Pasta met geroerbakte spruitjes



Een verrassend anders, maar lekkere pasta met spruitjes, die je roerbakt. En wie wordt nou niet blij van spruitjes…

De meeste mensen hebben een aversie tegen spruitjes. Omdat ze die vroeger doorgekookt geserveerd kregen. Of gewoon, uit vooroordeel. Onze peuter is fan van spruitjes. Zo’n grote fan dat als ik ze sta te roerbakken ze regelmatig komt vragen of ze er al een paar mag.

Het geheim? Kort roerbakken en serveren met pasta. Probeer het thuis maar eens. Benieuwd of jullie straks ook spruitjesfans in huis hebben!

Ultieme fastfood

Dit is een variatie op ons favoriete spruitjes/pastagerecht en ontstond, zoals wel vaker, bij toeval. Geen room in huis, maar wel ricotta. Geen oregano kunnen vinden, dus Provençaalse kruiden gebruikt. En voìla, ook deze variant werd goedgekeurd door onze peuter, het Smulpaapje testpanel bij uitstek. En in de tijd dat je de spruitjes wokt, kookt de pasta gaar. Dus in nog geen kwartier staat deze verrassende pastaschotel op tafel. Is dat fast food of niet?!

Voor vier personen

  • 500g spruitjes, in kwartjes
  • eetlepel olijfolie
  • eetlepel Provençaalse kruiden
  • citroensap, naar smaak
  • 5 lepels ricotta
  • 350g pasta
  • blokjes belegen kaas (naar smaak)
  • geraspte Parmezaanse kaas

Optioneel: klein teentje knoflook, fijngehakt
Optioneel: spekreepjes, uitgebakken

Pasta met geroerbakte spruitjes

Maak alle spruitjes schoon en snijd ze in kwartjes. Verhit een wok met olijfolie en doe hierin de kruiden (en knoflook, als je die gebruikt) en verwarm even kort. Dan de spruitjes erbij en wokken maar op medium vuur. Naar verloop van tijd krijgen ze een lekkere goudbruine kleur en zijn ze klaar. Trek hier ongeveer 10 minuten vooruit. Regelmatig goed roeren, zodat ze rondom kleuren.

Kook intussen je pasta gaar. Gebruik een niet te grote pastasoort. Als je kunt krijgen Orechiette of Fregula pasta. Omdat de spruitjes ook zo klein zijn gesneden, is het niet lekker om te grote pastasoorten als farfalle of penne, te gebruiken.

De smaak zit in de details

Als je spruitjes goed geroerbakt zijn doe je er een goede kneep citroensap bij. Dit is een beetje naar smaak, begin met een halve eetlepel en proef even. Wij doen er meestal een eetlepel (halve citroen) bij. Dan de ricotta er door roeren en mee verwarmen en je pastaschotel is klaar. Als je spekjes gebruikt bak die dan in een aparte pan uit en doe ze er, uitgelekt, nu bij. Kaasblokjes erdoor en lekker wat Parmezaanse kaas erover en genieten maar!

Gepubliceerd op 17 januari 2014


1 reactie

  1. kees schreef:

    Prima combi maar fastfood, nee dank je. Je kunt de spuitjes beter even een 5 minuten voor koken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.