Eetsouvenirs – uit ItaliëDe afgelopen 3 weken was ik in een van de foodiehemels op aarde, Italië. En hoewel de afstand best pittig is om te rijden is er een belangrijke reden dat we die reis toch per auto ondernemen. Het biedt namelijk de kans om eetsouvenirs mee naar huis te nemen.

Véél eetsouvenirs kan ik je vertellen. Welke dat zijn? Ik laat het je zien, inclusief tips voor de recepten die ik er het liefst mee maak!

eetsouvenirs Italie

Wat neem je (niet) mee uit Italië?

Dit zijn trouwens alleen de houdbare producten die je ziet, ik heb het nog niet eens over de pancetta, pecorino, parmezaan en alle verse pasta die ik liefst in grote getalen mee zou nemen. Maar met deze eerste selectie aan eetsouvenirs kom je ook al een heel eind 😉

Waarom eetsouvenirs meenemen?

Ik hoor je denken, maar dit is toch ook allemaal in Nederland te koop? Klopt. Zeker in Leiden, waar meerdere fantastische Italiaanse delicatessenwinkels zitten. Maar als je weet wat het in Italië kost (minstens 3x goedkoper over het algemeen!) én de fun van het koken met spullen die je zelf hebt meegesleept dan snap je wellicht waarom ik het iedere keer weer, uit ieder land waar ik kom, meesjouw. Goed, want nam ik allemaal mee?

Pasta

Heel veel pasta. Niet alleen omdat het goedkoper is (ik betaalde 0,58c!!! per zak De Cecci pasta…) maar ook omdat de variëteit in Italia vele malen groter is. Schappen vol. Letterlijk een gangpad vol pasta vind je er in de gemiddelde supermarkt. En dan heb ik het puur over de droge pasta.

Veel oriecchette nam ik mee, voor de pasta met spruitjes waar onze dochter zo dol op is. Natuurlijk ook linguini, omdat het nét lekkerder is dan gewone spaghetti (hier vind je de recepten om ermee te maken)

San Marzano tomaten

Voor iedere lekkere tomatensaus die ik met tomaten uit blik maak gebruik ik San Marzano tomaten, de koning onder de tomaten in blik. Per blikje in Italie toch gauw 65cent goedkoper, dus dat loopt aardig op als je ze zoveel gebruikt als ik.

In Nederland overigens ook te koop bij de grotere AH of via Foodelicious, ik kan het je alleen maar van harte aanbevelen!

San Pellegrino

Ik moet gauw eens gaan achterhalen wie de import van Pellegrino in Nederland doet, want de variëteit in Italië aan smaken is echt ongekend. Dit zijn er pas twee, maar we dronken ‘m ook nog met rode bloedsinaasappel, manderijn, kaktusfruit. Bizar hoeveel smaken er zijn die wij hier niet kennen.

Mocht je ze ergens tegenkomen, inkopen én mij laten weten waar je ze vond 😉

Polenta en semolina

Recentelijk ontdekte ik hoe lekker polenta is, dus wat extra voorraad kan nooit kwaad. En semolina is ideaal om je zoete aardappelfrietjes wat krokanter te maken, of de bodem van je zelfgemaakte pizza.

Volgens de verpakking wordt het ook gebruikt voor gnocchi, dus dat moet ik binnenkort ook maar eens uitproberen!

Borrelen

Als de Italianen iets goed kunnen is het borrelen. Het ‘aperitivo’ heeft volgens mij geen officiële begintijd, want met grote regelmaat zag ik mensen al om 11u met een glas Aperol Spritz in hun handen.

Diezelfde spritz kennen ze ook in een limonadesiroopvariant die, aangemaakt met bruiswater, een super alcoholvrij alternatief is. Daarnaast namen wij – bijna vanzelfsprekend – ook fantastische wijn en prosecco mee. Alleen al daarom is het bijna lonend om met de auto te gaan.

Bij de borrel wordt trouwens echt van alles geserveerd, in barretjes mag je daar lekker van meesnoepen. Onze favorieten zijn Taggische olijven, maar ook crackertjes met tonijnmayonaise (die officieel overigens bedoeld is voor Vitello Tonato, niet verder vertellen  😉 )

Bloem

Ik zie je verbaasd kijken. Waarom neem je in hemelsnaam bloem mee? Omdat de lekkerste verse pasta en pizza in Italie gemaakt wordt van 00′ bloem. Een fijnere bloem dan onze eigen bloem.

En aangezien ik geleerd heb hoe je zelf ravioli en tortellini maakt (daarover binnenkort meer…) is dit geen slechte aankoop 😉

Tiramisu

Geen lekkerder Italiaans dessert dan tiramisu, dat in Italië vond ik overigens minder stevig wordt gegeten dan ik verwacht had. Maar de basis voor iedere tiramisu zijn lange vingers, die altijd wat breder en dikker zijn dan onze standaard lange vingers. Dus ook deze sloeg ik in.

Het recept heb ik overigens al online voor je staan! ‘

Olijfolie

Ik zie je naar de foto kijken en je afvragen waarom er geen olijfolie op staat. Ik kocht het wel, een fles om daar te gebruiken en eentje om mee te nemen. Maar als ik héél eerlijk ben, al mijn olie en azijn (ook balsamico) koop ik liefst in Rotterdam, bij Foodelicious. Topspul, betaalbaar en super lekker (even los van het feit dat er ook gewoon écht geen plek meer in de auto was J)

En nu de keuken in!

Want met al dit lekkers, en de inspiratie die ik opdeed, ga ik de komende weken de keuken in en jullie verblijden met een heleboel Italiaans geïnspireerde nieuwe recepten. Heb je nog verzoeknummers laat het me dan in een reactie onder dit artikel weten en houd hoe dan ook Smulpaapje de komende tijd in de gaten!

Eetsouvenirs uit Engeland, Frankrijk en Duitsland

Wil je nog meer inspiratie? Al mijn tips voor eetsouvenirs uit Engeland, Frankrijk en Duitsland vind je hier!

Gepubliceerd op 8 augustus 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!