het koken met spullen die je zelf hebt meegesleept dan snap je wellicht waarom ik het iedere keer weer, uit ieder land waar ik kom, meesjouw. Goed, want nam ik allemaal mee?

Italiaanse Pasta

eetsouvenirs italie

Heel veel pasta en liefst van D3 Cecco. Niet alleen omdat het goedkoper is (vaak een euro per pasta) maar ook omdat de variëteit in Italia vele malen groter is. Schappen vol. Letterlijk een gangpad vol pasta vind je er in de gemiddelde supermarkt. En dan heb ik het puur over de droge pasta.

Veel oriecchette nam ik  ook mee, voor de pasta met spruitjes waar ons kind zo dol op is. Natuurlijk ook linguini, omdat het nét lekkerder is dan gewone spaghetti. Ik maak daar bijvoorbeeld de klassieke pasta carbonara mee. Maar er staan uiteraard meer pastarecepten op de site.

Parmezaanse kaas

Tuurlijk, Parmezaanse kaas is in Nederland ook prima te koop. Maar kocht jij al eens ergens een kilostuk voor € 12,-?! Precies! Deze Hollander slaat daar dan toch op aan. Bovendien is Parmezaanse kaas prima heel lang houdbaar. Dus hop, in de koeltas en mee naar huis. Lekker op álles!

Pancetta en guanciale

Als je een klassieke pasta carbonara wilt maken mag guanciale eigenlijk niet ontbreken. En omdat die in Nederland niet heel makkelijk te vinden is, kocht ik lekker wat stukken in Italië. Net als dat ik dat met pancetta deed, voor onder andere deze pasta Alfredo en uiteraard de klassieker hier in huis, pasta spruitjes.

Porcini bouillonblokjes

Voor een echt herfst risotto met paddenstoelen is het te gek om deze paddenstoelenbouillonblokjes te gebruiken voor je bouillon. Nét even wat meer smaak!

Italiaans borrelen

italiaans borrelen

Als de Italianen iets goed kunnen is het borrelen. Bij de borrel wordt echt van alles geserveerd, in barretjes mag je daar lekker van meesnoepen. Onze favorieten zijn Taggische olijven, maar ook rozemarijn crackertjes of grissini met tonijnmayonaise (die officieel overigens bedoeld is voor Vitello Tonato, niet verder vertellen…. Dus ook deze namen we mee naar huis!

00 ‘ bloem

Ik zie je verbaasd kijken. Waarom neem je in hemelsnaam bloem mee? Omdat de lekkerste verse pasta en pizza in Italie gemaakt wordt van 00′ bloem. Een fijnere bloem dan onze eigen bloem. En aangezien ik in Italië ooit geleerd heb hoe je zelf ravioli en tortellini maakt is dit geen slechte aankoop 😉

Tiramisu

Geen lekkerder Italiaans dessert dan tiramisu, dat in Italië vond ik overigens minder stevig wordt gegeten dan ik verwacht had. Maar de basis voor iedere tiramisu zijn lange vingers, die altijd wat breder en dikker zijn dan onze standaard lange vingers. Dus ook deze sloeg ik in.

Het recept voor een klassieke tiramisu heb ik overigens al online voor je staan! ‘

Italiaanse wijn en olijfolie

Ik hou er zó van om meerdere lokale wijnen te proeven en mee naar huis te nemen. Zéker in Umbrie, waar we in 2023 waren, is er echt een schat aan betaalbare wijn te vinden. We namen meerdere flessen mee. Een aantal die nu op dronk zijn, maar ook wijnen die nog met gemak 10 jaar kunnen liggen. Dan hebben we er over 10 jaar wéér plezier van dat we alles hebben meegesjouwd.

Ik nam ook meerdere flessen olijfolie mee. Als dankjewel voor de buren, die op de kat pasten. Maar ook voor onszelf. Wel goed opletten dat het 100% Italiaanse olijfolie is, want er wordt tegenwoordig ook nog wel het een en ander gemengd aan verschillende olijven.

Zoete eetsouvenirs

Als de Italianen ergens dol op zijn is het op zoet. Ik ontdekte deze vakantie het genot van pistache. Als crème, in koekjes, als ijs. Noem maar op. Dus dit mocht zeker niet ontbreken tijdens het rondje boodschappen doen.

Espressokopje

Ik hou er van om ook non food eetsouvenirs mee te nemen, zoals een espressokopje. Iedere ochtend denk ik dan even terug aan onze vakantie. Toch een fijn begin van de dag! (en ja, daar eet je dan zo’n lekker koekje bij…)

En nu de keuken in!

Want met al dit lekkers, en de inspiratie die ik opdeed, ga ik de komende tijd de keuken in en jullie verblijden met weer een aantal Italiaans geïnspireerde nieuwe recepten. Heb je nog verzoeknummers laat het me dan in een reactie onder dit artikel weten!

Eetsouvenirs uit Engeland, Frankrijk en Duitsland

Wil je nog meer inspiratie? Al mijn tips voor eetsouvenirs uit Engeland, Frankrijk en Duitsland vind je hier! (en ook die zullen op termijn een update krijgen)

Gepubliceerd op 28 juli 2023


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.