Zelfgemaakte tortellini met ham & room



Tortellini met ham & room, volgens Italiaans recept. Wederom met dank aan Maria uit Napels. Zelfgemaakte tortellini. Zó lekker!

Voluit heet dit gerecht Tortellini al Prosciutto cotto e panna. Loopt het water je daar al niet meteen van in de mond?

Ook dit gerecht leerde ik deze zomer in Italië maken, het is de lievelingspasta van onze dochter inmiddels.

Toegegeven, tortellini vouwen is geen sinecure. Het vergt oefening, maar weet je, het hoéft er niet perfect uit te zien. Want de smaken zijn dat absoluut wel, en wil je het jezelf makkelijk maken, vouw er dan ravioli van 😉

Zelfgemaakte pasta voor 6 personen

Voor de pasta

4 eieren
2el water
4el olie
500g bloem

Voor de vulling

100g rauwe ham (plakken)
150g gekookte ham (plakken)
50g Mortadella
150g gehakt (rund of kalf)
1 ei

Voor de saus

400g room
geraspte Parmezaanse kaas
zout, peper
boter
200g hamreepjes

tortellini smulpaapje

Zelfgemaakte tortellini met ham & room

Ook voor je zelfgemaakte tortellini begin je met het maken van de vulling. Bak het gehakt rul en laat daarna alle vocht eruit lekken. De hamsoorten en mortadella snijd je superfijn.

Heb je een gehaktmolen? Nog beter! Doe het dan daar door heen en meng het door het gehakt. Doe hier een ei bij en wat geraspte kaas, zodanig dat het een stevige vulling wordt.

Tip van chef Marco uit Bologna

Kneed de vulling met je handen, zodat je voelt of er nog ei of kaas bij moet. Houd je vulling over? Maak daar dan gehaktballen van! Breng de vulling verder op smaak met zout en peper.

Zelf pastadeeg maken

Kiep om het pastadeeg te maken alle bloem op je aanrecht en maak er een kuiltje in, als een vulkaan. Breek je eieren, een voor een, op een bord – zo weet je zeker dat er geen slecht ei tussen zit, waardoor je alles meteen moet weggooien – en doe ze, ook een voor een, in het kuiltje van je bloem.

Met een vork werk je de eieren vanuit het midden bij de bloem. Giet er nog een scheutje water bij, de olie en een goede snuf zout. Als alle bloem bij het eiermengsel zit gebruik je pas je handen en kneed je het tot een elastisch deeg dat niet meer plakt (reken op 5-10 minuten kneden). Laat het dan afgedekt minstens een kwartier rusten.

Zelf tortellini maken

Snijd het deeg nu in stukken, plet het en haal het door de hoogste stand van je pastamachine, herhaal dit 2-3 keer. Dit maakt het deeg compacter en straks makkelijker dun te krijgen. Gebruik stukken deeg die uiteindelijk ongeveer 10-15 cm breed zijn. Dan vult het straks makkelijker

vierkantje pasta tbv tortellini.jpg

Daarna haal je het door de stand 2 keer draaien onder de hoogste stand (dit verschilt per pastamachine) Bij ons is de hoogste stand 6, dus ik haal ‘daarna door 4. Je wilt een deeg dat ongeveer 2mm dik is.

Pastamachine of deegroller?

Heb je geen pastamachine dan kun je het ook met een deegroller doen, maar dat zal over het algemeen iets minder nauwkeurig gaan, maar is zeker het proberen waard. Gebruik dan genoeg bloem, zodat je deeg niet aan de roller en het aanrecht kleeft.

vulling tortellini.jpg

Hoe vouw je tortellini?

Van het pastadeeg snijd je vierkantjes. De échte tortellini gaat op een super klein vierkantje, maar dat is een stuk lastiger vouwen. Je kunt er dus ook voor kiezen je vierkantjes íetsie groter te maken. Ook voor tortellini geldt, niet te veel vulling!

vouwen tortellini stap 1.jpg

Vouw het deeg als een driehoekje over de vulling, druk de lucht rondom de vulling eruit, vouw dan nog een keer dubbel.

vouwen tortellini stap 2.jpg vouwen tortellini stap 3.jpg

Maak de zijkanten naar buiten toe vast. Je vouwt de zijkanten dus tegendraads van de driehoek. Met een klein beetje water zet je de puntjes nu vast.

vouwen tortellini stap 4.jpg

Roomsaus voor bij de tortellini

Verwarm de room met een klontje boter en doe daar de ham bij. Niet laten koken! Breng op smaak met zout en peper. Breng in de tussentijd een grote pan met gezouten water (of bouillon) aan de kook en kook hier de tortellini 2-3 minuten in.

In plaats van roomsaus kun je de tortellini, als je ze kookt in bouillon, ook in een schepje bouillon serveren. Dit gebeurt in Italië vaak met kerst, aldus chef Marco!

tortellini zelfgemaakt

Verse tortellini invriezen

Je maakt heel veel pasta. Gelukkig maar, want dit is pasta die je perfect kunt invriezen. Doe dit op een grote plank (of zoals hierboven in een aluminiumblik, met bloem op de bodem), allemaal los van elkaar. Zodra de tortellini goed bevroren zijn kun je ze overhevelen in een diepvrieszakje. De bevroren tortellini niet laten ontdooien voor je ze kookt. Reken op ongeveer een minuut langer kooktijd.

Gepubliceerd op 31 juli 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.