Zelfgemaakte tortellini met ham & room



Tortellini met ham & room, volgens Italiaans recept. Wederom met dank aan Maria uit Napels. Zelfgemaakte tortellini. Zó lekker!

Voluit heet dit gerecht Tortellini al Prosciutto cotto e panna. Loopt het water je daar al niet meteen van in de mond?

Ook dit gerecht leerde ik deze zomer in Italië maken, het is de lievelingspasta van onze dochter inmiddels.

Toegegeven, tortellini vouwen is geen sinecure. Het vergt oefening, maar weet je, het hoéft er niet perfect uit te zien. Want de smaken zijn dat absoluut wel, en wil je het jezelf makkelijk maken, vouw er dan ravioli van 😉

Zelfgemaakte pasta voor 6 personen

Voor de pasta

4 eieren
2el water
4el olie
500g bloem

Voor de vulling

100g rauwe ham (plakken)
150g gekookte ham (plakken)
50g Mortadella
150g gehakt (rund of kalf)
1 ei

Voor de saus

400g room
geraspte Parmezaanse kaas
zout, peper
boter
200g hamreepjes

tortellini smulpaapje

Zelfgemaakte tortellini met ham & room

Ook voor je zelfgemaakte tortellini begin je met het maken van de vulling. Bak het gehakt rul en laat daarna alle vocht eruit lekken. De hamsoorten en mortadella snijd je superfijn.

Heb je een gehaktmolen? Nog beter! Doe het dan daar door heen en meng het door het gehakt. Doe hier een ei bij en wat geraspte kaas, zodanig dat het een stevige vulling wordt.

Tip van chef Marco uit Bologna

Kneed de vulling met je handen, zodat je voelt of er nog ei of kaas bij moet. Houd je vulling over? Maak daar dan gehaktballen van! Breng de vulling verder op smaak met zout en peper.

Zelf pastadeeg maken

Kiep om het pastadeeg te maken alle bloem op je aanrecht en maak er een kuiltje in, als een vulkaan. Breek je eieren, een voor een, op een bord – zo weet je zeker dat er geen slecht ei tussen zit, waardoor je alles meteen moet weggooien – en doe ze, ook een voor een, in het kuiltje van je bloem.

Met een vork werk je de eieren vanuit het midden bij de bloem. Giet er nog een scheutje water bij, de olie en een goede snuf zout. Als alle bloem bij het eiermengsel zit gebruik je pas je handen en kneed je het tot een elastisch deeg dat niet meer plakt (reken op 5-10 minuten kneden). Laat het dan afgedekt minstens een kwartier rusten.

Zelf tortellini maken

Snijd het deeg nu in stukken, plet het en haal het door de hoogste stand van je pastamachine, herhaal dit 2-3 keer. Dit maakt het deeg compacter en straks makkelijker dun te krijgen. Gebruik stukken deeg die uiteindelijk ongeveer 10-15 cm breed zijn. Dan vult het straks makkelijker

vierkantje pasta tbv tortellini.jpg

Daarna haal je het door de stand 2 keer draaien onder de hoogste stand (dit verschilt per pastamachine) Bij ons is de hoogste stand 6, dus ik haal ‘daarna door 4. Je wilt een deeg dat ongeveer 2mm dik is.

Pastamachine of deegroller?

Heb je geen pastamachine dan kun je het ook met een deegroller doen, maar dat zal over het algemeen iets minder nauwkeurig gaan, maar is zeker het proberen waard. Gebruik dan genoeg bloem, zodat je deeg niet aan de roller en het aanrecht kleeft.

vulling tortellini.jpg

Hoe vouw je tortellini?

Van het pastadeeg snijd je vierkantjes. De échte tortellini gaat op een super klein vierkantje, maar dat is een stuk lastiger vouwen. Je kunt er dus ook voor kiezen je vierkantjes íetsie groter te maken. Ook voor tortellini geldt, niet te veel vulling!

vouwen tortellini stap 1.jpg

Vouw het deeg als een driehoekje over de vulling, druk de lucht rondom de vulling eruit, vouw dan nog een keer dubbel.

vouwen tortellini stap 2.jpg vouwen tortellini stap 3.jpg

Maak de zijkanten naar buiten toe vast. Je vouwt de zijkanten dus tegendraads van de driehoek. Met een klein beetje water zet je de puntjes nu vast.

vouwen tortellini stap 4.jpg

Roomsaus voor bij de tortellini

Verwarm de room met een klontje boter en doe daar de ham bij. Niet laten koken! Breng op smaak met zout en peper. Breng in de tussentijd een grote pan met gezouten water (of bouillon) aan de kook en kook hier de tortellini 2-3 minuten in.

In plaats van roomsaus kun je de tortellini, als je ze kookt in bouillon, ook in een schepje bouillon serveren. Dit gebeurt in Italië vaak met kerst, aldus chef Marco!

tortellini zelfgemaakt

Verse tortellini invriezen

Je maakt heel veel pasta. Gelukkig maar, want dit is pasta die je perfect kunt invriezen. Doe dit op een grote plank (of zoals hierboven in een aluminiumblik, met bloem op de bodem), allemaal los van elkaar. Zodra de tortellini goed bevroren zijn kun je ze overhevelen in een diepvrieszakje. De bevroren tortellini niet laten ontdooien voor je ze kookt. Reken op ongeveer een minuut langer kooktijd.

Gepubliceerd op 31 juli 2021


1 reactie

  1. Hielian Jansen schreef:

    Ik heb van mijn Italiaanse schoonmoeder geleerd om het deeg met een rond glas uit te steken. De rondjes worden gevuld en dan stevig dicht maken. Dus 1x dubbel slaan. Dan de zijkanten achterop vast zetten. Dan zijn ze wel allemaal ongeveer even groot. Mss een idee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.